DENİZ TURİZMİ
1983 yılında yürürlüğe giren 2634 sayılı Turizmi Teşvik Yasası Türk Bayraklı yatlara; yasal bir zemin hazırlamış, ülkemizde özel sektöre Yat Limanı yapma imkanı sağlamıştır. Bu kanun ile yabancı bayraklı özel yatlara 5 yıl süre ile Türkiye’de kalmak; Türk karasuları ve limanları arasında, gezi ve spor amacıyla serbestçe dolaşabilmek olanağı sağlamıştır.
Bunun dışında bu kanun yabancı bayraklı yatlara ve yabancı yat işletmelerine; Bakanlıktan belge alarak serbestçe çalışma imkanı sağlayarak; yaratılan uluslararası rekabet ortamında Deniz Turizmi Sektörünü yaratmıştır
DENİZ TURİZMİ SEKTÖRÜNÜ OLUŞTURAN ÖĞELER
» YAT LİMANI (MARİNA)
» KRUVAZİYER GEMİ LİMANLARI
» KRUVAZİYER GEMİ
» KRUVAZİYER GEMİ
» YAT
» YATÇI
» GÜNÜBİRLİK GEZİ TEKNELERİ
TURİZM AMAÇLI SU SPORLARI DENİZ TURİZMİ SEKTÖRÜ SAYILARI
» BAKANLIKTAN BELGELİ YAT LİMANLARI VE YAT ÇEKEK YERLERİ
» 9 YATIRIM 19 İŞLETME BELGELİ YAT LİMANI VE ÇEKEK YERİ
» TOPLAM 5607 YAT BAĞLAMA KAPASİTESİ
» BAKANLIKTAN BELGELİ YAT İŞLETMELERİ
» 72 TÜRK 11 YABANCI İŞLETME
» 5910 Türk Bayraklı Yat Yatağı
» 2394 Yabancı Bayraklı Yat yatağı
» BAKANLIKTAN BELGELİSİZ YAT LİMANLARI
» 9 YAT LİMANI, YAT BAĞLAMA KAPASİTESİ BİLİNMİYOR
» BAKANLIKTAN BELGELİSİZ YAT İŞLETMELERİ ( İşletme sayısı bilinmiyor yat yatağı sayısı tahminen 30.000 yatak)
DENİZ TURİZMİ SEKTÖRÜNÜN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKILARI
AVRUPA YAT LİMANLARI VE ÜLKEMİZ DİĞER TURİZM TESİSLERİ İLE SAYISAL BAKIMDAN KIYASLANMASI MÜMKÜN OLMAYAN BU KADAR KAPASİTE İLE; YILDA ORTALAMA 3,5 MİLYAR DOLARDIR. DENİZ TURİZMİ SEKTÖRÜNÜN YAN SANAYİİ ETKİSİYLE TÜRKİYE YAT İNŞAATINDA DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜDÜR.
KARTADENİZ’DE DENİZ TURİZMİ
Bir Tutkudur Karadeniz
Ataköy Marina ve Ataköy Marina Yacht Club, son yıllarda düzenlediği uluslararası organizasyonlarla Karadeniz’de yat turizminin ve Türkiye’de yelken sporunun gelişimine katkıda bulunmaktadır
Bu etkinliklerin en önemlisi (KAYRA) Karadeniz Yat Rallisi’dir. 1996 yılında hazırlıklarına başlanan ve ilk kez 1997 yılında organize edilen KAYRA; KEİ (Karadeniz Ekonomik İşbirliği ) programına alınmıştır. Karadeniz kıyılarında henüz yat turizminin uğramamış olduğu limanları ve/veya ülkeleri bu spor dalı ile tanıştırmak, Bölge insanları ile yakınlaşmak, Yat turizmine ve dünya yatçılığına yeni bakış açıları ve hedefler kazandırmak veAynı istekleri taşıyan amatör yatçıları bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. KAYRA Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Türkiye’nin düzenlediği, Türkiye’den yola çıkıp Türkiye’de sona eren, bölgede Türkiye’nin ağırlığını, bilgi ve becerisini sergileyen, bir taraftan uluslararası yatçılığa hizmet eden, diğer taraftan Türkiye’nin ve onun önderliğinde Karadeniz’de de yat turizminin varolabileceğini gösteren bir olaydır.
TÜRKİYE KARADENİZ’DE BAYRAK AÇMIŞTIR.
1998 ve 1999 yıllarında Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman DEMİREL, 2001 yılında Turizm Bakanımız Sayın Erkan MUMCU ve 2004 yılında da Başbakanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın himayelerinde düzenlenen Karadeniz Yat Rallileri ile Amacımız; Karadeniz’i Dünya Turizm’ine Tanıtmak’tır.
NELER YAPMALIYIZ ?
Balıkçı Barınakları
Günümüzde yatlar girdikleri barınak ve limanlarda Geleneksel Türk misafirperverliği ile karşılanıyorlar. Ancak bu karşılama bütün noksanlarımızı örtmeğe yetmiyor. bu barınak ve limanlarda,Yat ve yatçılara çok basit ve temel hizmetleri veremiyoruz (su-elektrik). Gerçekte temel altyapı var ancak bu temelin üzerine yıllardır turizm hizmetinin ve yatçılığın vazgeçilmez ihtiyaçlarını karşılayacak üstyapı oluşumlarını yapamadık.
