Makina Mühendisleri Odası yetkilileri, binalarda doğru yalıtım ile enerjide yüzde 50’ye varan oranlarda tasarruf edilebileceğini söylüyor.
Makina Mühendisleri Odası yetkilileri, yurt genelinde etkisini artıran soğuk ve yağışlı havalarda daha ekonomik ısınmak için öncelikle binalarda doğru yalıtım yapılması ve yakıt türü olarak doğal gazın kullanıldığı evlerde, yeni teknoloji cihazların tercih edilmesi gerektiğini belirttiler.
Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, yaptığı açıklamada, ısınmada, bölgesel, merkezi ve bireysel ısıtma sistemleri kullanıldığını belirterek, “Bireysel ısınma sistemi ekonomik değildir. Çünkü bulunduğu mekanı ısıtmaya çalışan kişi, çevresindeki mekanların ısınmaması nedeniyle daha çok yakıt kullanmak zorunda kalacaktır” dedi.
Mekanların ısıtılmasında merkezi ısıtma sisteminin tercih edilmesini öneren Çakar, bunun tek başına yeterli olmadığını, mutlaka binaların dış yalıtımının da yapılması gerektiğini vurguladı.
“Ekonomik ömrünü doldurmuş başka bir yakıt kullanan kazanı doğal gaza dönüştürmek yerine yeni doğal gaz yakıtlı kazan almanın daha ekonomik olacağını” da kaydeden Çakar, bireysel ısıtma sistemlerinde katı ve sıvı yakıtlı kat kaloriferlerinin yaygın olarak kullanıldığını, bu cihazların doğal gaza dönüşümünün ekonomik olmadığını söyledi.
Türkiye’nin enerji tüketiminin yüzde 35’inin binalarda olması ve bunun da yüzde 85’inin ısıtmada kullanılmasının ısı yalıtımının önemini artırdığını ifade eden Çakar, Türkiye’de binalarda enerji verimliliği inisiyatifinin etkinleştiği 2000 yılından günümüze kadar, yaklaşık 400 bin bina inşa edildiğini, yeni binaların ise ancak yüzde 15’inde ısı tasarrufu önlemlerinin uygulandığını ve tasarruf sağlandığını anlattı.
Yapıların uzun yıllar boyunca değerini korumasının, yapının iyi tasarlanmasına, iç ve dış etkenlerden doğru biçimde korunmasına bağlı olduğuna dikkati çeken Çakar, “Doğru yalıtımla enerji israfı büyük oranda azaltılır. Yönetmeliklere uygun yapılacak ısı yalıtımı, ısınma veya serinleme amacıyla yaptığımız harcamalardan ortalama yüzde 50 tasarruf ederek yazın serin kalmaya, kışın da daha iyi ısınmaya imkan sağlar. Enerji tasarrufu amacıyla binalarda yalıtımda dikkat edilmesi gereken alanlar duvarlar, pencereler, tavan/çatı ve döşemeler olmaktadır. Tasarrufun önemli bir bölümü de ısıtma ve soğutma sistemleri ile bu sistemleri oluşturan cihazlardır” dedi.
Çakar, “Binalarda ısı yalıtımı uygulamasıyla, çatı, duvar ve döşemelerde tekniğine uygun ısı yalıtımı malzemelerinin kullanılmasıyla ısıtma ve soğutma amaçlı tüketilen yakıt miktarının azalması, hava kirliliğinin azalması, sağlıklı ve konforlu bir ortam oluşması sonucunda sağlık giderlerinin azalması, yapı bileşenlerinin yoğuşma sonucu korozyona uğraması önlenerek binanın korunması ile ülke ve aile ekonomisi açısından önemli ölçüde ekonomik yararlar sağlanır” diye konuştu.
“Cihazlar doğru kullanılmalı”
Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Tesisat Komisyonu Başkanı Aytekin Çakır da yakıt tüketiminin ekonomik hale getirilmesi için yakıtın nasıl ve nerede yakıldığının önemli olduğuna dikkati çekerek, “Yani yakıtların maliyetlerini kullanılan cihazlara göre düşünmek lazım. O anlamda ilk satın alma bedeli itibariyle daha ucuz gibi görünen kömür, toplamda daha ucuz olmuyor” dedi.
Yakıtın yakılma biçiminin de önemine değinen Çakır, binalarda ferdi ısıtma veya merkezi ısıtma yapılması seçeneği ve yakıta uygun cihazlarda yakıtların kullanımının farklı sonuçlar ortaya çıkaracağını anlattı.
Binanın yapısının örneğin yalıtımlı bina olmasının yakıt kullanımında verimliliği etkilediğini ifade eden Çakır, yakıt türü olarak doğal gazın kullanıldığı evlerde, öncelikle bu yakıta uygun yeni teknolojiye sahip cihazların tercih edilmesini istedi.
Yeni cihaz alacak kişilerin yoğuşmalı kombi veya kazan tercih etmeleri gerektiğini belirten Çakır, baca gazı sıcaklığı ile baca gazındaki buharı da kullanan yoğuşmalı cihazların, diğer cihazlara göre yüzde 15’ler oranında verim farkı sağladığını kaydetti.
Cihazların doğru kullanılması gerektiğini ifade eden Çakır, “Isıtılan bir mekanda cihaz yakmaya uzun süre ara verildiğinde ev soğur. Ekonomi yapmaya çalıştığınız bu işlem sırasında mekanı tekrar ısıtmak için ekonomi yaptığınız yakıtın daha fazlasını yakmak zorunda kalırsınız. Aynı zamanda konfor da sağlanmaz. Çünkü bina kitle olarak ısınır ve bunu kitle olarak sıcak tutmak gerekir” diye konuştu.
Çakır, teknolojisi eski olan cihazlarda yanmanın fazla kısılamadığını minimum bir yanma değerinin sağlanması gerektiğini, ancak yeni teknolojiye sahip cihazlarda yanmanın ayarlanabildiğini, bu sayede konfor ve ekonomi sağlandığını kaydetti.
Merkezi ısıtma ve ferdi kombi kullanımının önemli bir kıstas olduğunu belirten Çakır, “Merkezi ısıtmada binanın bütünü aynı anda ısınıyor. Dolayısıyla siz, çevrenizdeki tüm mekanlarla birlikte ısınıyorsunuz. Oysa kombide bunun tersi söz konusu. Siz ısınıyorsunuz ama etrafınızdaki mekanlar ısıtılmıyorsa bu da sizin yakıt tüketiminizi ve konforu olumsuz etkiliyor” dedi.