Aşçılar yarışma, şenlik, festivallerde hep birlikte tanışıyor, konuşuyor, öğreniyor ve eğleniyor
Yurdun her yanında her ay mutlaka aşçıların yaptığı bir yarışma etkinlik oluyor. Bu etkinlik programları televizyonlarda yazılı, görsel ve interaktif medyada binler, yüz binlerce insanla buluşuyor. Yapılan bu etkinlikler başta bu aktiviteye katılan tüm kitleyi sonrada kamuoyunu etkiliyor, eğitip bilgilendiriyor. Davetli, izleyici ve jüri üyesi olarak katıldığım benzer pek çok etkinlikteki izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum şimdi de.
YARIŞMADA BİRİNCİ OLAN KUPAYI ALIR, İZLEYEN KATILAN HERKES BİLGİ VE DENEYİM ALIR
Yapılan yarışmalarda tatlı çekişmeler, komplo teorileri, itirazlar olsa da zaman zaman çoğunlukla katılan herkes mutlu ve kazançlı ayrılıyor bu etkinliklerden. Farklı bölge, ülke, işletme ve mutfakları temsile eden mesleğini bilen ve seven insanlar birinci olmak ve fark edilmek için ürettikleri ile ilgi çekiyorlar… İşte bu geniş paylaşım öğrenmeyi bilenler için bir eğitim kurumundan ders almak, bir sertifika programına katılmak kadar öğretici oluyor.
Tabii sadece yemek yapma ve kültürel anlamda değil gerek sektörün en iyileri, tedarikçileri ve basın mensupları ile tanışmak konuşmak ve daha geniş çevre edinmek de bu alanlarda mümkün oluyor.. Sanat, yetenek ve vizyonunu daha geniş kitlelere ulaştırmak için yemek yarışmaları bulunmaz bir fırsat değerlendirebilenler için.. Her yarışma ve etkinlik sonrasında daha çok bilgi, çevre ve öz güven kazanmış olarak evime dönüyorum.
AŞÇILAR FEDERASYONU VE DERNEKLER YEMEK YARIŞMALARINI BELLİ BİR İÇERİK, NİTELİK VE ZAMAN DİSİPLİNİ İLE PLANLAMALIDIR
Bu yarışmaların tüm sektöre ve ülkeye daha faydalı olabilmesi için sektörde ileri gelen yöneticilerin iş birliği ve planlamasına ihtiyaç vardır. Basından izlediğim ve katıldığım pek çok yarışmada gördüğüm kadarıyla yapılan yarışmaların konu ve katılımcı bakımından bir birinin tekrarı gibi olduğunu görünüyor. Eğer Dernek ve Konfederasyon yetkilileri belli zaman ve bölgelerde belli başlı konular ile yarışmalar yapar ise bu Türk Mutfağı ve Şeflerimizin performansını daha da iyi şekilde ortaya çıkarabilir.. Bir örnek verecek olursak bir yarışmada sadece unlu yiyecekler, bir başkasında tencerede pişen Anadolu Yemekleri öne çıkabilir. Türk mutfağında inovasyon içeren yeni yemek yapımı teşvik edilebilir. Bu farklılık ve sınıflandırmaların sektörde daha büyük değer yaratacağına inanıyorum.
Sizlerle Türk Mutfağı ve Şeflerinin dünyada şampiyonluklarını göreceğimiz yarınlarda buluşmayı diliyorum…
Sevda Özkara- Eğitmen Şef
31 Mayıs 2012 Ankara