
MUTFAKTA YENİ BİR AKIM FÜZYON
Gastronomi ve mutfak alanında son yıllarda sıkça karşımıza çıkan ve hatta yeni nesil aşçılar tarafından da yoğun olarak uygulanmaya çalışılan bir mutfak tarzı haline geldi Füzyon Mutfak kavramı…
PEKİ, NEDİR FÜZYON MUTFAK?
Füzyon mutfağı dünyadaki çeşitli ülkelerin yemek pişirme teknikleri ve içeriklerinin bilinçli bir şekilde aynı tabakta karışması ve birleşmesi anlamını taşıyor. 1980’lerden beri İtalyan, Fransız, Çin ve Japon mutfaklarının yükselişi ve popüler oluşu aşçıları yeni arayışlara yöneltti. Aslında bugün ‘Modern’ Füzyon Mutfağı dediğimiz tarz ilk olarak 1980’li yıllarda Batı pişirme teknikleri ile Uzakdoğu pişirme teknikleri ve malzemelerinin birleştirilmesi şeklinde ortaya çıkmıştır. Bu mutfağa bu ismi veren ilk kişi Miamili Ünlü şef Norman Van Aikan’ idi. Başlangıçta bu tarz Asya füzyonu olarak anılıyordu. Ama daha sonraki yıllarda ise sayısız miktarda farklı füzyon mutfakları da oluştu. Her şeyi her şeyle karıştırma serbestliği olarak tanımlayabileceğimiz bir mutfak felsefesi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Böyle bir mutfak felsefesinde de ortaya çıkabilecek sonsuz sayıda ürün vardır.
Çok farklı etnik kökene sahip insanların yaşadığı ülkelerin kültürlerinden etkilenen bir eğilim olan füzyon mutfağı ilk olarak Avustralya da ortaya çıkmış ve dünyaya buradan yayılmıştır. 1980’lerde Dünyada başlayan bu akım ülkemizde 2000 yıllarının başlarında yavaş yavaş uygulanmaya başladı. Bize çok uzak gibi görünse de Ülkemizde de yeni bir dönem başlatmıştır Füzyon mutfağı geleneğin yenilikle buluştuğu çok kültürlü bir mutfak akımıdır. Bu akımla birlikte geleneksel pişirme teknikleri, doğdukları yörede birlikte anıldıkları malzemeler yerine, yemeğin göç etmiş olduğu yeni coğrafyanın ya da günümüzde büyük süper marketlerin elverdiği yeni malzemelerin üzerinde uygulanıyor. Normalde yan yana kullanılmasına alışık olmadığımız lezzetler füzyon tabağında bir araya gelebiliyor. Füzyon mutfak yemek pişirmeyi eğlenceli bir oyuna dönüştüren bir akım olarak karşımıza çıkıyor.
Füzyon bir anlamda da yemeğin ve mutfağın küreselleşmesi anlamına gelen bir kavramdır. Son yıllarda insanlar ulaşım araçlarının gelişmesiyle daha fazla seyahat etme fırsatı buldular, bunun yanı sıra taşımacılık, özellikle de soğuk hava taşımacılığı ciddi anlamda ilerledi bunlara ek olarak da kitle iletişim araçları sayesinde mesafeler son derece kısaldı. Bu sayede de insanlar dünyanın farklı köşelerinde çok farklı tekniklerle pişmiş, hiç alışılmamış karışımlar içeren ve hiç görmedikleri malzemelerle hazırlanmış yepyeni yemeklerle tanıştılar. İnsanlar bu yemekleri TV lerde ya da çeşitli yayın organların da görerek gittikleri mekanlardan değişik ürün beklentileri içine girdiler. Aşçılar da ya artan ilgiyi tatmin etmek ya da diğer meslektaşlarından farklı olmak için kendi yemeklerine farklı uluslara ait pişirme tekniklerini uygulayarak ya da farklı ulusların malzemeleri karıştırarak yepyeni ürünler ortaya çıkardılar.
Bu gün insanlar evlerinde bile değişik yemekler yapmaya kalktıkların da füzyon girişiminde bulunuyorlar. Böylece tüm ulusların yemekleri inanılmaz derecede birbirlerine benzemeye çalışıyor. Ve bu özellikle de turizmin yaygınlaşması ile birlikte giderek daha hızlı bir gelişme seyrediyor. Yemekler karmakarışık kökenler taşımaya başlıyor. Lezzetler karışıyor.
FÜZYON MUTFAĞI NASIL KULLANILMALI?
Füzyon mutfağı deneyerek daha başarılı olunan bir akımdır. Ülkelerin ya da milletlerin alışmış oldukları damak tatları vardır. Uzakdoğu ya da Asya tatlı ekşi sosları sever ve alışık olduğu tatları bekler önlerine gelen karışımlarda. Yapılan yemekler mantıklı olmalı ve yapılabilir olmalı, hepsinden önemlisi de malzemenin sürekli olması gerekir. Füzyon mutfağı uygulanırken dikkat edilmesi gereken nokta da bir baharatın diğer baharattan baskın olmayarak uyum içinde kullanılmasıdır.
ÖZKAN ERDEM
Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni