ÇOCU
Tatil, çocukların gözün de eşi- benzeri bulunmayan zaman kavramıdır. Tatil de çocuk, görev ve sorumlulukların yerine getirmeye, güven duygularını , olumlu benlik algılarını geliştirmeye, aile de yeni pozisyon kazanmalarına devam etmelidir. Tatilde çocuk, sınav ve ders ortamından ve stresten uzaklaşmalı, dinlenme , enerji toplama amaçlı değerlendirmeler yapmalıdır.
Tatil planı çocuğa danışılarak yapılmalıdır. Okulda öğrenilenlerin tekrarı kısaca yapılmalıdır. Eğlenmeye yeterli zaman ayrılarak, sıkıcı , yoğun çalışmalardan kaçınılmalıdır.
Karnesinde ki olumsuz notlar bahane edilmeden telafi yönünde destek sağlanmalıdır. Her ne olursa olsun ailede sevildiği , güvenildiği hissi verilmelidir. Dersleri birbirinden ayrıştırmadan iyi notlar takdirle ödüllendirilmelidir. Kıyaslama yoluna asla gidilmemeli her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğu unutulmamalıdır.
Çocuğun anne babadan ayrı kalması, “yeni deneyimler kazanması” demek olduğu unutulmamalıdır. Sportif, sanatsal faaliyetlerde yer alması özendirilmeli “ yaz okulu “ programlarına yönlendirilmelidir.
Tatilde tembelliğe dönüşmesini engellemek için, yatış ve kalkış saatlerine özen gösterelim. Bu alışkanlığı kazanmasına karşı planlı davranmayı öğretelim ki , eski düzene dönmesini kolaylaştıralım.
Okuma yazma sorunu yaşayan çocuklarımıza, yaz dönemine uygun resimli öykü ve masal kitapları okutmalıyız. Yazma sorununu da “günlük” tutturarak aşmalıyız.
Tatil imkanı olmayan aileler de; yaşadıkları yerlerdeki tarihi mekanları, müzeleri gezip pikniğe gitmeli. Aile bireyleri olarak yürüyüş, koşu, yemek yeme ve yapma gibi etkinliklerde bulunulmalıdır.
Her çocukla bireysel, baş başa zaman geçirilmelidir. Bu ve buna benzer etkinlikler çocuğun özsaygısının gelişmesine ve çocukla olan ilişkileri geliştirecektir.
Kuş yuvalarını denetlemek , yumurtlayan ve yavrulayan hayvanların gelişimi incelemek, bitkilerin filizlenmesini ve çiçek açmasını izlemek gibi doğa olaylarına karşı ilgisini artırır. Uçurtma uçurmak, helikopter ve uçak gibi hava taşıtlarıyla kuşlar arasındaki ilişkiyi görerek fiziksel olaylara karşı ilgisini artırır.
Tatilde gidilecek yerlerle ilgili kartpostal toplamasına, fotoğraflamasına, yaşadığı olayları “anı defterine” yazmasına izin verilip desteklenmeli.
Tv seyretmesine ve bilgisayar kullanımında görüşü alınıp planlanmalı.
Beslenme ,sağlık gibi konulara özen gösterilmeli, güneşin zararlarına karşı önlem alınmalı.
Bisiklete binme, yüzme ve balık tutma gibi etkinliklere zaman ayırmasına yardımcı olunmalı
Akşam olunca birlikte yemek yenmeli, karşılıklı sohbet edilip oyunlar oynanmalı. Arkadaş ziyaretlerine ve onları ağırlamasına izin verilmeli.
İşbirliği ve sorumluluk duygusunu geliştirmek için; ailece yapılacak işleri çocuğumuzun görüşü alınarak yapmalıyız.
Özün sözü; Tatilde her çocuğun zaman planlamasına ihtiyacı vardır. Bu sorumluluk ve başarısının gelişimi için çok önemlidir.
Tatili “ ne yaparsam yeridir” anlayışı ile değil , okulda yapılmayan/ yapamadığı gezi, spor ve sanat etkinliklerinin tadına varmak olmalıdır.
Tatil , Aile olarak birbiriyle daha çok zaman geçirme anlayışı ile yapılmalıdır….!!!
Hoşça Kalın Çocukça Kalın….!
İsmail ALTOK
elinize sağlık çok mükemmel ifade etmiş bizlere harika anlatmışsınız.Teşekkürler hocam elinize sağlık saygılarımla…