Okul çalışanları , öğrenci velileri ,öğrenciler samimi yaklaşımlar sergilemeliler. Yerinde iletişim, okul- çevre ilişkilerinin sıcak kalmasını sağlar ve “Okul Kültürünü “ oluşturur. Okul Kültürü ; Okul çalışanları birlikte hareket eder. Ortak hedefleri vardır. Hedefleri “Benim okulum iyidir ve iyi olması için elimden geleni yapacağım. “
Okullarda taraflar arasındaki iletişim , karşılıklı saygı , sevgi ve güven temeline dayanmalıdır . Her birey değerdir, özeldir. Kendine özgü fiziksel , ruhsal kişiliğe sahiptir. Bu özellikleri karşısındakine farklı biçimde yansır. Öğrenme biçimleri de farklıdır. Dokunarak , okuyarak , yazarak , dinleyerek kime de görerek öğrenir .Tüm bu öğrenme biçimleri saygı , sevgi de harmanlandığında iletişim zorlukları kendiliğinden çözülecektir. Buna katkı olarak ta “İletişimin anası sayılan dinlemeyi , alışkanlık haline getirmeleri gerekir.” Dinleme gerçekleştiğinde taraflar birbirlerini daha özenli biçimde anlayacaklardır. Sorun olarak görülen ; okul – çevre ilişkileri , finansman sorunları , eğitim de öğrenci velilerinin katkıları çözümünde “dinleme” eylemi önemlidir. Bu ve buna benzer katkılar üst seviyede oldukça okulun açılımı o kadar kolaylaşır . Başarı artar. Başarı arttıkça da taraflar mutlu olur.
Dünyanın en değerli varlığı olarak kabul edilen insan , yavrusunun iyi eğitim almasını ,sosyalleşmesini , kültürel alanda faaliyetlere katılıp kendisini kanıtlamasını ister. Gerçekleştirebilmek için de okulda bu konuda rol alır. Kültürü oluşmuş okullarda veli isteklerinin kabul gördüğü , önemsenerek karşılandığına görür . Gerçekten bu özellikleri taşıyan okullar ülkemizde çığ gibi çoğalmaktadır. Uğraşılrının eğitim olduğu bilincindeki okul idaresi , öğretmen ve gönüllü olarak çalışarak eğitime destek veren okul aile birliği üyeleri , karşılığını sosyal insan yetiştirmek olarak belirleyen ögelerdir . Bu okullarımızda ki öğrencilerimiz mutlu ,başarıları sürdürülebilir halde dir. Çünkü , okul kültürünü oluştururken , öğrenciye duyulan “sevgiyi ve saygı” yı da bu işe katmışlar, okulda ki sevginin ve saygının yerini ölümsüzleştirerek kalıcı olması sağlanmıştır.
Okul idaresi; çok iyi eğitim şartlarını nasıl geliştire bilirim ? Öğretmen ; öğrencilerimin öğrenme düzeylerini nasıl artıra bilirim? Veli ;çocuğumun okuluna daha nasıl destek olabilirim ? sorularına cevap ararlar, bulurlar da. Uygulamaya geçerler ve başarırlar. Başarıları “dağ” olmuştur. İşte bu “dağ” a okul kültürü adını veririz….!
Öğretmen , öğrenci velisi ve öğrenci iletişi sırasında saygı , sevgiden söz ediliyorsa çiçek bahçesi solmayacak , çiçeklerimiz çeşitlenerek çoğalacaktır . Ne mutlu ve ben böyle okulda çalışıyorum !
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.