TURİZM!!!!!!
Merhabalar değerli arkadaşlar;
Bu gün sizlere farklı bir konuyu aktarmak istedim.. Nedir bu konu ,TURİZM !!!!!
Adı üstünde TURİZM. Hele ki Bolu da yaşıyorsanız ve gündemi takip ediyorsanız sıkça duyacağınız bir kelimedir.
‘Abanat’a TURİST akını’ ‘Kartalkaya Dolsu taştı’ ‘Gölcük tatilcilerin akınına uğradı’ ‘Yedigöller Turistleri ağırladı’…….. ve bunun gibi uzayıp giden manşetler haberler.
Biz şimdi meseleye bardağın boş kısmından bakalım dolu kısmı açıkçası Bu alanların Bolu ile anılması dışında beni pek ilgilendirmiyor.
Neden diye soracak olursanız eğer TURİST demek oraya gezmeye eğlenmeye kafa dinlemeye gelen ve bunları yaparken bulunduğu bölgede ekonomik hareketlilik sağlayan kişidir.
Yıllardır hep siyasileri bürokratları takip ederim söylemleri hep aynıdır ….. Bolu turizm cenneti potansiyeli büyük bir ilimiz bunu canlandırmalıyız şeklinde demeçler verirler toplantılar yaparlar sempozyumlar düzenlenir falan filan ….Kimse burada art niyetli değildir tabi herkes bir şeyle yapmak ister ama nedense hep eksik yapılır.
Nedir o eksik.
Abant; Bolu turizmine katkısı sadece Bolu sınırları içinde olması ( ilerde onu da kaptırmaz isek ) çünkü Bolu da yaşayanlar bilir Abant a gelen turist Bolu ya uğramadan gider ee orda ki işletmeciler de zaten Bolu lu değil tek avantajımız yeni kurulan yöresel ürünlerin satıldığı Abant ve çevresi köylere verilen alan ve Abant ta bulunan işletmelerde çalışan Bolulular hal böyle olunca Abant’ın Bolu’ya katkısı ekonomik anlamda % 25 %30 civarında ….
Kartalkaya; Abant ile aynı kaderi paylaşan değir bir turistik bölgemiz mevsimliktir sezonu ve gelen turistler yine Bolu’ya uğramadan otobana çıkıverirler .
Gölcük; diğer yerlere göre biraz daha farklı eski hali ve bakımsızlığına nazaran şimdi iyi durumda gelen turistin şehir merkezine girerek gidebileceği bi bölgemiz fakat son zamanlarda Bolu’daki trafik ve yol sorunu nedeniyle gelen tatilcilerin çevre yolunu tercih etmeleri ve Bolu’ya uğramadan duraklamadan geri dönmeleri..
Yedigöller; yıllardır ulaşım sorunu hep sorun oldu Bolu da yaşadığı halde yolunu bilmeyenler var tanıtımı neredeyse hiç yapılmadı uzaklığı cabası şimdilerde ise komşu ilimiz olan Düzce’nin burayı sahiplenmek istemesiyle beklide bir çok Bolulu adını duydu.
Gelelim bardağın en dibine bu bahsettiğimiz bölgelerin Bolu turizmine katkısı ne kadar az ise bu güne kadar ağızlarından turizm kelimesini düşürmeden Bolu’yu turizm cenneti yapacağız diyenlerin katkısı o kadardır.
ÇÜNKÜ BU BÖLGELERE GELEN TURİST ŞEHİR MERKEZİNE GİRMEDEN GİDİYOR. Hal böyle olunca da insan ister istemez aklına şunu getiriyor. Biz bu insanların şehir merkezine girmelerini mi istemiyoruz yoksa onları şehir merkezine çekmeyi mi beceremiyoruz.
İstanbul ve Ankara Türkiye’nin 2 büyük metropol şehri ve arasında atıl bir vaziyette kalan BOLU.
Bu sorunun çözümü aslında çok kolay şehir merkezin deki tarihi alanlar meydana çıkarılmalı ve gelen turistlerin gezebilmeleri için imkan tanınmalı gelen misafirlerin zaman geçirebilmeleri için gerekli imkanlar sağlanmalı ve en önemlisi de Bolu halkının misafirperverliğini göstermesi …
Ya bu böyle gelmiş böyle gider deyip çekileceğiz kenara ya da elimizi taşın değil Bolu’nun altına koyacağız….
cok iyi bir konuya değinmişsiniz yazılarınızı takip ediyorum ankara istanbul arasında değişmeyen ilimiz bolu ve turizm cok tartışılan ve tartışılmaya devam eden uzun bir konu ama hala care bulunamadı ama vatandasda haklı bolu merkeze niye gelsin ne varki ne görsün ki heryer şantiye alanı yol yok su yok trafik