HIDIRELLEZ
Merhaba değerli okurlar,
6 Mayıs Hıdırellez HIZIR ve İLYAS peygamberin yeryüzünde buluştuğu inanılan gündür. Bugün erken kalkılır, banyo yapılır ,özenle giyinilir ,soğan kabuğu ile pişirilmiş yumurtalar yenilerek bolluk ve bereket dileklerinde bulunulur.
Bugün kırlara pikniğe gidilerek salıncağa bilinir, böylece günahların atılacağına inanılmaktadır. Gece süt mayalanmadan bırakıldığın da HIZIR in geleceği ve süte dokunarak mayalanacağı düşünülmektedir.
Eğer o mayasız süt yoğurt olursa bir sene boyunca o yoğurttan birer parmak alınarak diğer yiyeceklere de sürülür. KEKİK bitkisinin Hıdırellez den sonraki günlerde toplanırsa şifalı olacağına inanılır.
Genel de bu kutlamalar için su yun ve yeşil in bol olduğu yerler tercih edilir. Bir gün önceki akşam herhangi bir gül ağacının dibine küp gömülmekte ve sabah manilerle açılmaktadır.
O gün hiç bir tarla bağ bahçe işi yapılmaz. Ev isteyenler evlerinin bahçesine ev, bebek isteyenler bezden bebekler yaparlar ve son olarak ATEŞ yakılarak üzerinden atlanır.
HIDIRELLEZ kutlu olsun……
ŞURİ HAMZA DEMİREL
Hıdırellez. Güzel geleneklerimizden biridir.Şehirlerde çok farkında olamıyoruz.Esas köylerde tadı çıkar hıdırellezin.Çocukluğumdan aklımda kalan, köyün gençleri , köy meydanına kocaman bir ateş yakıp , sırayla ateşin üzerinden atlardı.sabaha kadar eğlence olur hıdrellez günü evlerde pek iş güç yapılmazdı.Seninde dediğin gibi Şüri yumurtalar haşlanır renkli boyanır ve tokuşturulurdu, Sütler maya katılmadan yoğurt olması için kapatılırdı, ve gerçekten sabaha kadar yoğurt olurdu.Annemler hızır uğramış bizim eve derlerdi.Gülün altına ağzı açık cüzdan bırakılır, arzu ettiğimiz şeylerin resmi yapılırdı. Anılarım tazelendi teşekkürler şüri, emeğine sağlık..