Altın yatırım aracı değildir
Türkiye’de 18 milyon kadar aile var. Her eve 1 kilo altın koysak sanayimiz, turizmimiz, eğitimimiz, teknolojimiz hiçbir biçimde gelişmez.
Ülkemiz altını yüzde 90 oranında dış alım yoluyla sağlamaktadır. Yani öz kaynaklarımız on yıllardır altın tekellerine sunulmaktadır.
Kimi medya organlarının güdümlü yorumcuları “Altın fiyatları epey cazip seviyelere geldi. Alım yapabilirsiniz” şeklinde sözler etmeye başladılar. Bu boş laflara asla inanmayınız.
Sağlam, tanınmış, düzenli olarak temettü (kar payı) dağıtan, son 10 yılda yüzde 500-2000 oranında prim yapmış ulusal şirketlerimizin hisse senetlerini satın almanız sizin için çok daha karlı olacaktır.
Mayıs-Haziran döneminde İstanbul Borsası 93 binlerden 75 binlere geriledi. Bu sizi ürkütmesin. Borsada alınıp satılan 400 dolayındaki şirketin “sağlam” yapılı olanları ortaklarına hiç zarar ettirmediler. Fiyatı sürekli artan, hiç gerilemeyen ya da çok az gevşeyen şirketler hangileri diye merak edenlere bu yazıda bilgi veremem. Zira reklam yapıyor, yönlendirme yapıyor, tuzak kuruyor diye ahkam kesenler olabilir.
Kriz dönemlerinde fiyatını koruyan şirketlerin hangileri olduğunu www.bigpara.com, www.mynet.com gibi web sitelerinde bulunan 1-10 yıllık fiyat grafiklerine bakarak saptayabilirsiniz. Bu konuda son olarak şunu belirtebilirim. İşlem hacmi zayıf olan, kurumsal yapısı güvenilir olmayan şirketlerin senetleri pek güvenilir olmamaktadır. Borsanın en büyük 30 (BİST 30) ya da 50 (BİST 50) şirketi arasından seçim yapmanızı öneririm.
Altın gibi Dolar ve Euro gibi paraları satın alıp yatırım yaptığını sanmak da “akılcı” değildir. Çünkü satın alınan her döviz ülke ekonomisine darbe vurmaktır. Her aile 1000 dolar satın alsa bir anda 18 milyar dolarlık talep oluşur ve dövizin fiyatı yükselir. Yabancı parayı satın alıp yastık altında saklamak o ülkeye faizsiz kredi vermek gibidir. Döviz alıp bankaya yatıranlar da pek sevinmesinler. Zira bankaların dövize verdiği faiz çok düşüktür.
Borsadan alınan hisse senetlerinin sürekli takip edilmesine gerek yoktur. Sağlam şirketlerin senetleri aynı ticarethane, arsa, tarla gibidir. Şirket kar ettikçe fiyatı artar.
Borsada işlem gören hisseleri dakika dakika izleyenler, teknik analiz grafiklerine fal bakar gibi umut bağlayanlar çoğunlukla “kısa” sürede yüksek kazanç sağlama peşinde olan kumarbaz karakterli kişilerdir.
28.06.2013
Ali Özdemir
Web: www.aliozdemir.net
www.facebook.com/ERDEMYAYINEVI
www.twitter.com/aliozdemir_net
E-posta: aozdemir53@hotmail.com
KKTC