BOLU BU FESTİVALLE COŞACAK.
Bolu Belediyesi’nin öncülüğünde çalışmaları başlatılan, Köroğlu Festivali için Köroğlu Otel’de bir toplantı gerçekleştirildi. Vali Yardımcısı Necdet Özeroğlu’nun da katıldığı toplantıda konuşan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz; “Konya Mevlana’yı sahiplenerek nasıl bir marka şehir olduysa bizde Köroğlu’nun sahiplenip dünyada tanınan ve marka haline gelen bir şehir olacağız.” dedi.
Bolu Belediyesi’nin öncülüğünde yapılması planlanan Köroğlu Festivali ile ilgili Köroğlu Otel’de bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Yardımcısı Necdet Özeroğlu, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cabir Terzioğlu, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Semercioğlu, festivalin öncülüğünü üstlenenlerden Mehmet Çetin, Bolu Belediyesi Genel Koordinatörü İbrahim Ertiryaki, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güler Mert ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden akademisyenler Prof. Dr. Mehmet Kutalmış ile Hamdi Birgören katıldı.
“Köroğlu denilince artık bütün dünyada Bolu akla gelecek”
Yapılması düşünülen Köroğlu Festivali’nin detayları ve Bolu’ya getirileri ile ilgili konuşulan toplantıda söz alan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Köroğlu denilince bundan sonra bütün dünyada Bolu’nun akla geleceğini belirterek şöyle devam etti:
“Bugüne kadar Köroğlu’nu sahiplenme noktasında pek bir şey yapmamışız fakat belediyenin amblemi de dahil olmak üzere birçok amblemde Köroğlu bulunuyor. Köroğlu’nu bizden çok sahiplenen birçok Türki Cumhuriyetler bulunuyor. Ama Köroğlu bir söz söylemiş; ‘Benden selam olsun Bolu Beyi’ne’ demiş. Yani biz istemesek de Bolu’nun ismi burada zaten var. Köroğlu’nu birleştirici bir unsur olarak Bolu’da kullanabiliriz. Yaptığımız bu birleştirme sonrasında da bütün Köroğlu’ları kucaklayabileceğimiz ve hepsinin değişik serüvenlerinin de oluşturulduğu büyükçe bir park ve o parkta Bolu’nun her yerinden görünebilecek devasa bir Köroğlu heykeli yapmak istiyoruz. Köroğlu denilince bundan sonra bütün dünyada Bolu’nun akla geleceği ve bütün Köroğlu’ları kucaklayabilecek bir yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Şehirlerin markalaşması için bir şeyler lazım ve bizim de buradaki amacımız Köroğlu ile Bolu’yu markalaştırabilir miyiz? Mesela örnek vermek gerekirse Konya Mevlana ile çok ciddi anlamda öne çıktı ve bizimde düşüncemiz aynı şeyi biz de Köroğlu ile gerçekleştirebilir miyiz?”
“İlkini bu sene yapalım, her sene daha da güzelleştirerek devam edelim istiyorum”
Konuşmasının devamında festivalin ilkini bu yıl gerçekleştirmek istediğini belirten Başkan Yılmaz; “Düşündüğümüz bu festivalin bazı çalışmaları yapıldı, aramızda toplantılar gerçekleştirdik. En son da Mehmet Çetin beyle, Cumhurbaşkanlığı genel sekreterliğine giderek görüştük ve oradan da çok müspet görüşler aldık. Artık Bolu’nun tamamı yani, valilik, belediye, üniversite ve sanayi kesimi olarak bu festivali sahiplenme içerisine girelim ve ilkini bu sene yapalım ama adım adım da her sene daha güzelleştirerek devam edelim diye düşünüyorum. Park için benim düşündüğüm güzel bir yer var ve burası hem çok büyük hem de çok iyi bir noktada. Düşündüğüm yer, Kalıcı Konutların üstünde Özel İdarenin depo olarak kullandığı 90 dönümlük yer ve bu yer seyir açısından da son derece elverişli.” dedi.
Vali Yardımcısı Necdet Özeroğlu başta olmak üzere toplantıya katılan herkes, gerçekleştirilecek bu festivalin ve düşünülen diğer projelerin Bolu için son derece yararlı olacağını belirterek, projenin gerek kültürel anlamda ve turizm anlamında gerekse ticari anlamda Bolu’ya çok şey katacağını ifade ettiler.
Geçtiğimiz haftalarda Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve festival programına öncülük eden Mehmet Çetin’in, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri ile yaptıkları görüşmede, festival ile ilgili sundukları raporda ise genel hatları ile şunlar bulunuyor:
HER YIL YAPILACAK ÇALIŞMALAR
A- Uluslararası Köroğlu Kültür ve Sanat Festivali
Festival Kapsamında;
-Film ve tiyatro gösterimleri
-Köroğlu tiyatrosu ve operasının sahnelenmesi
-Konserler (Türk devlet ve topluluklarının Köroğlu türkülerinden oluşan konserler)
-Köroğlu şiirlerinden ya da Köroğlu adına yazılan şiirlerden oluşan şiir dinletileri
-Türk Devlet ve topluluklarından getirilen Köroğlu anlatıcılarından, Köroğlu Destanı’nın dinlenmesi
-Yarışmalar, kılıç-kalkan, binicilik, cirit, okçuluk yarışmaları, Köroğlu Destancıları arasında yarışma
B- Bilimsel ve Kültürel Faaliyetler:
Festival Kapsamında;
– Uluslararası Köroğlu Sempozyumu: Sempozyuma davet edilecek ülkeler arasında, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan olmak üzere destanın yayılma sahası içindeki Türk topluluklarından bilim adamı ve uzmanlar yer alacaktır. Sempozyum sonunda sempozyum kitabı bastırılarak katılımcılara dağıtılacaktır.
– Köroğlu Belgeseli: Köroğlu ile ilgili destanda yer alan karakterlerin de canlandırıldığı ulusal değeri olan sanatçılarla Köroğlu Belgeseli çekimi yapılarak ulusal ve uluslararası kanallarda yayınlanması sağlanacaktır.
– Köroğlu Çizgi Filmi: Çocuklarımıza Köroğlu’nun daha iyi tanıtılabilmesi amacıyla 3 boyutlu Köroğlu animasyonu hazırlatılacaktır. Söz konusu çizgi filmin ulusal ve uluslararası TV kanallarında yayınlanması sağlanacaktır.
– Köroğlu Kardeşliği: Türk Cumhuriyetleri’nden Köroğlu ile ilgili şehirlerin Bolu ile Kardeş Şehir seçilmesi hayata geçirilecektir.
Serdar Selek
Bolu nun geleceği açısından önemli bir gelişme olarak düşünüyorum.Bu konuda çalışma gösteren, Sayın Valimiz, Belediye Başkanımız ve İş adamlarımıza Sevgi ve Saygılarımı sunuyorum.