TARIM DA DİBE ÇÖKÜŞ VE TARIMA BAKA (N)MAMA!!!!
Değerli Bolu Postası okuyucuları hepinize merhaba
Öncelikle uzun bir ara verdiğim için hepinizden özür diliyorum. İşlerimin yoğunluğu toplantılar kurslar sınavlar derken bir ara vermek zorunda kaldım. Şimdi geri dönüş zamanı ve dönüş çok farklı ve etkili olacaktır.
Bu yazımızda Türk Tarımında neler oluyor nereden gelip nereye doğru gidiyoruz, ülkemizde tarımın yavaş yavaş nasıl bitirilmeye çalışıldığı ve geldiğimiz noktayı biraz olsun açmaya çalışacağım.
Günümüzden 30, 35 yıl öncesine kadar Dünyanın en seçkin tarım ülkesi olan Türkiye bu gün canlı hayvan ithal etmeyi bırakın saman bile ithal eder duruma geldi. İhracatımızın % 30-40 nı tarım ürünleri oluştururken bu gün bırakın ihraç etmeyi neredeyse bütün tarım ürünlerini ithal ederek tarımda dışa bağımlı hale geldik.
Bunun sebeplerine baktığımızda bir sürü etken çıkıyor karşımıza. Ne oldu da tarımsal üretimde sayılı ülkeler arasındayken şimdi tarımsal ürün ithal eden bir ülke olduk. Çiftçi mutsuz üretici huzursuz modernleşme adı altında tarım arazileri birer birer lüks sitelere lük alışveriş merkezlerine dönüşüyor ve bunun altından da çiftçinin artık üretmeyi bırakıp şehirlere göç etmesi yatıyor. Peki neden bırakıyor .
Bundan 10 -15 yıl öncesine baktığımızda bir litre mazot alabilmek için 2-3 kg buğday satan bir çitçi bu gün aynı mazotu 6-7 kg buğday satarak alabiliyor. Bir çuval yem alabilmek için 65-70 litre süt satması gerekiyor. Saman fiyatları geçtiğimiz yıllarda balyası 5-6 lira iken birden bire 20-22 lira gibi bir rakamları görüyor ve bu artış haliyle üreticinin maliyetlerini artırarak gelirini azaltıyor.
Bir büyükbaş hayvanın günlük giderine baktığımızda yaklaşık 10 liranın üzerinde bir rakam çıkmakta, buna rağmen et üreticiden canlı kesim kg 12- 14 lira arası değişmekte ve buda üreticiyi oldukça huzursuz etmekte kar edememekte ve yavaş yavaş bu üretimini azaltma yoluna başvurmakta.
Üreticilerin bir çoğu ellerindeki süt ineklerini dahi kesime götürmekte ve bu döngüye baktığımızda galiba çok değil kısa bir süre sonra sütü de ithal ederek bir imkansızı daha başaracağız ülke olarak.
Peki üretici neden mutsuz neden vazgeçiyor ve devlet bu konuda neler yapıyor, devletin yeterlimi değimli ve nereye doğru gidiyoruz bunları bir daha ki yazımda daha detaylı bir şekilde açıklamaya çalışacağım.
Not: Malum bu günlerimiz Ramazan_ı şerifin başlangıcı bu vesileyle siz değerli okurlara ve Bolu Postası ekip arkadaşlarıma Hayırlı Ramazanlar dilerim.
ERCAN ÖZER