hava 17° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 23,5039 %% 1.67
EURO 25,4134 %% 1.31
GRAM ALTIN 1.483,85 %% 1,55
ÇEYREK A. 2.426,09 %% 1,55
BITCOIN 627.325 %0.136
SON DAKİKA
Google News

BANA YARDIM EDER MİSİNİZ?

Son Güncelleme :

05 Ocak 2013 - 18:20

BANA YARDIM EDER MİSİNİZ?

BANA YARDIM EDER MİSİNİZ?

        Yazdığım yazılardan dolayı, siz okuyucularım tarafından aldığım övgü dolu sözleri memnuniyetle kabul ediyorum. Sizlerden aldığım destekle ‘çocuk eğitimi ve çocuk psikolojisi’ içerikli yazılarıma devam edeceğim.

Yaşanabilir toplumların, iyi eğitim almış bireylerden oluştuğunu hatırlayalım. Çocuklarda toplumun en küçük parçalarıdır. O halde çocuklarımız her yönüyle iyi eğitilmelidir!

Sizlere, çocuk eğitimini etkileyen ‘AŞIRI HAREKETLİLİK ’konusundan söz edeceğim.

Yaşıtlarına göre bazı çocuklar, aşırı hareketli olabilirler. Bunun birçok nedeni olabilir. Psikiyatrik durumlar, soya çekim gibi örnekleri çoğaltabiliriz.

Ailelerin, yanılıp da söylemekten çekindikleri, bazen övündükleri; ‘Hiperaktiftir benim çocuğum’ dediklerini duyar gibiyim. Ezberleri bozmak lazım. Çocuk, aşırı hareketliliğinde yer, zaman ve ortam tanımıyorsa, buna dikkat eksikliği de ekleniyorsa ‘ Kesin olmamak şartıyla’ hiperaktivite tanısı konulabilir.

Aşırı hareketlilik nasıl ve ne zaman ortaya çıkar? Çocuk devamlı kıpır kıpırdır. Yerinde duramaz. Bitmez tükenmez bir enerjisi vardır. Okula başladığı sırada belirginlik kazanır çoğu defa. Aile bu durumları görmezden gelir. Bazen memnundur da, ta ki çevresi ve öğretmeni çocuktan yakınana kadar.

Çocuğun sosyal ilişkileri bozulmaya başlamış, derslerdeki başarı oranı düşmüşse;  ilaç ve diğer tedavi yollarına başvurma zamanı gelmiş demektir, amaç çocuğun geleceğini karartmamaktır.

Çocuğun, sıkıntı ve problemleri ve bazı psikiyatrik durumlarda aşırı hareketlilik artışı olabilir. Bu durumlarda altta yatan sıkıntı ve stresin etkilerine çare bulunduğunda hareketliliğinde azalma görülecektir. Bu çocukların anne ve babalarının çocukluk dönemlerinde de aşırı hareketlilik öyküsü gözlenebilir.

Çocuğun psikososyal gelişimini iyi yönlendirmek isteyen ailelerin olaylara sakin yaklaşmaları gerekir. Eleştirilen, sosyal ortamlardan dışlanan çocuklar, psikiyatrik oluşumlar içinde yer alacaklardır.

Aşırı hareketli çocuklara; Bir: aileler olaylara sakin yaklaşmaları, İki: Sportif faaliyetlere kendi rızalarıyla yönlendirmeleri, Üç: Çevresinde faaliyet gösteren, güzel sanat etkinliklerinde yer almalarını sağlamalarını, Dört: Enerjilerini ,hobilerine yönlendirmeleri, gerekecektir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite durumlarında vakit geçirmeden tedavileri sağlanmalıdır.

(‘Çocuklarınızı kolundan tutmayın, yolda tutun.’ Oğuz SAYGIN.)

Hoşça Kalın Çocukça Kalın…..!

İ.ALTOK

YORUM ALANI

Veli Afacan 05 Ocak 2013 / 16:35 Cevapla

Sayın İsmail bey en güzel konuyu işliyorsunuz aslında.Geleceğe güvenle bakan bir toplum istiyorsak çocuklarımızın küçük yaşta eğtiminden başlamak gerekiyor. Bu konuda çok değerli fikirlerniz ve tecrübelerinizle ortaya koydğunuz yazınızı çok değeli buluyorum. Ağaç yaşken eilir sözü ile bunu pekiştirmek istiyorum.Kaleminize sağlık. Yüreğinize sağlık bu yazılarınızın devemını can-ı yürekten istiyorum. SaygilaımlaVeli Özcan Afacan

Ayla Gülseren Gül 05 Ocak 2013 / 19:30 Cevapla

yine güzel bir yazı tebrik ederim

ebru mine 05 Ocak 2013 / 21:35 Cevapla

Yazılarınızda Çocuk gelişimi/psikolojisi ile ilgili veli-ailelere bilgilendirici kısa bilgiler veriyorsunuz. Yazılarınıza devam etmeniz sizin ve velilerin gelişimi için yararlı olacağını düşünüyorum…

Ebru Mine Durgut 05 Ocak 2013 / 19:46 Cevapla

Yazılarınızda Çocuk gelişimi/psikolojisi ile ilgili veli-ailelere bilgilendirici kısa bilgiler veriyorsunuz. Yazılarınıza devam etmeniz sizin ve velilerin gelişimi için yararlı olacağını düşünüyorum…

    Ismail Altok 05 Ocak 2013 / 21:12 Cevapla

    Ebru öğretmenim,yazarak öğreniyorsunuz mu demek istediniz!öğrenmenin yeri,zamanı ve biçimi yoktur öğretmenim.Öğrenmeye devam edeceğimden şüpheniz olmasın!

