ÖLMEDEN ÖNCE GÖRÜLMESİ GEREKEN BİR YER: TARİHİ CAĞALOĞLU HAMAMI
Evet Sevgili Bolu postası okurları Osmanlının tarihi yerleri hakkında sizleri bilgilendirmeye devam ediyorum.Senler boyu Dünyaya hüküm sürmüş büyük imparatorluğun bize bıraktığı miraslardan bu hafta Çağaloğlu hamamından bahsedeceğim.
New York Times’ın ölmeden önce gidilmesi gereken 1000 yerden biri listesine aldığı Tarihi Cağaloğlu Hamamı’nın ünü ülke sınırlarını aşmıştır.
Hayal edin! Zamanında kimler yatmış o göbek taşında? Köpük masajı yapılırken kubbedeki minik pencereciklerden içeri dolan ışık hüzmelerinde tarihi düşlere dalmış, belki bir sultan edasıyla kendini şımartıp, tüm sıkıntılarını orada bırakıp kuşlar gibi hafiflemiş olarak, çıkışta ikram edilen içeceklerini yudumlamışlardır.
Merak mı ettiniz? Buyrun bir kaçının ismini vereyim. Dünya çapında ünlü; Kral Edward John III, Kaiser Wilhelm, Florence Nightingale, Franz Lizst, Tony Curtis, Omar Sehrif, Richard Harrison, Rudolf Nureyev, Harrison Ford, Gian Franco , Brain May, Jenson Button, Cameron Diaz, Chevy Chase, East 17, George Soros,Georges Wolinski, John Carew, John Travolta, Kate Moss,Monica Molina, Steve Irvin…
Ve Türkiye’nin nadide kişiliklerinden, Rıfat Özbek, Adile Naşit, Barış Manço,Kemal Sunal, Muhsin Yazıcıoğlu, Müjde Ar, Şener Şen, Sertap Erener, Uğur Dündar…
Sizlerde, güleryüzlü ve kaliteli hizmet veren personelinin elinde kendinizi özel hissetmek, hayatınızın en rahatlatıcı anlarını, hayranı olduğunuz ünlüler gibi Cağaloğlu Hamamında tarihi bir atmosferde yaşamaya ne dersiniz?
Cağaloğlu Hamamı İstanbul’un en büyük çifte hamamlarındandır. Çifte hamamın anlamı kadın ve erkek kısımlarıyla hizmet veren hamam demektir. Yerebatan Sarnıcı yakınındaki bu hamam, I. Mahmut döneminde Abdullah Ağa’ya yaptırılmış.(1740/1741). Yapılış nedeni ise Ayasofya Külliyesindeki kütüphaneye ve Ayasofya Camiine gelir sağlamak içindi. Hamam için inşa edilecek bir yer araştırırken, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın daha önceden yanan sarayının arsası uygun bulunmuş ve oraya yapılmıştır. Hamamın kadınlar çıkışı ara sokağa, erkekler çıkışı ise caddeye bakıyor. Mimari yapısında Barok üslubu ve klasik Osmanlı mimarisinde olmayan yenilikler göze çarpıyor.
Sultan III. Mustafa tarafından şehrin artan su ve odun ihtiyacı nedeniyle 1768’de büyük hamam yapılmasının yasaklanmasından önce inşa edilen son büyük hamam olması nedeniyle de önemini korur.
Hamamın orta yerinde; geniş bir mermer havuz, havuzun ortasında ise üç katlı bir fıskiye bulunur. Camekânını geniş bir kubbe örter. Camekânın çevresinde konsollar üzerine bina edilmiş soyunma odaları mevcuttur.
Ayrıca; gelin hamamı, kına gecesi ve bekarlığa veda partisi tarzı eğlencelerinizi de düzenleyebilir Türk ve Osmanlı kültürünü yaşatmanın keyfini sürebilirsiniz.
Sabah 08:00 ile akşam 22:00 saatleri arasında hizmet veren hamamda, isteğinize göre kendi malzemelerinizi ya da orada bulunan malzemeleri kullanabilirsiniz. Size sunulan 6 farklı yıkanma , kese ve masaj seçenekleriyle vücudunuzu sevindirebilirsiniz. Fiyatlar 30 eurodan 110 euroya kadar değişiyor.
Üç yüz yıldır ayakta duran Cağaloğlu Hamamı, günümüzde halen faaliyet göstermekte olup, çoğunluğu yurt dışından olmak üzere çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçiye hizmet vermektedir. Yolunuz İstanbul’a düşerse mutlaka bu keyfi yaşamadan geçmeyin…
Bir başka gezi yazımda görüşmek üzere, sevgiyle kalın…
Tarihi Hamam görüntüleri için link…
http://tr.fotoalbum.eu/GulsahCengiz/a716799
Adres: Prof. Kazım İsmail Gürkan Caddesi (Yerebatan Caddesi) Cağaloğlu-Sultanahmet/ İstanbul
Telefon: (0212) 522 24 24
Web: www.cagalogluhamami.com.tr
Gülşah CENGİZ
Bilgisayar Öğretmeni
İstanbul
Harika bir yazı olmuş teşekkürler…