NAKİT AKIŞI DÖRTGENİ
Hiç kendimize şu soruyu sorduk mu?
Finansal opsiyonlarım nelerdir ve bunlardan hangisi bana paranın akışını sağlayacak?
Cevabı Robert Kiyosaki’nin ‘’Nakit Akışı dörtgeni’’isimli kitabında.
Dörtgenin dört ayrı bölümünde bulunan kişilerin duygusal zekaları ve gelirleri ile ilgilidir.
Kiyosaki’nin anlattığı gibi,her bir bölümü seçmenin kuralı farklıdır ve bu seçimlerden her biri farklı yönlere götürür.Bunları birbirinden ayıran tek belirleyici özellikleri,dörtgenin sol tarafında bulunan kişilerin’’ZAMANLARINI PARA KAZANMAK İÇİN HARCAMALARI’’ diğerleri ise ‘’PARAYI SÜREKLİ OLARAK ÇALIŞMALARINA GEREK KALMADAN KAZANMALARI’’ yani bir pasif gelire sahip olmalarıdır.Dörtgenin sağ tarafında bulunanlar,bu nedenle ekonomik yönden hürdürler.
Dörtgenin sol tarafında bulunanlar:
B: Başkalarının emrinde çalışanlar.
S: Serbest çalışanlar.
(%95 lik kesim)
Dörtgenin sağ tarafında bulunanlar:
İ: İş adamları.
Y: Yatırımcılar
(%% lik kesim)
B:
Başkasının emrinde çalışıyorken,zaman patrona aittir.Günde sekiz saat çalışan bir köleye benzeriz.Değerimiz olan para değil,yalnızca işin değeri ola para verilir.
O halde neden bir sürü insanlar sol tarafa doluşmaktadır?
Bunun nedeni: İnsanların, sorumlulukları başkalarına ait olan bir işte çalıştıkları zaman, kendilerini güvende hissetmeleridir. Ekonomik belirsizliğe ve gelecekleriyle ilgili olan korkularına ancak böyle cevap verebilmektedirler.
Birçok insan kendilerini büyük bir borç batağının içinde buldukları için, işlerine daha da sıkı sarılırlar. Kendilerini güvende hissetmeleri, onlar için paradan daha önemlidir ve geri kalan hayatlarının da buna benzeyeceğine gönülden inanırlar. Kendilerini aylık ev ve araba ödemelerine göre ayarlarlar. Kırk yıl boyunca deli gibi çalışırlar. Emekli olduklarında, emekli maaşları alışkın oldukları hayatı onlara sağlayamayacağı için de hayat tarzlarını sadeleştirirler. Hem bir işte çalışıp hem de ekonomik yönden hür olmak çok zordur.
S:
Serbest çalışanlar, doktorlar, avukatlar, danışmanlar ve emlak komisyoncuları için biçilmiş kaftandır. Daha fazla özgürlük, daha fazla ün ve daha fazla para arayanlar için mükemmel bir seçimdir. Ancak, başarılı insan olmak için oldukça fazla zaman harcamak gerekir. Serbest çalışan bir insan, başkasının emrinde çalışanlardan daha fazla çalışır. S bölümünde olan fazla zaman harcar. Başkasının emrinde çalışanlardan daha fazla çalışır, daha özgür olduklarını hissederler, ama bu ekonomik yönden de özgür olduğu anlamına gelmez.
Aslında dörtgenin sol tarafında bulunan finansal opsiyonların hepside zamanla sınırlandırılmışlardır.
Dörtgenin sağ tarafında ise;
İ:
Gerçek bir iş adamı,tek bir sözcükle tanımlanabilir’’SİSTEM’’ Onlar işlerini bir yıllığına bıraksalar bile,geri döndüklerinde,onları daha çok kar eder ve bıraktıklarından daha iyi bir konumda bulurlar.
(serbest çalışanlar yaptıkları işe göbekten bağlıdırlar.Kendi işlerini yapıyor olmanın vergi avantajlarından yararlansalar bile,Zaman-para ile karşı karşıyadırlar. Örneğin :diş hekimliği yapan birisi,kendi işini kurmuş olsa bile tatile gittiği an,geliride tatil yapar.Bu kişinin para biriktirebilmesi için,mutlaka çalışması gerekir.)
Halbuki bir iş adamı için,parayı meydana getiren unsur zaman değil,sistemdir.Sistem ana para kazandırırken,kendisi Avrupa’da dışarıya çıkabilir,ya da şekerleme yapabilir.Demek ki gerçek bir iş adamı,kendisine pasif gelir sağlayabilen birisidir
Y:
Zengin ve varlıklı olabilmenin bir diğer yolu da,yatırım yapmaktır.Burada da,paranın sizin iin çalışması söz konusudur.Ama Kiyosaki’nin söylediği gibi,iyi bir yatırımcı olmanın altın kuralı,önce iyi bir iş adamı olmaktır.İyi bir yatırımcı olabilmek için,önce iyi kurulmuş olan sağlam bir sisteme sahip olmanız gerekir.
N.Bedriye Demir
Benim ilgi alanıma giren felsefe konulardır. Yazarın insanlar arasındaki ayırımdan ve hangi yaklaşımlar olduğundan ve felsefi olarak yaklaşımlarda bulunmaktadır. ama şunu gayet iyi biliyorum ki Türkiye'deki okuma oranı ile bakarsak bırakın felsefeye kendimizi kişisel gelişime ayıracak vaktimiz malesef yok bence.
Yazınızda ne de olsa insanlarımız malesef diğer konular ile uğraşmakta bu gibi harika bir yaşam tarzı ile ilgilenme fırsatı bulamamaktadır.
Bizler sadece eleştirmeyi biliriz ben de size bir felsefi yaklaşımda bir söz ile katılmak istiyorum.
"ÖNCE KENDİNİ GELİŞTİR, SONRA BENİ ELEŞTİR."
Yazınız için teşekkürler konu harika yazarın kitabı da harika …Kaleminize saglık…
Saygılarımla… Veli Afacan