Pınar Altok Erateş 05 Ocak 2013 / 20:26 Cevapla

Bu yazilari her anne baba okumali diye dusunuyorum oldukca net ve anlasilir bir anlatim ellerine saglik babacigim…

Evren ACAR 06 Ocak 2013 / 07:56 Cevapla

Öğretmenlik, mesleklerin en güzeli ve en kutsalıdır. Öğretmen de insanların en değerlisidir. Aç olanı doyuran, susuz olanı içiren nasıl kutsal bir iş ve görev eda etmişse; Eğiten öğreten de en az onlar kadar kutsal bir iş yapmıştır. ÖĞRETMENİM yıllardır hakkıyla ve severek yaptığınız mesleğinizde ders saati dışında da mesai harcayarak aileler ve gelecek nesiller için bu derece önemli konulara değinmeniz ve bunu ele almanız beni oldukça şaşırttı, şaşırttığı kadar da size olan saygım sevgim arttı. İnşallah Allah bizim çocuklarımıza da sizin gibi öğretmenler nasip eder. Başarılar dilerim Öğretmenim; saygılar…

Asuman Sarı 06 Ocak 2013 / 16:29 Cevapla

Değerli Hocam, yine kıymetli bilgilerinizle çocuk yetiştiren ailelere ışık tutmaya devam ediyorsunuz..Umuyorum ki çok kişiler yazılarınızdan faydalanacaklardır..Ellerinize sağlık ..Saygılar..

    Ismail Altok 07 Ocak 2013 / 13:33 Cevapla

    Yorumlarınız, bana ışık tutacaktır.teşekkür ediyorum!

Şuri Hamza Demirel 06 Ocak 2013 / 18:01 Cevapla

Merhaba Hiperaktiv çocuğa zaman zaman masaj yapmak, ellerinizi saçlarında dolaştırmak ve sarılmak,
Birlikte yürüyüşe çıkmak enerji harcatacaktir
çabuk sıkıldıklarını için bir “sıkıntı kutusu” oluşturmak, bu kutuyu boya setleri, renkli kitaplar, yap-bozlar, oyun hamurları vs. ile doldurmak,
Hiperaktif çocukların odasını sade dekore etmek dikkat dağılmasını en aza indirmek, perdeler açık tutularak içeriye gün ışığının girmesini sağlamak,
Oda duvarlarını yumuşak tonlarda bir renkle boyamak,
hareketli, gürültülü müzikler yerine daha yumuşak müzikler dinletmek,
Günlük tutmasını teşvik etmek, her gün neler hissettiğine dair cümleleri özgürce yazmasını sağlamak
Çocuğun olumlu düşüncelere odaklanmasını, sağlayacak biçimde sözcük oyunları oynamak mutlaka bir uzman hekime başvurmalıyız. Bizlerin sevgi, sabır ve ilgimizle hiperaktiv cocuğumuz diğer sağlıklı çocuklara yakın bir büyüme ve gelişmeyi yakalayacaktır.

    Ismail Altok 07 Ocak 2013 / 13:36 Cevapla

    yazınıza harfiyen katılıyorum.katkılarınızdan dolayı size teşekkür ediyorum.

Necla 08 Ocak 2013 / 19:34 Cevapla

Değerli Hocam, yine kıymetli bilgilerinizle çocuk yetiştiren ailelere ışık tutmaya devam ediyorsunuz..Umuyorum ki çok kişiler yazılarınızdan faydalanacaklardır..Ellerinize sağlık…başarılarınızın devamını dilerim…

Emine Sınmaz 09 Ocak 2013 / 22:36 Cevapla

yazılarınızı begenerek takip ediyorum .çocuk gelişimi-psikolojisi-psikososyal gelişimi hakkında önemli bilgileri açık ve net bir şekilde kaleme almışsınız.yazılarınızın anne babalar tarafından takip edilmesi faydalı olucaktır diye düşünüyorum.çocuk gelişiminde çıkabilen sorunlar ve izlenicek yollar.verimli bi yazı hocam tebrikler

Behiye Arikan 10 Ocak 2013 / 12:50 Cevapla

Sayin Ismail bey yazinizi ilk defa okuyorum ve gercekten sizi icten kutluyorum, önemli bir bilgi paylastiginiz icin. Cocuklarimiz bizim gelecegimiz ve cok faydali bir konuyu ele almissiniz umarim devami gelir, saygilar

    Ismail Altok 10 Ocak 2013 / 19:03 Cevapla

    teşekkür ederim,behiye hn.sizlerden aldığım destekle, yazılarıma devam edeceğim!

    Pars Yalniz Oglu 10 Ocak 2013 / 23:02 Cevapla

    Merhaba behiye hanim nasilsin iyimisin ben arkadasin sultan tuncer

    Pars Yalniz Oglu 10 Ocak 2013 / 23:10 Cevapla

    Masallah seni iyi gördum herseyin degismis istersen bundan sonra yazisalim bu ismailin Facebook bir gun bulusalim seni özledim beraber yemek yeriz cevabini yaz.

    Pars Yalniz Oglu 11 Ocak 2013 / 19:59 Cevapla

    Merhaba behiye dun sana mesaj gönderdim aldinmi.

    Pars Yalniz Oglu 11 Ocak 2013 / 20:00 Cevapla

    Ben sultan tuncer

    Pars Yalniz Oglu 16 Ocak 2013 / 19:08 Cevapla

    Merhaba behiye benim mobil nr 0735963254 beni her zaman Araya bilirsin.

Fatma Meral Misir Köksoy 11 Ocak 2013 / 14:19 Cevapla

yazılarınızı takip ediyorum, aydınlatanı, yol gösteren bilgiler
.ellerine sağlık

Yafes Altok 16 Ocak 2013 / 15:58 Cevapla

Harika bir konu , harika bir anlatım. Seni kutluyorum.

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.