Kişisel Gelişim İlkeleri
1. Dış başarının temeli iç başarıdır. İçimizde başaramadığımız bir şeyi dışımızda da başaramayız. Dış dünyada başarmak istediğimiz bir işi ilk önce iç dünyamızda başarmalıyız.
2. Hayatta başımıza gelen her şeyi kendi hayat amaçlarımıza ulaşmamıza hizmet edecek şekilde kullanabiliriz. Hayatta karşılaştığımız rüzgarlar değil, yelkeninizi
kullanma şeklimiz bizi bir yerlere götürür.
3. Büyük başarıların önündeki en büyük engel, küçük başarılardır. Öncelikli işlerin,
önemli işleri perdelemesi ”başarı körlüğü” yaratır.
4. Yapamayacağınız şeylerin, yapabileceklerinizi engellemesine izin vermeyin.
Heyecan verici olduğu halde süreci bizim kontrolümüzde olmayan işler, asıl işlerimizi
yapmamızı engelleyerek bizi başarısızlığa götürür.
5. Başarı iyi arkadaşların yoldan çıkarma girişimlerine dayanabilmektir. Kötü arkadaşlar değil, iyi arkadaşlar yapmamız gerekeni yapmamızı engelleyebilir.
6. Her zaman yaptığımızı yaparak, her zaman elde ettiğimiz sonuçları alırız. Yarın farklı bir yerde olmak istiyorsak, bugünden farklı bir şeyler yapmalısın.
7. Başarının temeli, yapmamız gerekenler ile yapmak istediklerimizi dengelemektir. Yapmamız gerekenleri yaparak başarılı, yapmak istediklerimizi yaparak mutlu oluruz.
8. Boş duran ,kötü (mser) düşünür. Faaliyet, ataleti ve kötümser düşünmeyi engeller.
9. Göç yolda düzelir. İşler en başta olması gerektiği gibi olmayabilir ancak zaman
içerisinde yapılacak sürekli iyileştirme ile kaliteli sonuçlar üretilir.
10. Umutlarını yüksek, sabit giderlerini düşük tut. Türkiye gibi istikrarsız ülkelerde en iyi ihtimali hayal etmek ama en kötü hale de hazırlıklı olmak gerekir.
11. En verimli insan kendine çalışan insandır. Kişiler yaptıklarının geri dönüşü
ölçüsünde kendilerini işlerine katarlar.
12. İnandığı gibi hareket etmeyen, (yaşamayan) hareket ettiği (yaşadığı) gibi inanır. Kişisel gelişim yada başarı kuralları hakkında bildiklerine göre hareket etmeyenler, sonuçta elde edecekleri başarısızlıklara uygun inançlar geliştirir.
13. Beton toprağın altında kalsa bile güzel olmalı. Yaptığınız iş kimse görmese de
“yapılması gerektiği gibi” olmalı.
14. Geniş düşün, dar başla, çabuk bitir. Bir işe başlarken olabildiğince konuyu her yönüyle düşün, harekete geçerken hedefini netleştir ve daralt, başladıktan sonra
çabuk bitir.
15. Her alanda bir şeyler bilin, bir alanda her şeyi bilin. Her alanda bir şeyler bilmek genel kültürünüzü zenginleştirecek, bir alanda her şeyi bilmek ise (mesleki bilgi)
ekmek paranızı kazanmanızı sağlayacaktır.
16. Her durumda amaca götüren bir yol bulunur. Siz bilmeseniz de, başkaları bilmiyor olsa da, bir yol mutlaka vardır. Yapılması gereken, o yolun arayışında olmaktır.
17. Hayatta sadece yaptıklarımızla değil, yapmadıklarımızla da kaderimizi tayin ediyoruz.
18. İnsanlar yaşadığı hayatı seçer. İnsanlar hak ettiği hayatı yaşar. Her insan yapması gerektiği halde yapmadıkları ve yapmaması gerektiği halde yaptıkları ile
kendi kaderini tayin eder.
19. Hayatta ya tozu dumana katarsınız yada tozu dumanı yutarsınız. İnsanlar ana hatları ile iki ligden birinde oynar: yönetenler ve yönetilenler, mutlular ve mutsuzlar,
başarılılar ve başarısızlar.
20. Başarılı olmak, öğrenilebilir, öğretilebilir. En büyük ve en zekice başarı nasıl
başarılı olunabileceğini öğrenmeyi başarmaktır.
21. Her insanın beyninde, şu anda sahip olduğunu sandığından, çok daha fazla güç vardır. İnsan, içindeki bu güçleri kullanmayı öğrenmek suretiyle başarılı olabilir. Herkes şu anda yaptığından daha iyisini yapabilir. Hiç kimse kendi potansiyelini
tüketmiş değildir.
22. Bir insanın hayatında başarılı olup-olamayacağını belirleyen şey, başına gelen olaylar değil, o olaylar karşısında ne yaptığıdır. Bunun en kesin göstergelerinden biri, büyük liderlerin başına gelmiş olan bela sayısının her zaman sıradan insanlara göre
fazla olmasıdır.
23. Her işi daha iyi yapmanın bir yolu vardır. Herkes yaptığı bir işi, şu anda
yaptığından daha iyi yapabilir.
24. Her insan başarılı olmak için gerekli iç kaynaklara sahiptir. İnsanlar arasındaki
fark iç potansiyellerinin miktarı değil, kullanım şeklinden doğar.
25. Bir kişinin hayatının kalitesi düşüncelerinin etkinliği kadardır. Ne kadar
düşündüğünüzden çok ne hakkında düşündüğünüz önemlidir.
26. Kendi hayatlarını yönetmek için planları olmayanlar, başkalarının kendileri
hakkında yapacağı planlara dahil olurlar.
27. Kişi düşünce gücünü kullanarak hayatını değiştirebilir. Çünkü insanlar kendi
hayatlarını düşünceleri ile planlarlar.
28. İnsan kendini ve birlikte yaşadığı insanları motive eder, onların pozitif düşünmelerini sağlarsa, kişilerin iş performansları ölçülebilir derecede artmaktadır.
29. İnsan inandığıdır. Bu nedenle insanlar kendilerini sınırlandıranlar değil, güçlendiren inançlar seçmelidir. Kişinin neleri başarabileceği hakkındaki inançları,
gelecekte onun ne olacağını belirler.
30. Her şeyi daha az zamanda, daha kolay ve daha ekonomik yapmanın bir yolu mutlaka vardır. Hiçbir faaliyet optimum noktasını bulmuş değildir.
31. Bir şeyi niçin yaptığını bilmek, onun nasıl yapılacağını bilmek kadar önemlidir. Çünkü motivasyonun kaynağı davranışın kendisi değil, davranışın arkasındaki nedendir.
32. Kişisel başarının ölçüsü, kişinin amaçlarını gerçekleştirme düzeyidir. Kişinin neler yaptığından daha çok neleri sonuçlandırdığı önemlidir.