DİKKAT , GÜNDEM KURAKLIK !
Yarınlar çok karanlık geçecek , kuraklık yüzünden . Ağlamalar , inlemeler eksik olmayacak yeryüzünde . Açlık ,sefalet dizboyu saracak her yerimizi . Dostluklar azalacak , düşmanlıklar çoğalacak , hiç kimse böyle olacağına inanmayacak , inanamıyor . Bende öyle olsun istemiyorum ! Gerçek ama. Yıllardır bilim adamları bizleri uyarıyor ; kuraklık kapımızda diye .
Kuraklığın bilimsel tanımı yapayım ; yağışların beklenenin çok altında olması diye tanımlanan doğal iklim olayıdır . Doğal afettir kuraklık . Dünya ve tüm canlılar için ölüm fermanıdır . Hem de en kalıcısı , tedavisi en zor olanıdır ,felaketlerin .Ve ya yağışları ,bir sezonda , zaman aralıklarında ihtiyacı karşılamada yetersiz kalışıdır . Bu durum kendi içinde kalmaz .Sosyal , ekonomik , çevresel tehlikeleri etkileyerek tetikler . Su katsayısının azalmasıdır . Toprak yüzeyindeki çatlaklara göre yorumlanmamalıdır kuraklık . Baş rolde yine insanoğlu vardır . Duyarsız , boşvermişlik , bilim adamlarının uyarılarına kulak tıkayan insan , kendi ve canlılar dünyasının sonunu hazırladığından habersiz gibi davranmaktadır . Lal canlılar bütün olanları hayretle izlemektedirler . Kuraklığın meteorolojik bir olay olduğunu söyler, görür insanoğlu . Bu dengeyi alt üst eden kendisi olduğunu kabullenmez bir türlü . Dizlerini dövme zamanın yakınlaşmıştır artık . Başını taşlara vurma zamanı da. Kuraklığı önlemenin daha da ileri gitmemesi için o insanoğluna öneriler sunuyorum ; Yöneten ve yönetilenlere duyurulur….!
Küresel ısınmayı önlemek için , fosil yakıtlardan çok , yenilenebilir enerji kullanılmalı ve teşvik edilmelidir .
Yağmur yağmasını engelleyen “ısı adalarının” oluşmaması için , şehir planlamacıları daha duyarlı davranmalılar .
Doğada ve topluda çaresiz yaralar açan HES ve su transferlerinden vaz geçilmeli .
Enerji kullanımın tasarruflu kullanma yönünde , kullanıcılar bilinçlendirilmeli.
Ensdüstriyel tarım yerine , geleneksel ve organik tarıma yöneltilmeli ve teşvik edilmeli .
Suyu “değerler” sınıfına koyup sulamada ve içmede gereği gibi kullanılması konusunda bilgilendirilmeli .
Doğayı ağaçlandırılmalı ve bitkinin her türlüsüne hoş görülü davranılmalı .
Doğanın yapısına dokunulmamalı ; akan su akarına bırakılmalı .
Tüm bu uzun vadeli önlemler alınsaydı…. ? Alınmalı , yemyeşil dünyamızı çocuklarımıza bırakmalıyız .
Karda yiyecek bulamayan yabani hayvanlara yiyecek bırakabiliyoruz . Su bulamayan yabani hayvanlara bırakabilecek suyu bulamayacak korkusu yaşamamak için , her kesi göreve çağırma hakkımı kullanıyorum .
Hoşça kalın , çocuklarımız susuz kalmasın….!
İsmail ALTOK
hocam önemli bir konuya değinmişsin sağol var ol tüm insanlığa duyurulur derhal acil önlemlerin alınması gerekir yoksa büyük korkulur bir felaket kapımızda bekliyor inşallah yüce rabbim açlıktan ve susuzluktan kullarını imtihan etmesin