Hayırlı Ramazanlar dostlar.
Ramazan ayı yine sıcak günlere geldi, bilinçli beslenmemiz şart. Beslenme ve diyet uzmanı Gizem KÖSE Ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili önemli uyarılarda bulunuyor. Bu bilgileri sizlere aktarmayı bir görev edindim.
Ramazan ayında beslenme düzeni bir aylığına değişiyor. Oruç boyunca vücudumuz yaklaşık 20 saatlik bir açlığa 2 öğün ile idare etmeye çabalayacaktır.
Bu süreci bilinçsiz beslenme ile geçirmek kilo alımı ve bazı sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Ramazan ayını sağlığımızı koruyarak beslenmemize dikkat ederek geçirdiğimizde, vücudumuzu dinlendirme olarak adlandırılan orucun asıl amacına ulaşabiliriz.
Oruç boyunca vücudumuz yaklaşık 20 saatlik bir açlığa maruz kalacaktır, bu yüzden metabolizma hızı da yavaşlayacaktır.
Vücut açlıkta önce kandaki glikozu sonra ise karaciğerde depo ettiği glikoz deposunu kullanır. Vücuttaki fonksiyonlar yaklaşık 8 saat glikozla idare ettikten sonra kan şekeri hızla düşer ve bu durum dalgınlık, dikkatsizlik, halsizlik, baş dönmesi, gerginlik gibi sorunlara yol açar.
Besin alımının 2 öğüne düşmesi ve yüklü miktarda açlık ve hızlı tokluk süreçlerini en hafif şekilde atlatmak ve vücudumuzu yormamak için beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor.
Sahur ve iftarda toplam 3 lt su tüketmeliyiz, gün içinde vücuttaki sıvı oranı özellikle havanın sıcaklığından dolayı düşecektir, bu durumu en hafif şekilde atlatmak için sahura mutlaka kalkılmalı ve 1.5 lt su içilmelidir iftarda da ek 1.5 lt günlük su ihtiyacımızı tamamlayacaktır.
İftarda hurma ile oruç açılıp üzerine bir bardak ılık su içilip biraz bekledikten sonra çorba salata yavaş ve acele etmeden yenmelidir. Mide bütün gün aç kaldığı için sindirim yavaş olacaktır, bu yüzden ağır yemeklere fazla yüklenmemeli et, tavuk, balık, gibi protein kaynaklarını tüketmeliyiz.
Yemek sonrasında hemen tatlı yediğimizde hazımsızlık daha da artar ve iyi uyku uyuyamazsınız, bu yüzden yemekten iki saat sonra bir porsiyon sütlü tatlı ve meyve alırsanız kan şekerinizde hızla yükselmemiş olur.
Kabızlık, oruç zamanlarında en çok yaşanan problemlerden biridir, bunu engellemek için yemek yavaş yenmeli ve bol su içilmelidir sindirim için iftardan sonra 20 dakika yürüyüş çok iyi gelir.
SAHURA MUTLAKA KALKILMALI
Sahurda kan şekerini gün boyunca dengelemeye yardımcı olacak kompleks karbonhidratlar seçilmelidir, proteinden zengin sahur menüsü içinde enerji seviyesini korumaya yardımcı olur.
Örnek bir menü olarak, haşlanmış yumurta, az yağlı peynir, çavdarlı ekmek, kuru kayısı, yada kuru erik, bir tatlı kaşığı pekmez, bir bardak süt yada yoğurt ile uygun bir programdır.
Eğer bu menüyü hazırlamaya üşeniyorsanız bir bardak süt içerisine 5 kaşık yulaf yada çavdar ezmesi bir tatlı kaşığı bal iki adet ceviz içi 4 adet kuru kayısı olarak hızlı bir öğün hazırlayabilirsiniz.
Sağlıklı hayırlı ramazanlar.
Asuman SARI
faydali olacağini duşunduğum guzel bir yazi tebrikler