TEMBEL DEĞİLİM, YALNIZIM!
Değerli okurlarım, bu hafta çocuğumuzu sosyal ve psikolojik yönden etkileyen, aile ile ilişkilerinin de bozulmasına neden olan ‘Ders Başarısızlığı’ konusunu işlemeye çalışacağım.
Ders başarısızlığının en büyük etkeni, zekâdır. Zekanın belli bir olgunluğa erişmesi gerekir.Bu yolculuğa, doğumsal özellikler, çevre şartları eşlik eder.Zeka,görevini görecek olgunlukta olmasına rağmen derslerdeki başarısızlığın devamı halinde, başarısızlığı öteki nedenlerde aramalıyız.Bunları maddeler halinde sıralayalım.
Ders başarısızlığının nedenleri; Öğrenciye Bağlı Nedenler; Bir; Fiziksel yetersizlikler. İki; Zihinsel, bilişsel, duygusal, sosyal açıdan yeterli ölçüde gelişmemiş olması. Üç; Öğrenmeye hazır olmaması. Dört; Yanlış çalışma alışkanlıkları. Beş; Kendine güven azlığı. Altı; Kaygının en düşük ya da en yüksek olması. Yedi; Geçmişe yönelik başarısızlıklara takılıp kalması. Sekiz; Öğrencinin psikolojik durumu. Dokuz; Aşırı hareketlilik. On; Öğrenme güçlülüğü. On bir; Ergenlik dönemi. On iki; Çalışma ortamı.
Aileden Kaynaklanan Nedenler; Ailenin eğitim, kültür ve ekonomikdurumu. Eğitime bakış açısı. Çocuğa gösterilen tutum ve yaklaşımlar.
Okuldan Kaynaklanan Nedenler; Sınıf ve okul ortamı. Öğretmenin yanlış tutum ve yaklaşımları. Arkadaşları tarafından dışlanma.
Nedenler çoktur, çözüm yolları da öyle… Yukarıdaki nedenlerden kopmadan, aşağıdaki konuya değinmek istiyorum;
Derslerinde başarısız görülen çocuk, belli bir sorumluluğun içine kendini hapsetmiş, okuldan sonra ki zamanında ders çalışma saatlerini düzenlememiştir. Bu durumda aile ve öğretmene önemli yükümlülükler düşmektedir. Çocuğa, dengeli, uygun yaklaşımlar sergileyip bu yöndeki eksikliklerini gidermek için iş birliği yapmalıdırlar. Yanlış yaklaşımlar ve tutumlar çocuktaki bu sıkıntıyı pekiştirir.
Eğitimde fırsat eşitliliği en önemli konudur. Çocuğun gittiği okulun genel durumu, öğretmen ve sınıf özellikleri, eğitim kalitesi ve eğitime ek olarak sağlanan şartlar v.b. çocukların ders başarısını önemli ölçüde etkiler. İşaret edilen noktalarda önemli bir aksaklık yoksa ders başarısızlığında özel öğrenme güçlüğü gündeme gelecektir. Bu durumun tespiti, eğitim ile tedavisi mümkündür.
Depresyon, madde bağımlılığı, uyum bozuklukları, psikososyal etkenler, anksiyete bozuklukları, aile ile ilgili problemler gibi psikiyatrik durumlarda da ders başarısızlığı görülebilir. Ders başarısızlığının yanında ek belirtiler de kendini gösterecektir. Bu eksi nedenler ortadan kaldırıldığında, ders başarısızlığı belirgin bir biçimde azalacağından emin olabiliriz.
Önemli olan, yaşıtlarıyla kıyaslamamak, özgüvenlerini yaralamadan ders çalışma yön ve yöntemlerini belirleme gibi davranışlarda bulunmaktır.
Anne ve babaların; Aşırı ilgisiz, aşırı kontrol durumları, çocukların problemlerinin devam etmesine neden olacaktır. Oysaki anne babalar çocuklarına zaman ayırmalı, durumlarından haberdar olmalıdır. Yarın geç olabilir. Hemen şimdi! Önlemler için kolları sıvayalım. Yoksa bu gibi problemler çocuğun yaşam biçimi haline gelip, pekişecektir.
Çocuğumuza ilgi gösterip, bir an olsun onun gibi düşünüp, sorunlarını paylaşalım. Kısa bir süre çocuğumuzun dünyası ile kendi dünyamızı değiştirip, o’nun gözüyle olaylara yaklaşalım.
Hoşça Kalın Çocukça Kalın… İ.ALTOK
Yine harika bir yazı olmuş ellerinize sağlık ..Ne yazıkki günümüzde ,çocuklarda sizin yazdığınız problemler oldukca fazla, nereye bağlamak lazım bilmiyorum eğitimsizlik mi? bilgisizlikmi? Bir ailede fazla çocuk olmasımı, ama gerçek şu ki çocuklar çoğunlukla kendi başına bırakılıyor, ve küçük beyinler bocalıyor..En güzeli bence bu sorunları olan çocuklara, Anne , Baba ve öğretmen üçlüsünün yardımı gerekli, En iyi ilaç sevgi ve ilgi dir, iyileşmiyorsa bu dozları artıralım yeter ..saygılar sunarım..