Hangi Hastalıklar Erken Emekli Eder
Bazı hastalıklar 03.08.2013 tarihinde yayınlanan Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği ile 01.09.2013 tarihinden itibaren maluliyet kapsamına alındı.
Örneğin sara hastaları, spastik çocuklar ve otizm ilk kez maluliyet kapsamına alınan hastalıklar. Maluliyet kapsamına alınan hastalıkların artması ile birlikte maluliyet sonucu aylık bağlananların sayısında da bir artış olacak.
Maluliyet kapsamına alınan hastalıklar Nöroloji, psikiyatri, göz hastalıkları, kulak burun boğaz hastalıkları, onkoloji, hematoloji, ortopedi ve travmatoloji, romatoloji, gastroenteroloji ve hepatoloji, dermatoloji, kardiyoloji, damar hastalıkları, genitoüriner sistem hastalıkları, endokrinoloji, metabolizma hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları ve aids maluliyet kapsamına alınan hastalıklardır.
Malul sayılma Maluliyet; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 4/a-b maddesi(eski SSK ve Bağ-kur) kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar(memurlar) için çalışma gücünün en az %60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybetme hali, olarak tanımlanmaktadır.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 4/a-b maddesi(eski SSK ve Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalıların maluliyetlerinin (çalışma gücü kaybının) tespiti bazı usullere tabi olarak yapılıyor.
Buna göre; sigortalıların çalışma gücünün en az %60’ını kaybedip kaybetmediklerinin tespitinde yukarıda belirtilen hastalıklar esas alınıyor.
Sigortalıların, sigortalılık süresi içinde;
– Yukarıda belirtilen hastalıkların meydana geldiği,
– Eski ve çalışmaya engel olmayan bir hastalığın, Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliğinde belirtilen hastalık listesindeki seviyelere yükseldiği,
– Çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmiş haliyle ilk defa çalışmaya başlayan, ancak daha sonra ortaya çıkan farklı bir hastalık nedeniyle Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği hükümlerine göre çalışma gücünün en az %60’ını kaybettiği,
– İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını kaybettiği, Kurum sağlık kurulunca tespit edilen sigortalı malul sayılıyor.
Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün en az %60’ını kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse sigortalı bu hastalık veya engeli sebebiyle malullük aylığından yararlanamıyor. Sağlık kurulu raporlarında birden fazla hastalık mevcut ise çalışma gücünün en az %60’ını kaybedip kaybetmediğine dair değerlendirmede en ağır bulgu dikkate alınıyor. Ancak, birden fazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen çalışma olanağı vermediğine Kurum sağlık kurulunca karar verilenler de malul sayılıyor.
Malulen emeklilik Sigortalıya malullük aylığı bağlanabilmesi için sigortalının;
– Malul sayılması,
– En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,
– Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan veya işyerini kapattıktan veya devrettikten sonra Kurumdan yazılı istekte bulunması, gerekiyor. Ancak, 4/b(eski Bağ-Kur) statüsünde olan sigortalıların kendi sigortalılığı nedeniyle genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarını ödemiş olmaları gerekmektedir.
Kaynak:yaklasim.com
MUSTAFA AYDEMİR
SMMM
info@mustafaaydemir.com.tr