Gerede Belediye Başkanı Sayın Ömer BAYGIN üç dönem başkanlık yaptığına göre artık yeniden aday olmayacağı yaygın bir kanaat… Bundan sonra reislik koltuğuna değişik bir simanın oturacağı kesin gibi.
Malum olduğu üzere seçimler yaklaştı… Başkanlık düşünenler paçaları sıvamaya başladılar bile. Yapılacak icraatlar, halkın oyunu almak için verilen sözler, basın medya yoluyla oluşturulmaya çalışılan hava…
(Bu arada resmini ve ismini insanların gönlüne yazan; ancak otobüslere, bilboardlara, elektronik ekranlara, kavşaklara; hasılı sağa sola asmayan/yazmayan bir belediye başkanı en büyük favorim olurdu.)
Tartışmalara bakılırsa Gerede Belediye reisliği ateşten bir gömlek olacağa benzer. Zira Gerede gibi beklentilerin yüksek olduğu, ancak bir türlü o hedeflenen seviyenin tutturulamadığı ilçemizde, başkanlık koltuğuna oturmak büyük bir sorumluluk ister. Oksijen deposu bir memleketin havasını bozan/kokutan tabakhane esnafının hakimiyeti altına girmeden, halkın taleplerine kulak vermek isteyen bir başkanın kalıcı olabilme, hizmet edebilme şansı var mıdır acaba?
Bu esnafa havayı ve suyu bozdurtmadan üretim yaptırtabilmek, arıtma tesisini bir kandırmaca olmaktan çıkararak Gerede’ yi aynı zamanda çevre konusunda Türkiye’ nin önde gelen ilçelerinden birisi haline getirebilmek mümkün müdür?
(Arıtma tesisi çalışıyor diyenlere: Lütfen Yağdaş Köyü’ ne bir gidin, tesisin ne kadar çalıştığını görürsünüz)
Bu soruların sayısını artırabiliriz. Ancak artık Gerede’ nin kabuğunu kırarak adından sıkça bahsettiren, göç veren değil alan, çıtayı yükseğe dikerek bırakın yurt içini “uluslar arası” bir formata bürünmesinin zamanı gelmiştir.
“Başkan dışarıdan olmasın, komşu olsun, hısım, akraba olsun, emmoğlu olsun vs…”
Arkadaşlar bırakalım bunları; Geredemiz’ e vizyoner, Türkiye’ nin hedeflerini iyi bilen ve Gerede’ yi de buna entegre edebilecek, büyük düşünen, sosyal, aynı zamanda entellektüel bir başkan lazım. Mesaisini Gerede’ den çok Ankara’ da İstanbul’ da geçirecek, görecek, gözlem yapacak, yardım alacak, derdini anlatacak, aksiyoner bir adam arayıp bulmalıyız. Şu olsun bu olsun demiyorum yalnız ilk anda aklıma gelen ve bir anlamda başkanlık için açılım/ufuk olabilecek bazı şeyleri sormak/söylemek istiyorum:
1-Ankara, İstanbul ve Doğu Karedeniz sahil şeridini bağlayan Geredemiz’ in, bulunduğu bu olağanüstü konumu değerlendirmek için neler yapılacaktır?
2-Oksijeni bol, kış turizmine müsait, yaz turizmi için dünyanın sayılı yerlerinden birisi olabilecek olan bu ilçe için neler yapılacaktır? Mesela minimal düzeyde (okullar arası/liseler arası gibi) bir yaz ya da kış müsabakaları neden düşünülmemektedir?
Bunun için proje üretilmeli, Bakanlıktan destek istenmeli ve neticede yapılacak faaliyet sonucunda inanıyorum ki Gerede muazzam bir reklam avantajı yakalayacaktır ve bunun da arkası gelecektir.
