20 Sene öncesine MERHABA!
Ekonomide 90’lı yıllar sonrasında yapılan yanlış yönlendirmeleri düzeltmek için Kemal DERVİŞ’le başlayan projede 2012 Kasım itibariyle yeniden “Sürdürülebilir bir büyüme yolunda” ki yorumla not artışını aldı. 18 yıl önce bu notu gören ülkemiz bugün; Sağlıklı borç dinamiklerimiz, mali disiplinimiz ve güçlü bankacılık sistemlerimiz, büyümede ve cari açıkta ki dengelerimiz bu notun alınmasını sağladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak Ekonomi Gazetecileri Derneğinde yaptığı konuşmada şunları söylemişti;
Uluslararası piyasaya kapalı olan iki sektör konut ve hizmet sektöründe büyümenin ekonomiyi taşıdığını ve üretim alanında ki faaliyetlerin bu iki sektörün çok gerisinde kaldığı idi. Bunun yanında ekonominin dış borçlanmaya dayalı olduğu, cari açıkta 41. Sıradan 10. Sıraya gelmemiz, ithalat hızımızın üretim/imalat hızımın çok üstünde olması, 2012 yapılan ödemelerin altınla gerçekleştirilerek ihracat verilerini olduğundan daha iyi göstermesi gibi birçok sorunu dile getirdi. Bu sorunları dile getirirken Fitch’in kredi değerlendirmesi henüz açıklanmamıştı. Ekonomi Gazetecileri Derneğinde konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu Fitch’in notunun yükseltmeyi beklemediğini dile getirmişti.
İş Dünyasında ki lokomotiflerimizin ise görüşleri benim duyduğum hep olumlu yönde oldu;
Rıfat Hisarcıklıoğlu; Geç kalınmış bir karar olduğunu söyleyerek diğer derecelendirme kuruluşlarınında benzer notlar vermesini arzu ettiğini söyledi. TUSİAD Başkanı Ümit BOYNER, MÜSAİD Başkanı Nail OPAK, SABANCI Grup Başkanı Güler SABANCI, Otomotiv Sektörünün yöneticileri herkes kararın olumlu ve ülkenin geleceği için güzel bir başlangıç olabileceği görüşünde birleşiyorlar.
Bunun yanında EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan; Türkiye’nin bu nottan daha iyisini hak ettiğini bu not seviyesinin Bulgaristan, Letonya seviyesinde olduğunu ama şuan ki mali tablolara bakıldığında A sınıfı ülkelerle eş bir mali tabloya sahip olduğumuzu belirtti.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise; Bu notla beraber faiz oranlarının düşmesini umduğunu ve ülkemize giren küresel sermayenin artarak ortalama milli gelirimizin %4 kadar artacağını düşündüğünü söyledi.
Sayın Nihat ERGÜN ise durumumuz ne olursa olsun biz işimize bakarak aynı istikrar ve kararlılığı devam ettireceğiz dedi.
Fitch’in kredi artırmasının ne kadar süreceği ve diğer kuruluşların bunu ne kadar referans alacağı tabi ki merak konusu olsada en kötü gene not artışından bir önce ki durumda oluruz. Her ne kadar dolar düşmeye başlayacağı ifade etsede Merkez Bankası’nın buna izin vermeyeceği bankalardaki zorunlu karşılıklarla bu durumu dengeleyeceği ve rezervlerini attıracağını düşünüyorum. Faiz oranlarında ise taban 6,5 olarak görülse de ben 6,60’dan aşağıya düşeceğini düşünmüyorum.
mıllı gelır artı dıyolar hep oldugumuz yerde sayıyoruz onlarmı atlıyo yoksa