Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cağfer KARADAŞ ile röportaj:
Sayın Hocam öncelikle röportaj talebimize olumlu cevap verdiğiniz için Bolu Postası ekibi adına teşekkür ederim.
Bolumuz’ da İlahiyat Fakültesi Dekanı olarak başladığınız görevinizde başarılar diler, hürmetlerimi sunarım.
Hocam öncelikle özgeçmişinizden bahseder misiniz?
-1964 yılında Sivas Merkez Kartalca köyünde doğdum. 1984’de Kayseri İHL, 1989’da Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, 1993 yılında Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesine Araştırma Görevlisi olarak intisap ettim. 1997’de doktor, 2004’de doçent, 2010 yılında profesör unvanlarını aldım. Halen UÜ. İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmaktayım.Bunun yanı sıra AİBÜ İlahiyat Fakültesi Kurucu Dekanlığını yürütmekteyim.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı olarak AİBÜ İlahiyat Fakültesi hakkında bilgi verir misiniz?
İlahiyat fakültemiz, 25 Mart 2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak kuruldu. 05 Nisan 2012 tarihinde dekan olarak atandım. Çalışmalarımız neticesinde şu anda 28 öğretim üyesi (yard.doç.dr.), 2 öğretim görevlisi, birisi yabancı uyruklu iki okutman bulunmaktadır. Fakültemizde İlahiyat ve İlk Öğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere iki program uygulanmaktadır. İlahiyat programında 50 civarında 1. Sınıf, 120 kadar hazırlık sınıfı öğrencisi bulunmaktadır. İlk Öğretim Din Kültürü programında ise 2. Sınıfta 40 civarında, 1. sınıfta ise 110 civarında öğrenci bulunmaktadır.
Erpiliç AŞ. sahibi Ali Ericek tarafından 7 ay gibi kısa sürede tamamlanan İlahiyat binamıza 2013-2014 öğretim yılında geçilecektir. Ayrıca yine aynı hayır sahibimiz tarafından İlahiyatımızın yanında İlahiyat Fakültesi Tatbikat Camii inşaatı da hızla devam etmektedir. Bu büyük hayrı dolayısıyla Ali Ericek beye şükranlarımızı sunuyoruz.
Değerli Hocam bir öğrenci neden İlahiyat Fakültesini tercih etmelidir? İlahiyat Fakültesi bir öğrenciye neler kazandırır? Açıklarmısınız?
Öncelikle İlahiyat fakültesinin ne kazandıracağından başlayalım. Fakültemiz kişisel bazda iyi bir öğretim vermekte ve kişilerin entelektüel beklenti ve taleplerine cevap vermektedir. İş sahası itibariyle geniş bir yelpazeye sahiptir. İlkokul, ortaokul ve Lise din dersi ve seçmeli dinî dersleri okutacak öğretmenler fakültemiz tarafından yetiştirilmektedir. Diyanet personelinin tamamı fakültemiz mezunlarından oluşmaktadır. Bütün bunların dışında siyaset, ticaret ve iş hayatında çok başarılı ilahiyat fakültesi mezunlarımız bulunmaktadır. Çünkü ilahiyat fakültesi halkla rahat ve başarılı iletişim kurabilen kişiler yetiştirmektedir.
AİBİF ni tercih etmek isteyen öğrencileri nasıl bir okul ve şehir beklemektedir? Anlatır mısınız?
Şehrimiz deyim yerindeyse Anadolu’nun ortasında küçük ama şirin ve bir çok beklentiye cevap verecek imkanı barındıran bir kenttir. Ankara-İstanbul yol güzergahında her iki şehre de 2 veya 2,5 saatlik bir mesafede bulunması şehrimize ayrıcalık katmaktadır. Üniversitemiz Türkiye’nin en iyi üniversite kampüslerinden birine sahiptir. Başta İzzet Baysal ve Ali Ericek olmak üzere şehrimizin hayır sahiplerinin katkıları ile çok iyi bir düzeye gelmiş, yine diğer hayır sahiplerimizin katkıları ile daha iyi bir noktaya gelecektir. Bu anlamda şehrimiz işadamlarının ve varlıklılarının üniversitemize katkıları artarak devam etmektedir.