Ülkemizde 200’den fazla balıkçı barınağı vardır.Bu barınakların yaklaşık yarısı Karadeniz sahilimizdedir. Karadeniz Yat Ralli’lerinden kazanılan deneyimle Yat turizminin Karadeniz’de gelişmesi için amaç ; balıkçı barınaklarından, özellikle yaz aylarında, yatların da yararlanmasına olanak sağlanmalıdır. Bazı balıkçı barınakları, yatlar ve balıkçı motorları birlikte yararlanarak bütün yıl boyunca işletilebilir. Bazı balıkçı barınaklarını ise sadece yat limanı olarak işletmek daha doğru olacaktır.
Balıkçı motorları ile yatların birlikte yararlanmaları düşünülecek barınaklarda yatların bağlanacağı rıhtım özellikleri;
Boyu 30-100 metre olmalı, genişliği 10 metreden az olabilir, önündeki su derinliği, duvar dibinde 2 metre, duvarın 2 metre açığında ise en az 3 metre olmalı, tekneler baştan demir atıp kıçtan kara bağlandığında hakim rüzgara 000 derece ile baş veya kıç göstermelerini sağlayacak yönde olmalıdır Karadeniz sahilimizde bu şartları halen yerine getiren veya kısa zamanda yerine getirebilecek olan barınakların isimleri aşağıya çıkarılmıştır. Bunlardan bazıları liman statüsündedir. Barınaklar arasındaki günlük seyir mesafesini 30-50 deniz mili arasında tutabilmek için bazı limanlardan da aynı şekilde yararlanmak mutlaka düşünülmelidir.
AMACIMIZ
- DENİZ TURİZMİ SEKTÖRÜ OLARAK;
- TÜM KAMU KURUMLARI İLE İLİŞKİLERİMİZDE, YASALARDAN KAYNAKLANAN İŞLEMLERİ HIZLI VE KISA BİR SÜREDE, DEVLETİMİZİN İTİBARINI KORUYACAK VE DENETİMİNİ SAĞLAYACAK BİR BİÇİMDE YAPABİLECEĞİMİZ KARŞILIKLI GÜVEN VE SAYGIYA DAYALI BİR ÇALIŞMA ORTAMI YARATMAKTIR.
HUDUT VE SAHİLLER SAĞLIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
· 2548 Gemi Sağlık Resmi Kanunu
- Kapsam:
Madde 1 – (Değişik: 19/10/1983-2928/1 md.)
Türk limanları arasında seyreden, yabancı ülke limanlarından Türk limanlarına gelen, Türk limanlarından yabancı ülke limanlarına giden veya Boğazlardan transit geçen GEMİLER hakkında bu Kanun hükümleri uygulanır.
SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI
• Kıyılarımızda; ülke güvenliğin ötesinde, denetleme ve her türlü kurtarma ve ilk yardım görevlerini yüklenen ve yeni tekneleri ile türk denizciliğine önemli bir güven kazandıran sahil güvenlik komutanımız ve bot komutanlarımıza ve personeline şükranlarımızı arz ederiz.
• Daha iyi olamazmı elbette olur ve sahil güvenlik komutanlığının; daima daha iyi hizmet parolası ile çalıştığını biliyoruz
MÜŞTEREK SORUNUMUZ KAÇAKÇILIK İDDİASI İLE EL KONULMUŞ TEKNELER
• 4926 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve ilgili yönetmelik hükümlerine göre el konulmuş teknelerin gümrük idaresince teslim alınması gerekirken; bu tekneler maalesef SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI VE YAT LİMANLARININ SORUMLULUĞUNA BIRAKILMIŞTIR
• Yönetmeliğin; “Yukarıda sayılan eşyaların anılan yerlere tesliminin mümkün olmaması veya yukarıda sayılmayan eşyaya el konulması durumlarında, bu tür eşya özellik ve miktarına göre mahallin en büyük mülki amirinin onayı ile uygun görülen kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluş ve kişilere teslim edilir. Bu tür eşyanın mahallin en büyük mülki amirinin onayı uyarınca yediemin olarak sahibine teslimi de mümkündür.”
• Hükmüne rağmen bu tekneler marinalarımıza bırakılmakta bağlama ve bakım gideri de ödenmemektedir.
• Kamuya yardımcı olmak görevimizdir; ancak yasa ve yönetmelikte hüküm bulunmamasına rağmen yat limanı işletmelerimizin bu teknelere YEDİEMİN olmalarını istemek ve bu yolda zorlamada bulunmak yasalara aykırıdır.
• Çünkü yedieminlik ciddi sorumluluklar içeren hukuki bir müessesedir ve hiç kimse yediemin olmaya zorlamaz.
• Tekneye bakmadığı ve yedieminlik görevini yerine getirmediği için hakkında soruşturma ve dava açılan yat limanı müdürlerimiz var.
ÖNERİMİZ
ÇOK CİDDİ HUKUKİ SORUNLAR YARATAN BU UYGULAMAYA ÇÖZÜM BULABİLMEK İÇİN ;
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞINCA BAŞLATILAN GÜMRÜK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA;
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI; SAHİL GÜVENLİK KOMUTANLIĞI, BAKANLIK VE SEKTÖR İŞBİRLİĞİNDE BİR ÇALIŞMA GURUBU OLUŞTURMAK YARARLI OLACAKTIR İNANCINDAYIZ.
.