ÖZLENEN TÜRK HALK MÜZİĞİ KONSERİ
BSM Türk Halk Müziği Konserine davet edildim. Güneşli bir gündü. O günün habercisi gibiydi, aydınlık, neşe dolu bir gün.
Konser, 06.04.2013 Cumartesi günü, saat 20.00’da idi. Arkadaşımla yer bulamama kaygısıyla, erkenden yola koyulduk. Bolu Belediyesi Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’ndeydik. Salona girerken “sanat” adına olduğunu tahmin ettiğim, koku yüzümüzü yaladı geçti. Salon, sanatsever dinleyenlerle dolmuştu. Tanıdık havası hakimdi. Dinleyenler sabırsızlanıyormuşçasına provayı izliyorlardı. Kısa gösterinin bile doyumsuzluğu vardı sahnede. Bizde yerimizi aldık. Üç yüz kişilik kongre merkezi ağzına kadar doluydu. Kırk elli kişi sandalyelerde ve yerde oturuyorlardı. Hiç de şikayetçi değillerdi hallerinden.
Başlama işareti verildi, sanki. Sessizlik hakimdi. On bir kişiden oluşan saz ekibi geldi önce. Gelincik çiçeği; on beş bayan arkadaş, sazların arkasında yerlerini aldılar. Hemen ardında, gayet düzgün giyinişli on yedi bay, gelinciklerin arkasına dizildiler. Sunucu görevini üstlenen Gülümser RAMAZAN, zarifliğin simgesi gibiydi. Güzel sundu, sunumu.
Ve koronun yöneticisi “şef” Tahsin Arslan yerini aldı. Davranışları yönetimine yansımış kibar bir Beyefendi. “Göynük Zeybeği” ile başladı koro. Sazlarla koro o kadar uyumluydu ki… Şef Tahsin Arslan’ın bunda ki payı çok büyüktü.
Koro ve solo türküler dinleyenleri sıkmadan devam ediyordu. Dinleyenlerin, türkülere, kulakları tırmalamayan bir sesle eşlik etmeleri görülmeye değerdi. Şef Tahsin Arslan nakaratlarda, dinleyenlere dönerek, onları türkülerin içine katması son derece isabetli bir davranıştı.
Yazarlarımız, Asuman Sarı Hanımefendi ve Hamza Demirel Beyefendi’nin koro ve sololarda yer almasını sevinçle karşıladık. Asuman Sarı Hanımefendi’nin “Menekşe Koydum Gülün Adını” türküsünü söylerken profesyonellik örneği sergilemesi “tüğlerimizi diken diken ettirdi” beni ve tüm salonu heyecanlandırdı. Diğer koroda ve soloda türkülerini ustalıkla ircaa eden arkadaşlarımıza çok teşekkür ederim. Son derece eğitimli seslere sahiptiler. Verdikleri emeklerine sağlık.
Konser bittiğinde, dinleyenlerin yüzünde gülümseme hakimdi. Tebrikler ve iyi dileklerden sonra, ayrıldık.
Bu güzel gecenin etkisi, ertesi günde sürdü…. Bir daha ki konseri dört gözle bekleyeceğim!
İsmail Altok
Kaleminize sağlık saygıdeğer hocam. Bizim sınumumuz kadar, sizin bizleri ifade edişiniz, bizleri bahtiyar kıldı. Bu arada folklorumuzle yakından ilgili olmanız. Gesi Bağları türküsünü öyküsü ile kaleme almanız bir kez daha mutluluğumuzu arttırdı. Tekrar Teşekkürler sayın hocam…