BOLUYA DAİR….
Bolu…. Başlangıçta alışmakta zorluk çektiğiniz ama sonrasında ayrılmakta zorlandığınız bir yer. Doğasıyla, insanıyla ve kültürüyle bambaşka bir yer. Tarifini yapamıyorum. Yetmiyor alfabenin harfleri, bu nedenle Bolu anlatılmaz yaşanır diyorum özet olarak.
Bolu postasında yazmak aklımın köşesinden bile geçmedi ama böyle bir teklif geldiğinde düşünmek bile istemedim. Zira sevdiğim ve yaklaşık 750 km uzakta da olsam hala özlemini duyduğum Bolu için yeniden bir şeyler yapabilme fırsatını yakalamışken kaçırmak akıl karı değildi benim için ve kabul ettim. Umarım dilimiz döndüğünce Bolu için güzel şeyler yazarız ve yazdıklarımız doğrultusunda Bolu halkına Bolu çiftçisine faydalı oluruz.
2005 yılı Ağustos ayında başlayan ve 2012 Eylül ayı ortalarında sona eren Bolu’daki görev sürem içerisinde mesleğim gereği Bolu çiftçisine faydalı olmak adına elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım. Takdir önce Allahın ve sonrasında Bolu çiftçisinin.
Bolu’da tarımsal açıdan baktığınız zaman öncelikle patates tarımını görüyorsunuz. Bunu hububat tarımı, hayvancılık ve hayvan beslemesinde kaba yem olarak önemli yer tutan yem bitkileri yetiştiriciliği yapıldığını görürsünüz. Patates tarımı mecazi tabirle piyango gibidir. Bir istikrar yoktur hiçbir zaman ekonomik anlamda. Hemen hemen her yıl aynı şeyler yaşanır üretim sezonu içerisinde. Hasat başlangıcında 15-20 kuruşlardan piyasa başlar ve ekim-kasım-aralık aylarında 40 hatta 50 kuruşlar üzerinde çıktığında çiftçi biraz nefes alırdı. Ancak bu yıl Bolu’dan uzakta patatesin bu yıl beklenen kazancı sağlamadığını öğrendim. Bunun sebebi ya da sebepleri yetkililer ve tarımsal alanda faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri kafa yoruyorlardır elbette. Ancak kafa yorulan sebepler için alınan önlemleri çiftçilerin ne kadar oranda yerine getirildiği de önemlidir.
Bakanlığımızın da çiftçilere yönelik yapmakta olduğu desteklemeler de önemli yer tutar aslında çiftçilerimiz için. Mazot, Gübre ve Toprak Analiz Desteği, Yem Bitkileri Desteği, Hububat satışlarında Fark Desteği, Hayvancılık Destekleri, Çiğ Süt Desteği , Makine Ekipman Alımı gibi destekler vardır. Bu desteklemelerden faydalanmak için muhakkak surette İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine bizzat müracaat etmek ve faydalanacağı destekleme için bizzat başvuru dilekçesini vermek durumundadır. Başvurular sonrasında köylerde muhtarlıklara teslim edilerek köylerde çiftçilerin kontrolü için askıya çıkarılan icmalleri takip etmelidirler. Zira olası bir yanlışlık durumunda itiraz etme süresi bu askı süresidir. Çiftçilerimiz çoğu zaman bu askı sürecini göz ardı etmektedir.
Yukarıda bahsettiğimiz desteklemelerin birçoğu için Bakanlığımızca bu yılı kapsayan tebliğler yayımlanmış olup başvurular başlamıştır. Daha geniş bilgi için çiftçilerimiz ikamet ettikleri yerdeki Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvursunlar.
Farklı bir heyecanla yazdığım ilk yazımı noktalarken yeryüzündeki cennet Bolu’ya, Bolu’da yaşayan herkese sonsuz sevgi saygı ve selamlarımı sunarım.
HOŞÇAKALIN..
MEHMET TÜKENMEZ
çok güzel bir yazı, elinize sağlık