hava
DOLAR 19,8514 %% 0.12
EURO 21,4358 %% -0.12
GRAM ALTIN 1.250,56 %% -0,44
ÇEYREK A. 2.044,66 %% -0,44
BITCOIN 27.327,33 %1.976
SON DAKİKA
Google News

BEYAZ ET VE DEĞERİ

Son Güncelleme :

16 Eylül 2012 - 3:47

BEYAZ ET VE DEĞERİ

                     

Türkiye’nin tavuk eti üretimi, Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.5 oranında artarak 163 bin 806 ton oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 yılı Temmuz ayına ilişkin, “Kümes Hayvancılığı Üretim İstatistikleri”ni açıkladı. Buna göre, tavuk eti üretimi Temmuz’da, bir önceki aya göre yüzde 4.1, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.5 arttı. Geçen yılın Temmuz ayında 149 bin 612 ton olan tavuk eti üretimi, bu yılın aynı ayında 163 bin 806 ton olarak gerçekleşti.

Tavuk yumurtası üretimi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1.9, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 16.8 arttı ve 1 milyar 221 milyon adet olarak gerçekleşti. Tavuk yumurtası sayısı Haziran ayında 1 milyar 198 milyon adet düzeyindeydi.

Kesilen tavuk sayısı Temmuz ayında Haziran’a göre yüzde 8 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.6 artış gösterdi. 2011 yılı Temmuz ayında 90 milyon 874 bin düzeyinde olan kesilen tavuk sayısı, bu yıl Temmuz ayında 101 milyon 371 bin seviyesine çıkmış oldu.

 

Tavukta Kırmızı Ete Oranla Daha Fazla Protein Var

 

Protein içeren besinlerin çoğu aynı zamanda yağ da içermektedir. Bu nedenle kırmızı et yerine, beyaz et tüketimine öncelik tanınması; kırmızı et seçiminde koyun ve kuzu eti yerine, az yağlı dana etinin tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Derilerinin yenilmemesi koşulu ile özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti en yağsız et sınıfında yer aldıklarından çok daha sağlıklıdır.

 

 

Nasıl Saklanmalı?

Etin pişirme esnasında iç sıcaklığının 70◦C üstüne çıkması mikropların ölmesi bakımından gereklidir. Pişirilen etler özellikle de tavuk eti oda sıcaklığında yarım saatten fazla bekletilmemelidir. Ya hemen tüketilmeli ya da kalan kısmı buzdolabında saklanmalıdır. Çünkü tavuk eti ve et içeren yemekler dışarıdan karışacak mikropların üremesi için iyi bir ortamdır.

Genel anlamda protein değeri yüksek olan besinler bakterilerin üremesi için çok daha uygun yiyeceklerdir. O nedenle protein değeri yüksek olan tavuk etinin de besin zehirlenmesi açısından potansiyel riskli besinlerden biri olduğu unutulmamalı, 2 saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmamalı, buzdolabında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.

Tavuk Etinin Faydaları 
Bol miktarda süt içip, yumurta ve tavuk eti yiyerek sağladığımız kaliteli ve dengeli beslenme, yeterli fizik güce ve sağlık şartlarına sahip olmamız ve beyin gücümüzü yüksek tutmamız bakımından hayati önem taşımaktadır.

Tabloda görüldüğü gibi en yüksek biyolojik değere sahip olan gıda yumurta olup, daha sonra süt ve tavuk eti gelmektedir.

Çeşitli gıda maddelerinde proteinin biyolojik değeri

Gıda Türü Proteinin biyolojik değeri

Yumurta
100

Süt 90   Tavuk eti  82       Buğday 68       Pirinç 68    Sığır eti   79      Balık   81
Ben nacizane tüm araştırma bilgi ve olan tecrübemle bişiyler kattım sizlerden affınıza sığınarak bir  RİCA da bulunucam

T ÜRKİYEDE TAVUK  AMBALAJ SİSTEMİ SİZCE NE KADAR DOĞRU NE KADAR YANLIŞ NE KADAR SAĞLIKLI ? BEKLİYORUM

 SAYGILARIMLA                          MUSTAFA ÇOLAK

 

YORUM ALANI

Mustafa çolak 16 Eylül 2012 / 01:59 Cevapla

lütfen düşüncelerinizle ortak olabilirsiniz

Veli Afacan 16 Eylül 2012 / 02:22 Cevapla

MUSTAFA BEY YAZINIZI BÜYÜK BİR HAZ ALRAK OKUDUM. iŞİN PROFSYONELİNDEN OKUNACAK DİYE BİR YAZINIZ . ASLINDA BU ARAŞTIRMAYA DAYANAN MESNETLER VE BİLİMİ VERİLERE DAYANARAK VERDİĞİNİZ BİLGİLER İŞİNİ PROFOSYONEL BİR BOLULU AŞÇILARIMIZDAN ALIMAZ Kİ NEREDEN ALINIR. BU KONUDALİ KARARLILILĞII VEİŞİNİZİ YANİ AŞÇILIĞINIZI AKİ STALIKLA BİRLEŞİNCE ORTYA BİR KUSURSUZ YAOIT ÇIKIYOR. KELEMİNİZE SAĞLIK. AYRICA YEMEK YARİFLERİ DE YAZILARINIZDA GÖRMK İSTİYORU. KELM, N,ZE VE YÜREGİNİZE SAĞLIK.
SAYGILARIMLA.VELİ AFACAN

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.