Nevruz
Sevgili Dostlarım bu hafta Nevruzdan bahsetmek istiyorum.
Ancak Türkiye’mizde Nevruz başka şekilde kutlanıyor ve propagandaya dönüşüyor. Bu sadece Türkiye’de olmakta ve bizim başımızdakilerde buna izin vermektedir. İsterseniz ben sizlere Nevruzu biraz açayım…
Nevruz 21 Mart tarihinde kutlanan bir Türk geleneğidir. Sümerlerden itibaren kutlanmaya başlanan Nevruz Bayramı Orta Asya ve Orta Doğu coğrafyasında bütün topluluklar tarafından benimsenmiştir. 12 hayvanlı Türk Takviminde belirtilen Nevruz Bayramı Türkler tarafından kutlanır. Nevruz baharın başlangıcında kutlanır ve Türklerin Ergenekon’dan çıktıkları zamanı temsil eder. Ancak İran halkı da bu bayramı kendilerine mal etmektedirler. Nevruz açık havada kutlanır ve kutlamalar çok eğlenceli geçer.
Nevruz Gününün Diğer İsimleri
•Farsçada Nevruz “Yeni Gün” olarak geçer. Orta Anadolu bölgesinde “Mart Dokuzu” ismi ile anılır. Geceyle gündüzün eşit olduğu gün yani 22 Mart, Rumi takvimde 9 Mart gününe denk gelir. Ergenekon destanımıza göre istiklalin kazanıldığı gün olarak bilinir Nevruz günü.
•Anadolu’da Nevruz gününün farklı isimleri vardır. Bunlar; Mart Bozumu, Mart Dokuzu, Nevruz Sultan ve Sultan-ı Nevruz şeklindedir.
Hazreti Ali’nin Doğum Günü
•Bildiğimiz gibi Türkler müslümanlıktan önce Gök Tanrı’ya inanırlardı ve müslümanlığın yayılmasıyla bizimde İslam dinini seçmemiz sonrasında Nevruz günü Hz. Ali’nin doğum tarihi ile aynı güne dek gelmiştir. İslam’dan sonra Türkler Nevruz gününü dini bir gün olarakta kutlamaya başlamıştır.
Nevruz Bayramı Nasıl Kutlanır?
•İnsanlar gruplar halinde toplanır ve baharın gelişini kutlamak amacıyla mesire mekanlara giderler.
•Nevruz günlerinde yeşillik yerlerde eğlenceler yapılır. Bu yerlerde manile, şiirler söylenir, baharın ilk açan çiçekler toplanır.
•Nevruz günleri dini bir özellikte taşıdığı için türbeler ziyaret edilir.
•Erken saatte kalkılarak, sabahın erken saatlerinde Nevruz Baharının ilk suyu ile yıkanılır ve temiz elbiseler giyinir.
•Bolluk ve bereket için Allah’a dua edilir ve soğan kabuğu ile boyanmış yumurtalar pişirilip kapıya gelen çocuklara verilir.
•Nevruz’dan 1 gün önceye baca-baca ismi verilir.
•Yüksek bir yerde ateş yakılır ve üstünden atlanır. Bu şekilde baharın geldiğinin haberi verilir…
Nevruz Bayramını Genelde Kimler Kutlar?
Anadolu Türkleri
Azeri Türkleri
Balkan Türkleri
Kazak Türkleri
Kırgız Türkleri
Özbek Türkleri
Tatar Türkleri
Türkmen Türkleri
Uygur Türkleri
Sağlıcakla kalın dostlarım.
Serdar SELEK
Bizim köyde (Bolu Kıbrıscık Deveci Köyü) buna BEDDAM derler. Yüksek bir tepeye, diğer köylerden de görülebilecek şekilde ateş yakılır. Bir nevi duyurudur, yarıştır hangi köyün ateşi daha büyük olacak…Bu ateş öyle üzerinden atlanabilecek cinsten değildir, tek katlı ev büyüklüğünde hatta daha büyük… yanına 5 metre bile yaklaşamazsınız. Bizim ateşimiz mum ışığı değildir. O akşam soğan kabukları ile yumurtalar kaynatılır. Kıpkırmızı olan yumurtalar ertesi gün tokuşturulur… Serdar Bey yazı yazmışsınız ama yazıda hiç BEDDAM kelimesi yok, anlaşılan kopyala yapırtırma işi olmuş, olsun buna da teşekkür. Bolu'nun birçok ilçesinde de Beddam olarak bilinmektedir. Köylerde çocuk kalmadı ki beddam yapsınlar yumurta tokuştursunlar. Bizim Beddamımız oldu Nevruz…