hava 17° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 20,0115 %% 0.19
EURO 21,3833 %% -0.24
GRAM ALTIN 1.249,93 %% 0,48
ÇEYREK A. 2.043,63 %% 0,48
BITCOIN 27.186,52 %1.974
SON DAKİKA
Google News

Seben Ovası, sulama projesiyle hayat bulacak

Son Güncelleme :

09 Ağustos 2012 - 12:13

Seben Ovası, sulama projesiyle hayat bulacak

Seben Ovası, sulama projesiyle hayat bulacak

08 Ağustos 2012 Çarşamba 12:20

Abant Gölü’nün 7 katı büyüklüğündeki Seben Taşlı Yayla Göleti, üreteceği elektrik ve sağlayacağı su kaynağıyla üzüm ve elmasıyla ünlenen Seben Ovası’nı canlandıracak.

BOLU  – Abant Gölü’nün 7 katı büyüklüğündeki Seben Taşlı Yayla Göleti, üreteceği elektrik ve sağlayacağı su kaynağıyla üzüm ve elmasıyla ünlenen Seben Ovası’na hayat verecek.
Bolu İl Özel İdaresi’nce 2004 yılında yapımına başlanan gölet projesinde son aşamaya gelindi. Yüzde 100 doluluk oranına ulaşan gölet, kısa süre içinde Seben Ovası’ndaki köylerin içme suyu ve sulama ile elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak.

Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahsin Akduman,  2,5 milyon liraya mal olan gölette 44 milyon metreküp su tutulduğunu belirterek, bölgede daha önce yaşanan kuraklık tehlikesinin artık yaşanmayacağını söyledi.

Kuraklık yaşandığı dönemlerde su kuyuları açıldığını, köylülerin çok zor günler geçirdiğini anlatan Akduman, “Çeltik Dere Vadisi’nde bulunan 35 köyün hem sulama hem de içme suyu ihtiyacını karşılamaya başladık. Bundan sonra köylüler susuz kalamayacak” diye konuştu.
Akduman, DSİ ile elektrik üretimi konusunda ortak proje yürüttüklerini ifade ederek, “Suyu bin 400 kotlarından 600 kotlarına indirmek istiyoruz. Bunu yaparken de potansiyel enerjiden faydalanmak istiyoruz. Elde edilen enerji ile de ilçenin enerji ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından İl Özel İdaresi’nin bütçesine büyük katkılar sağlanacaktır” şeklinde konuştu.

Bölge turizme açılacak

Projenin ilçenin ihtiyaçlarını karşılamasının yanında önemli bir turizm potansiyelini de içinde barındırdığına dikkati çeken Akduman, çevre düzenleme çalışmalarının tamamlanmasının ardından bölgeyi turizme açacaklarını söyledi.
Göletteki su seviyesinin yükselmesiyle Aladağ Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait bazı binaların su altında kaldığını anlatan Akduman, “Müdürlük, binaların tahliyesini yaptı ve yıkımını gerçekleştirdi. Ayrıca orada bulunan bir cami de suyun içinde kaldı. Önümüzdeki günlerde yapacağımız çalışmayla camiye giden stabilize yolu düzelteceğiz ve isteyen camiyi ziyaret edebilecek” ifadelerini kullandı.

 

Uğur Salih Uçar

YORUM ALANI

muzaffer sarı 22 Ağustos 2012 / 13:16 Cevapla

ülkemizin sayılı güzel yerlerinden, doğa harikası bir yer.bir an önce turizm e açılması, tanıtımının yapılması gerekir..ancak bölgeyi de betonlaştırmadan…yapımında emeği geçenlere teşekkürler…muzaffer sarı

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.