12 Mart İstiklal Marşının Kabulünün 92. Yıldönümünde Belediye Başkanı Ahmet Kızıltan’ın Basın Açıklaması
92. yıldönümünü kutladığımız Mehmet Akif Ersoy’un milletimize ve onun kahraman ordumuza ithafen yazdığı şiir, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, defalarca ayakta ve alkışlar eşliğinde okunarak Milli Marşımız olarak kabul edilmiştir. İstiklal Marşı, milletimizin tarih boyunca yaşattığı ve sıkı sıkıya bağlandığı değerlerin şiire dökülmüş halidir.
Büyük dava adamı, mütefekkir ve şair Mehmet Âkif Ersoy’un yazdığı İstiklâl Marşı, gerçekten milletin malı olmuş, millete mâl olmuştur. İstiklal Marşı, gerek muhtevası bakımından, gerek hissiyatındaki duyuş ve duyarlık bakımından, o gün olduğu gibi bugün de gerçek bir “milli mutabakat metni” konumundadır.
Bilindiği gibi, İstiklâl Marşı, tüm Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Balkan halklarının; Dünya Müslümanlarının son büyük siyasi ve askeri gücü demek olan Osmanlı Devleti’nin düşman saldırılarıyla parçalandığı, bütün topraklarının işgal altında olduğu bir dönemde yazılmıştır. Bu dönemde Kudüs, Şam, Bağdat, Kahire, Cezayir ve hatta İstanbul dahil bütün ana merkez konumundaki şehirlerimiz işgal edilmişti. Padişahımız ve Osmanlı Sarayı, İngiliz birlikleriyle ayrı, Fransız birlikleriyle ayrı kuşatma altında tutuluyordu. Ordumuz terhis ettirilmiş, silahlarına el konulmuştu. Hindistan ve Orta Asya Müslümanları daha önceden esir düşmüş, sömürgeleştirilmişlerdi. Başını İngiltere ile Fransa’nın çektiği düşman devletler topluluğu, Anadolu topraklarını da sömürgeleştirmek, milletimizin burada kalmış olanlarınıda esir etmek istiyorlardı.
Malumunuz İslam Coğrafyası ve ülkemiz son yıllarda yine, o korkunç işgal yıllarını andırır bir kıskaç altına alınmak istenmekte ve bütün bölge ülkelerinin parçalanmasıyla sonuçlanacak bir büyük saldırı yürütülmektedir. Bu sebeple de ülkemizi yeniden bir milli mücadele ortamına sürükleyici tutum ve politikalardan şiddetle kaçınılması gerekmektedir. Merhum Mehmet Âkif Ersoy’un duasının bir endişeyi de yansıttığı şimdi daha iyi anlaşılıyor. Âkif, “Allah, bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın” diye dua etmişti. Bugün bu duanın daha çok yapılması gereken bir dönemden geçiyoruz.
Böyle bir zamanda “Bu ezanlar ki şahâdetleri dinin temeli / Ebedî yurdumun üstünde benim, inlemeli” diyen Mehmet Âkiflere ve İstiklâl Marşımıza daha bir dikkatle kulak vermeli, Siyonist ve Haçlı karakterli emperyalist saldırılara karşı uyanık durmalıyız.
Bundan dolayı İstiklal Marşı’mızın millî marş olarak kabul edilişinin yıldönümü olan bugünü en kalbi duygularımızla kutluyor ve ”Allah, bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın” diyoruz.