
“FAST FOOD”
Amerika’dan bütün dünyaya hızla yayılan fast food(çabuk yeme – ayaküstü beslenme ) yeme alışkanlığı, ülkemizde de son yıllarda özellikle çocuklar ve gençler tarafından en çok rağbet gören bir beslenme tarzı haline geldi.
Şehirleşmenin artmasının ardından kadınında çalışma hayatına daha fazla dâhil olması, insanların zamandan tasarruf etmek istemesi gibi birçok nedene bağlı olarak fast food beslenme tarzı daha da yaygınlaşmaya başladı.
Günün yorgunluğu ile eve gelen insanların yemek ve bulaşıkla uğraşmak istememesi, çocukların ise yemeğin pişmesini bekleyememeleri fast foodun kaçınılmaz olmasına sebep oluyor.
Çorba çeşitlerinden ana yemeklere, tatlıdan böreklere kadar yüzlerce çeşit yemeğe sahip olan, yemeği aileyi bir arada tutan ve sofrayı özel bir havaya büründüren Türk mutfağı karşısında fast food günden güne yükseliyor. Türk beslenme geleneği hamburger, pizza, lahmacun ve pide gibi yiyecekler nedeniyle her gecen gün geriliyor, mutfağımızın en önemli değerlerinden olan tencere yemeklerine rağbet her geçen gün azalıyor.
Hâlbuki fast food beslenme tarzı sadece ülkemizi değil bütün dünyayı, başta obezite olmak üzere, vitamin eksikliği, kanserden uykusuzluğa, şeker hastalığından kalp- damar rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa davetiye çıkartmaktadır.
Günümüzde çoğu insanın fazla kilolarının sebeplerinin başında da artık fast food gıdalar gelmektedir. Genelde hayvansal ve doymuş yağ içeren bu gıdalar pek çok açıdan sağlığımızı da tehdit etmektedir. Fast food un kolay ulaşılması, ucuz ve hızlı olması her ne kadar cazip olsa da sağlık açısından tehlikeleri de göz ardı edilmemeli. Fast food beslenme tarzı zararlı yiyeceklerin kullanımı, yanlış pişirme teknikleri, sağlıksız kızartma gibi olumsuzluklarla birlikte asitli ve kafeinli içeceklerin tüketimini de arttırıyor. Böylece bu içeceklerin verdiği huzursuzluk, uykusuzluk ve sinirlilik gibi durumlarda bütün bunlara ilave oluyor.
Aldığımız enerji oranında doymuyoruz
Bu nedenle doymak için porsiyon miktarını arttırıyoruz ve ihtiyacımız olan enerjinin çok çok fazlasını alıyoruz. Tabiî ki vücudumuzun da bu besinleri sindirmesi ve enerjiye dönüştürmesi de çok hızlı oluyor. Harcayabilme hızımızın çok üzerinde ve hızlı bir şekilde enerji dolaşıma geçiyor ve önlenemez bir şekilde yağ depo ediliyor. Kilo almak kaçınılmaz oluyor.
Peki, çocuklardan nasıl uzak tutulacak
Çocuklar için fast food tüketimi konusunda çok daha dikkatli olmak gerekmektedir. Çocuklara “ yeme” demek yediği lokmayı saymak, çocuğu sınırlandırmak problemi daha da büyütecek ve zararlarını derinleştirecektir.
En temel ihtiyacımız olan şey çocukları söylediklerimizden ziyade davranış ve alışkanlıklarımızla etkilemek. Çocuklarla birlikte olabildiğince sağlıklı beslenme kurallarına uygun bir şekilde beslenilmelidir. Öğünler olması gereken zamanlarda atlanılmadan tüketilmelidir. Kesinlikle fast food beslenme bir ödül olmamalı,
Sağlıklı beslenme için; | ||
Vücudumuz için gerekli yiyecekler içerik ve etkinliğine göre ihtiyaç kadar alınmalıdır. Mutlaka karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral bakımından zengin yiyecekler yeterli ve dengeli bir şekilde günlük olarak tüketilmelidir. Sağlıklı beslenme için gerekli olan besin grupları yeterli ölçülerde mutlaka alınmalıdır. Bunlar; 1- Et, yumurta ve kuru baklagiller (protein) 2- Tahıl, ekmek, makarna, pirinç vb…(karbonhidrat) 3- Süt – yoğurt grubu 4- Sebze ve meyveler (bol miktarda vitamin ve su kaynağı) 5- Yağ ve şekerler ( mümkün oldukça az) |
ÖZKAN ERDEM
Beslenme konusu gerçekten de çok önemli bir konu çoçuklarımızı sağlıklı beslenmeleri için biz anneler mutfağa mutlaka zaman ayırmalıyız. yemek kültürü çok önemli tebrikler başarılar özkan bey