BOLU’DA Kİ JEOTERMAL ALANLAR “SICAK SU”
Kuzey Anadolu Fay Hattı kuşağında bulunan ilimiz, tektonik bakımından çok hareketlidir. Oturmuş yerleşik bir arazisi yoktur henüz , onun için konveksiyonel ve çökme hareketleri durağanlaşmamıştır. Toprağın kabuk tabakası altındaki mağma yer altı sularını ısıtıp, katı maddeleri de eritip kaplıcalar aracılığı ile yeryüzüne kullanıma , kaplıcalar veya maden su aracılığı ile sunar.
Ülkemiz sıcak su kaynakları ve şifalı kaplıcalarıyla bezenmiş. Bu doğal kaynaklar farklı alanlarda kullanılmaktadır. İlimiz Bolu’da kaplıca ve sıcak su kaynakları bakımından çok zengindir. Bolu’da doğal ormanlık alanlar yağmuru çekerken, yağmur suları toprak yapısından dolayı toprağa kolaylıkla sızar. Sızan sular devasa yeraltı su kaynaklarını oluşturur. Suların bir kısmı diplere kayarken bir kısmı da yüzeye doğru çıkarak tatlı su kaynaklarını oluşturur. Dibe doğru kayan su, mağmada bulunan mineralleri ısıtıp , eriterek yeryüzüne çıkar . Sıcak su kaynakları ve maden sularını oluşturur. Bolu’daki arazi yapısı; şifalı sıcak su ve kaplıcalardan başka maden sularını da yer yüzü ile buluşturur.. Şimdi kaplıca ve maden suyu kaynaklarını tanıyalım.
KARACASU KAPLICALRI; Şehir merkezine beş km. uzaklıkta olup Bolu’daki kaplıcalaerın en büyüğü ve en gelişmişidir. Konaklama rahatlığı ve huzuru için Özel İdaresinin oteli tüm halkımıza hizmet vermektedir. Yanı başında Fizik Tedavi Hastahanesi vardır. Yazın pikniğin yanı sıra kaplıca imkanlarının her türlüsünden yararlanmak mümkündür. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Karacasu kaplıcalarından çok sık söz etmiştir. Isı derecesi; kırk ile kırk altı derece C. arasındadır. Bileşiminde kükürt ve demir yer alan bu suların radyoaktivesinin “on” olduğu, romatizma, siyatik, böbrek, kadın ve cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinen bir gerçektir.
BAĞLUM (PAVLU) KAPLICALARI; Seben ilçemizin on dört km. güneyinde , görülmeye değer bir vadi içindedir. Küçük tertemiz bir oteli , leziz yemekleri olan muhteşem lokantası vardır. Her gün biraz daha büyüyen ve güzelleşen yapısının beş metre yanından çıkan sıcak su, hafif gazlı ve sıcaklığı yetmiş beş derece C‘dir. “Her derde deva “denildiğinde şaşırmamak gerektiğini önceden bilmiş olunuz.
AKKAYALAR MADEN SUYU; Bolu’ya altı km. Mudurnu yolu üzerindedir. Sıcaklığı yirmi derece. C’dır. İçinde karbonik asit barındırır. Taraçalı yüzeyden akarken karbon gazının uçmasıyla eriyik içindeki kireç açığa çıkarak traverterler oluşturmuştur. “Pamukkale” misali. Ziyaretçiler doğal maden suyunu kullanma rahatlığı yaşarlarken, fabrika da şişelenerek yurt içi satışını yapılmaktadır.
ÖMERLER MADEN SUYU ;Bolu’ya on altı km. uzaklıkta Abant yolu üzerindedir. Sıcaklığı on dört derece C’ dir. Bileşiminde zengin kalsiyum, bikarbonat, manezyum vardır. Radyoaktivitesi altı, dört olup mide ve böbrek hastalıklarına şifa verir.
ÇATAK HAMAMI ; Göynük ilçesi, Çatak köyünde yer alır. Hamamı kubbeli olan hamam ,Göynük’e otuz km. uzaklıktadır. Suyu radyoaktif özellik taşır. Hem yıkanılır hem de içilir özelliği vardır. Sıcaklığı otuz iki derece C’ dır.
BABAS KAPLICALARI; Babas Kaplıcaları şifa merkezidir. Özellikle romatizmal rahatsızlıklara çare olan kaplıcalar , Mudurnu’ya üç km. uzaklıkta dır. Yakında yeni kaplıca binası hizmete sunulacaktır.
SAROT KAPLICALARI; Mudurnu, Taşkesti beldesi ile Adapazarı ili yolu üzerinde yer alır. Suyu içme kürü olarak kullanıldığında idrar yolu, böbrek rahatsızlıklarına , banyo olarak kullanıldığında da romatizmal rahatsızlıklara çare olduğu bilinmektir.
“Sağlığımız için süt için” sloganını çok beğenirim. Bende “Sağlığınız için Bolu şifalı sularını ziyaret edin, sağlıklı ve uzun yaşayın” diyorum, izin verirseniz! Bolu’ya bekleriz ! Sağlıklı günler dilerim
Songül ESEN YILDIZ
KAYNAKÇA; Bolu Belediyesi Bolu Araştırmaları Merkezi Yayınları-1-2
Songül hanım çok güzel bilgi dolu bir yazı tebrikler başarılar.