AİBİF Dekanı olarak İlahiyat Fakültesinin hedefleri nelerdir?
İlahiyat fakültemizin hedefi, 1000 civarında öğrencisi, 70 civarında öğretim elemanı ile orta ölçekte ama kaliteli bir fakülte haline gelmektir. Bu sene tercih noktasında 50 ilahiyat fakültesi içinde 15. sıradayız. Hedefimiz ilk 10’a hatta ilk 5’e girmektir. Bizim için en iyi reklam okuttuğumuz ve mezun ettiğimiz öğrencilerimiz olacaktır. Öğretim üyelerimizin yazdıkları ve konuştuklarıyla bilim ve entelektüel hayata katkıları prestijimiz ve imajımız olacaktır.
Bolu yöresinin İlahiyat Fakültesine bakışaçısı nasıldır?
Bolu halkımız umduğumuzun üstünde fakültemize ilgi göstermiştir. Düzenlediğimiz “Bolu’nun İlim Fikir ve Maneviyat Önderleri” paneli ile ünlü hafızlarımız, İsmail Biçer, hocası Abdurrahman Gürses, Esat Gerede’yi anma programımıza büyük bir katılım ve teveccüh olmuştur. Yine başta duayen hocalarımız ve hayırsever işadamlarımız olmak üzere Bolu halkımız, öğrencilerimize maddi imkan sağlayacak, fakültemizi geliştirecek ve öğretim elemanlarımızın bilimsel ihtiyaçlarını karşılayacak Bolu İlahiyat Vakfımıza büyük destek vermiştir.
AİBİF’nde ne tür sosyal ve kültürel etkinlikler yapılmaktadır/yapılması düşünülmektedir? Bahseder misiniz?
Bugüne kadar yukarıda bahsettiğimiz gibi “Bolu’nun İlim Fikir ve Maneviyat Önderleri” paneli ile ünlü hafızlarımız, İsmail Biçer, hocası Abdurrahman Gürses, Esat Gerede’yi anma programları düzenledik. Gelecekte ise şehrimizin her bir manevi büyüğü için sempozyumlar düzenlemeyi düşünüyoruz. Şehrimizin dini ve manevi ihtiyaçlarına hem hocalarımız hem de öğrencilerimiz ile cevap vermeyi düşünüyoruz.
İlahiyat Fakültesine gelen öğrenciler için barınma/kalma ve yurt durumları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Maalesef diğer şehirlerde olduğu gibi Bolu’da da yurt imkanları ihtiyaca cevap verememektedir. Bu sene fakültemizde 400, üniversitemizde ise yaklaşık 26 bin öğrenci olacaktır. Ancak bazı sivil toplum örgütlerinin kurduğu yurtlarda öğrencilerimize öncelik verilmesi sevindiricidir. Bu açıdan ilahiyat öğrencisinin halkımız nezdinde ayrıcalıklı bir yeri vardır.
Değerli Hocam İlahiyat Fakültesini bitiren öğrencileri nasıl bir gelecek beklemektedir?
İlahiyat fakültesinin Milli Eğitim bünyesinde öğretmenlikten Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde din görevlisi olmak gibi geniş bir iş imkan bulunmaktadır. Şu anda ilahiyat fakültesi mezunları mezun olduktan sonra öğretmenlik formasyonu ve diyanet sertifikası aldıkları taktirde hemen göreve atanabilmektedirler.
Bize zaman ayırdığınız ve samimi cevaplar vererek bizleri bilgilendirdiğiniz için Bolu Postası adına teşekkür ederim.
Ben teşekkür ederim. Bolu Postası olarak sizlere Yüce Allah’tan başarılı gelecekler niyaz ederim…
Röportaj:AbdulbakiMURAT
İlahiyat Fakültesi Bolu için güzel bir fırsat.Katkısı olanlara teşekkürler…