3-İstanbul’ da Ankara’ da başkanlar 100 m. lik yükseltilere teleferik koyarak buradan girdi elde ederken; Esentepe’ ye, Arkutlar’ a neden teleferik düşünülmez ve bunun çalışmaları yapılmaz?
4-Esentepe’ de yıllardan beri üç tane olan antrenman sahası neden artırılmaz? Buranın takımların uğrak yeri olması için neden gayret gösterilmemektedir? Bununla ilgili ne türlü projeler üretilebilir? Halkın sosyal olması, kendisini geliştirmesi, sinir ve stresini atması için çeşitli imkanlar, tesisler neden düşünülmemektedir?
5-Bu güzelim ilçemize yıllardan beri neden yeni bir sanayi/üretim tesisi kurulmaz. Tamam, tabakhaneler olsun, deri sektörü çalışsın; ama bunun yanında yeni sektörlere de kucak açılsın ki ilçemiz büyüsün ve gelişsin. Bununla ilgili ne türlü düşünceler geliştirilmelidir?
6-İlahiyat Fakültesinin Gerede’ de olması gerektiği konusunda hemfikir olmayan var mı? Zannetmem… Ancak ne hikmetse bir türlü gündeme gelemedi. Bundan sonra zaten tren kaçmıştır; lakin yine de Gerede’ nin tarihi altyapısı gereği burada bir “İslami İlimler Akademisi” kurulamaz mı, düşünmek lazım?
7-Gerede’ nin suları akıyor vatandaş bakıyor, yetkililer de bakıyor; acaba Orman Bakanı’ na bu konuda bir proje götürülmüş müdür?
8-Gerede’ de esen rüzgarın ölçümü yapılmış mıdır? Bu rüzgardan enerji üretebilme kapasitesi ne durumdadır? Enerji Bakanlığı ile görüşülmüş müdür?
9-Ağaç sanayi konusunda Gerede’ nin adından bile bahsedilmemesinin sebebi nedir acaba? Örneğin Tosya’ da kapı sanayi büyük bir sektör haline gelebiliyorken bizim onlardan eksik olan yönümüz nedir ki?
10-Gerede Küçük Sanayi Sitesi her geçen gün daha da zayıflamaktadır. Teşvikler konusunda sıkıntılar mı var ki pek ilerleme kaydedilememekte; yeni açılımlar yapılamamaktadır. Bu sitenin reklamı neden yapılmaz? Buranın canlanması, üretimde özellikler tarımsal makinalarda, ağaç sanayiinde mesafe kaydetmesi için yeni düşünceler üretmenin lüzumu vardır.
11-Tesis olmadan etkinlik, faaliyet de olmaz. İnsanları, dernek ve kurumları bazı kültürel programlar için davet etmek bu sayede sesimizi duyurmak üzere güzelim ormanlarımıza teferruatlı tesisler kurarak bu çalışmalar için zemin hazırlanmalıdır. Abant Platformu buna en güzel örnektir.
Bu maddelere daha çok şey ilave edilebilir, ancak söylemek istediğim şeyin anlaşıldığını düşünüyorum.
O halde Gerede’ li hemşehrilerimiz!
Lütfen ahbap-çavuş ilişkisine dayalı “Başkan adayı teklifleri”ni bir yana bırakınız. Gerede’ yi 2023 vizyonuna taşıyacak, konumuna uygun prestije kavuşturacak hizmet dertlisi ve delisi bir adama teslim etmenin zamanı gelmiş ve geçiyor bile…
Başkan adayları da lütfen çokça laf etmek yerine projeler üreterek, yapacaklarına dair planlamalarını kamuoyuyla/medyayla/insanlarla paylaşsınlar. O zaman bu rekabetten güzel bir hayır çıkarabiliriz.
Benden söylemesi… 30.09.2013
Abdulbaki Bey, yüreğinize sağlık gerçekten çok önemli tespitlerde bulunmuşsunuz. önümüzdeki dönemde GEREDE miz hak ettiği yerde olur inşaallah.