ÖĞRETMEN , ÖĞRENCİ İLETİŞİMİ NASIL OLMALI ?
Öğrenci, zamanının çoğunu okulda öğretmen ve arkadaşlarıyla geçirir. Öğretmen öğrenci iletişimi diğer iletişimlere göre çok farklıdır, söz konusu olan eğitim öğretimdir çünkü . Öğretme ve öğrenme su değirmeni gibidir. İşleyişi sırasında kişiler arasında özel iletişim kurulması gerekir. Bu iletişim çoğunlukla konuşma ve dokunma ile pekiştirilir.
Öğreten ve öğrenen “ öğretmen – öğrenci” öğretim sürecinin iki mihenk taşıdır. Gerçek iletişim, nitelik olarak hem sınıf yönetimi hem de öğrenme bakımından önemlidir. Öğretmenin öğrencileri ile iyi bir iletişim kurması , öğrencilerin derse etkin katılımını sağlar. Öğrenmeni ile iyi iletişim içerisinde bulunan öğrenci, ileti ve dönütlere cevap vererek örnek davranışlar kazanacaktır. Öğrencileri ile empatik iletişim kuran öğretmen , onların bireysel yeteneklerini tanır. Empati; bir insanın , kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak , o nu duygu ve düşünceleri bakımından doğru olarak algılamaya çalışmasıdır. Öğretmen, öğretim boyu öğrencileri ile nasıl iletişim kurması gerektiğini ve onlara nasıl dönütler sağlayacağını düşünmelidir.(Hoşgörür,2005.s. 120-121)
Okulda öğretmen ve öğrenciler arasında karşılıklı, “güven, değer ve diyalog a” dayalı iletişim kurulmalıdır. Öğrenciler öğretmeninden fazlasıyla etkilenirler. Sınıflardaki etkili eğitimin sürdürülebilmesi için , taraflar arasındaki iletişim en üst düzeyde olmalıdır.
Öğretmen, nefret edilen biri değil; öğrenciler tarafından sevilen, sınıfta sürekli aranan ve beklenen biri olmalıdır (Çınkır,2004.s.149)
Öğretmen sürekli sunucu konumunda olmamalıdır. Öğrencilerin dilek ve düşüncelerine , katılımlarına önem vermelidir. Öğretmen çocuk gelişiminde büyük önem sahibidir. İyi bir öğretmene sahip olmak, çocukların kendilerine güvenlerini , öğrenme becerilerini artırırken ; kötü bir öğretmene sahip olmak , onların kendilerine güvenlerini ve öğrenme becerilerini yok edebilir.
Aslında iyi ve kötü öğretmen olmadığı gibi iyi ve kötü öğrenci de yoktur. İyi ve kötü ile belirtilmek istenen , öğretmen – öğrenci arasındaki ilişkinin niteliğidir ( Çınkır, 2004; s. 149)
Bu günü düşünüyorsanız , çiçek yetiştirin,
Yarını düşünüyorsanız , buğday ekin,
On yıl sonrasını düşünüyorsanız, ağaç dikin,
Eğer geleceğinizi düşünüyorsanız, insan yetiştirin !
Hoşça Kalın , Çocukça Kalın….!
İsmail ALTOK
evet ismail bey yine güzel bir konuyu ele almışsınız.öğrencilerin,"Ö Ğ R E N İ C İ" olgusunu benimseyip bu zihniyetle yol almasıyla ,başarı daha sağlam ve kalıcı olur inancındayım.emeğinize sağlık..