KURBAN ÜZERİNE
Kurban Bayramı , beraberinde belli bir mali yükümlülüğün sonucu gereken bir ibadeti de içerir. Yorum (İçtihat) yapılabilen alanların dışındaki dini yükümlülükler, her ne kadar mana ve hikmeti konusunda fikir yürütülebilse de değişime kapalı noktalardır. Kurban ibadetiyle ilgili 90’ lı yıllarda epey söz söylendi. Sözüm ona araştırmalar yapıldı. Kurban kesmenin barbarlık olduğu, kan akıtmak yerine nakdi ve ayni yardımların bu ibadeti karşılayacağı konuşuldu. Dini öğretilere uyup uymaması bir yana, İnsanın biyolojik ve psikolojik yapısı ve sosyal konumu dikkate alınmadan ahkam kesildi… Bu tarz yaklaşımların artık günümüzde kalmadığını düşünürdüm. Böylesine çapsız ve bilimsellikten uzak düşüncelerin hala varlığını koruması düşündürücü..
Bir insanın farklı bir inancı taşıması gayet doğaldır. Sahip olduğu inanç sistemi içerisinde genel kabulun dışında farklı düşünceler taşıması da görülebilir bir durumdur. Ancak insanın haddini bilmesi gerekir. Bilgi sahibi olmadığı alanlara dalması yalnız kendisini ilgilendiren konularda toplumun diğer katmanları açısından problem teşkil etmez. Cahilin cehaletini kamuoyuyla paylaşması bilgi sahibi olanlar nazarında sadece acınacak bir durumdur. Kurbanla ilgili, “Kur’an’ da hayvan kesmek yoktur, Hz. Muhammed’ in hayatında hiç vuku bulmamış bir olay” şeklinde bir ifade ortaya koymak nasıl bir cehalet örneği anlayabilmiş değilim. Günümüzde Kurban ibadetinin hayvan kesme ritüelinin dışında başka bir yolla yerine getirilebileceğini söyleyen bazı din adamları (!) bile böyle bir cehaletten kendilerini uzak tutarlar. İlkokul seviyesindeki çocukların bile bilgi sahibi olduğu bir konuda koyu bir cehalet içerisinde olan bir kişinin din adına, ibadet adına söylediklerini aslında dikkate almamak, yok saymak gerekir. Ama yapamadım. Bu site takipçilerine saygımdan dolayı yapamadım. Böyle bir sitede bu meyanda bir yazının yayınlanması beni üzdü. Kurban kesmeyebilirsin, kurban kesenlerden nefret edebilirsin, ama koyu cehaletle bezenmiş bir saygısızlığı kurban ibadetini yerine getirenlere yapamazsın! Bu konuda Kur’an’ da açık ayetler( Bkz. Bakara S. 196, Al-i İmran S. 183, Maide S. 2, 27,95,97, Hac S. 36,37, Kevser S. 2) ve bizzat Hz. Peygamber’ in uygulaması ortada iken, bu konudaki kaynaklardan bihaber olana bilimsel olarak ne söylenebilir ki? Kurban kesme hadisesinin ilkel ya da modern tüm toplumlarda var olduğunun sosyal bir gerçek olduğunu kabullenmek tarihçi ya da sosyolog olmayı gerektirmez. Kurban ibadeti insan yaradılışına ve hayatın gerçeklerine aykırı bir durum içermiyor ki, hayvan kesme hadisesi sorgulansın? Kurban ibadetinin sosyal boyutundan başka, ibadeti yerine getirenin ruhsal durumunu ilgilendirdiği için belki ondan daha önemli psikolojik boyutu ayrı bir inceleme konusudur. İnsanın ulvi boyutunun dışında topraktan yaratılmış olmasından kaynaklanan süfli boyutu vardır. Kan dökme özelliği bu yapıdan kaynaklanır. Akıl almaz vahşi cinayetleri işleyebilen insanların varlığı ne demek isteğimi sanırım anlatmaya yeter. İlahi kaynaklı emir ve yasaklar süfli boyutumuzu terbiye edip ulvi boyutumuzu harekete geçirip meleklerden üstün konuma gelmemizi sağlar.
Kurban ibadetiyle ilgili tartışılması ve çözüme kavuşturulması gereken konularımız elbette var. Ama bunlar ilahi emrin ibadet gerçeğini göz ardı etmeden ele alınması gereken konulardır. Kurban ibadetindeki niyet devre dışı bırakılmamalıdır. Allah’a ulaşacak olanın et değil içte taşınan bilinç olduğu unutulmamalıdır. “ Hayvanların kurban edilmesine gelince,bi bunu sizin için Allah tarafından konulmuş simgelerden biri olarak öngördük ki, bunda sizin için nice yararlar vardır. Öyleyse artık, sıraya dizildiklerinde onların üzerine Allah’ın adını anın ve cansız olarak yere serildiklerinde onların etinden kendiniz de yiyin,istemeyen kimseyi de istemek zorunda kalan kimseyi de doyurun….Onların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır. Lakin O’na ulaşan yalnızca sizin O’na karşı gösterdiğiniz bilinç ve sorumluluk duygusudur(takva)…” ( Hac suresi 36,37 ayetler) Kurbanın Allah’a yakınlaşma aracı olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.
İslam Dininde ruhban sınıfının olmaması, önüne gelenin din adına konuştuğu, bilgi sahibi olmadan din bezirganlığı yapabileceği anlamına gelmez. Dini konuları tartışmak, eleştirmek ve yüzyıllar önce verilen içtihadi kararların günümüz dünyasında yeniden ele alınmasını söylemek din bilimleriyle uğraşanların elbette hakkıdır. Bilgi sahibi olmadan ilim pazarına çıktığımızda kendimizi gülünç duruma düşürdüğümüzden öte bir şey satamadığımızı bilelim. Kurbanlarımızın Allah’a yaklaşmamıza vesile olması dileğiyle bayramınızı tebrik ediyorum. Sağlıcakla kalın..
Ömer AKMANŞEN