Turizmin Ülkeler Açısından Maddi ve Manevi Kazançları Nelerdir?
Turizm sektörü, bu sektöre önemi veren dünyanın her yerinde en hızlı büyüyen ve gelişen sektörlerin başında yer almaktadır. Sınırlar ortadan kalktıkça dünya daha da küçülmeye başlamış ve insanlar daha uzak mesafelere seyahat etme eğilimine girmiştir. Bunun başlıca nedeni ise harcanabilir kişisel gelirlerden turizme ve tatile ayrılan payın artması ile ulaşım ve iletişim teknolojisindeki hızlı gelişmenin yanısıra, insanların şimdiye kadar görmedikleri ve merak ettikleri yeni bölgeleri ziyaret etme isteğidir.
Turizm çok çeşitli yapısı sonucu bir yandan tipik turistik faaliyet olarak adlandırılan konaklama, planlama, gezi organizasyonu ve satışı gibi faaliyetleri, öte yandan yalnızca turistlerin tüketimine bağlı olmayan, ancak onlar tarafından da kullanılan ulaşım, oto kiralama gibi faaliyetleri kapsamaktadır.
Turizm bugün dünya gayrisafi hasılasının önemli bölümünü oluşturan bir sektör konumundadır. Tüm dünyadaki ekonomik duraklamaya karşın büyümesini devam ettirmekte olan bu dinamik sektör diğer sektörlerin de motor gücü olarak işlev görmektedir.
Turizm milli gelire olan katkısı yanında, sağladığı döviz geliri ile ödemeler dengesi açığının kapanmasında rol oynamaktadır. Diğer yandan turizm, geniş kitlelere iş imkanı sağlamasının bir sonucu olarak yarak istihdamın en yoğun olduğu sektörlerden biri olma avantajına sahip olup, ülke için etkin bir pazarlama ve reklam aracı olma özelliğini de sürdürmektedir.
Dünya turizm pazarında ortaya çıkan değişimlere ve yeni beklentilere her yönüyle cevap verebilecek bir turizm potansiyeline sahip olan ülkemizde, 1980’li yıllardan itibaren alınan tedbirler, sağlanan teşvikler ve uygulanan politikalar ile çok sayıda turistik tesis inşa edilmiş, değişen tüketici taleplerine cevap verecek turizmin alt yapısı oluşturulmuştur.
TURİZM VE TURİZM SEKTÖRÜ KAVRAMLARI Turizm genel bir ifadeyle seyahat eden insanların aktivitesidir. Turizme konu olan aktiviteler, Birleşmiş Milletlerin 1963 Roma Konferansında iki bölüm halinde değerlendirilmiştir.
-Eğlence, tatil, spor, eğitim ve din amaçlı -İş, aile-arkadaş ziyareti, misyon ve toplantı Turizm sektörü, turizm aktivitelerinin arz ve talep dengesi ile ekonomide hizmetler sektörünün bir alt sektörü olarak ortaya çıkar. Turistik bir ürünün bir piyasada değer bulması ve bu ürünün fiyat kazanmasında özellikle emek gücünün fonksiyonun bulunması, turizmi bir hizmet sektörü yapmaktadır.
Turizm sektörü gerçek anlamda tam izole bir sektör olarak belirlenememektedir. Bu aşamada turizmin kapsamını belirleyen dallar şu şekilde sayılabilir:
-otel, yemek ve içecek kuruluşları, -ulaştırma şirketleri, -tur operatörleri ve seyahat acentaları, -turizme ilişkin yazılı ve görsel medya-araştırma kurumları, -konferans,kongre merkezleri, ticaret odaları, bölge birlikleri ve devlet kurumları. Turizm sektöründe üretim, nihai olarak yerli ve yabancı turist sayısı ve dolayısıyla iç ve dış turizm gelirleri ile değerlendirilir. Turizmin sektör olarak bazı özellikleri aşağıda verilmiştir: -Turizm temelde ulaşım, konaklama ve pazarlama (acentalar) üçgeni üzerine bir aktiviteler bütünü olup, bir çok sektörün turizmle doğrudan ya da dolaylı ilişkisi vardır. -Tesis yapımlarında ilk yatırım maliyetleri sonrası, emek yoğun bir sektör niteliğindedir. -Turizme dolaylı ürün sağlayan sektörler hariç turizmin temel ürünü doğal, tarihi, kültürel unsurlar ve özel aktivite düzenlemeleridir. -Turistik gelişimin sağlanması bir çok sektörün gelişmesini zorunlu kılmaktadır. -Turizm sektörü devletlerin dış ilişkileri ile yakından ilgilidir.
TÜRKİYE’DE TURİZM SEKTÖRÜ
Dünyada turizm hareketleri hızla gelişme gösterirken, Türkiye gerek ekonomik politikaları kapsamında ve gerekse mikro bazda turizm sektöründe çok hızlı bir büyüme göstermiştir. Turistik amaçlı yatırımlardaki artış, milli gelir içinde turizmin payının yükselişi, hizmet sektöründe öncelikli istihdam alanı haline dönüşmesi, ödemeler dengesine olumlu katkısı, yabancı sermayeyi ülkeye çekmesi sektörün önemini açıkca göstermektedir.
İhracat ağırlıklı büyüme modelimizde ve dünya ekonomisiyle bütünleşme çabalarında potansiyeli yüksek olan sektör uluslararası pazarlarda rekabet gücünü kanıtlamış ve son 15-20 yıl içinde dünya ortalamasının üzerinde büyüme performansı göstermiştir. Bu gelişmede turizm yatırımlarına verilen ağırlığın ve bu yatırımlar sonucu ortaya çıkan tesisler sonucu artan yatak kapasitesinin payı önemlidir.
GENEL DEĞERLENDİRME VE SONUÇ
Ekonomik, sosyal, kültürel ve doğal çevre ile sürekli etkileşim içinde çok yönlü bir faaliyet alanı olan turizm, ulaşım, konaklama, yeme-içme, eğlence, alış-veriş ve seyahat organizasyonu gibi hizmetlerin tümünü içeren ve dünyanın en hızlı gelişen sektörüdür.
Turizm döviz ve istihdam yaratıcı özellikleriyle global, bölgesel ve ulusal ekonomilere önemli katkılar sağlamakta, doğrudan ve dolaylı olarak milli gelir, istihdam, sermaye yatırımı ve vergi geliri meydana getirmektedir
Turizm, barışı sever, temiz doğayı, insanı, tüm canlı cansız güzellikleri sever.Sanatı, tarihi, kültürel eserleri sever.Korunmasını, gelecek kuşaklara aktarılmasını gerekli ve kaçınılmaz kılar.Sırf bu niteliği bile, ülkelere ve İnsanlığa sağlanabilecek en büyük KAZANÇTIR.