ATATÜRK, 10 KASIM VE ATATÜRK HAFTASI,
Mustafa’nın annesi gelenekçiydi . Babası da yenilikçi . Annesi ağır basmıştı Mustafa’nın okuyacağı okul konusunda .Mahalle Mektebine gitti . Babası öldü , dayısının yanına taşınmak zorunda kaldılar. Annesini ikna etti Mustafa .Yeniden döndüler şehre ve Şemsi Efendi İlkokulu’na başladı .
Arkadaşının babası subaydı .Her gördüğünde imrenerek bakardı ,subaya. Temiz giyinir ,özen gösterirdi hayatına Mustafa. Subay olacaktı, arkadaşının babası gibi.
Kararını verdi. Okuduğu okullar………………………… Kurmay Yüz başı olarak mezun olup orduya katıldı.
Franklin D.Roosevelt’in dediği doğruydu “Yüzyıllar nadir olarak bir dahi yetiştirir, o büyük dahi çağımızda Türk milletine nasip olmuştur.” Kurtuluş Savaşını kazandı. BM Meclisini açtı. Cumhuriyeti ilan etti .
Temel inancım, düşüncem, prensiplerim yüce Türk halkının yaşam biçimine en uygunu, dediği ;”ilkelerine”. Yorgun fakat zafer kazanmanın sevincini yaşayan Türk halkının , toplum düzeni ve yapısı konusunda daha iyi duruma getirmek için köklü değişikliklere “İnkılaplar” a gelmişti sıra.
İşte tam da “Atatürk İlke ve İnkılaplarından” Söz edeceğim . 10 Kasım ve Atatürk Haftası’nı içeren konulara uygun olmasıyla dileğiyle !
Milli egemenliği esas alan ve Türk milletine en uygun yönetim biçimi “Cumhuriyetçilik”
Siyasal kalkınmada, yönetimin millet ve devlet olanaklarının kullanımında halkın yararının gözetilmesi “Halkçılık”
Kişilerin sahip oldukları milletin fertlerini sevme, değerlerini benimseme “bağımsızlığını koruma” ve her bakımından milletini yüceltme ve düşünme “ Milliyetçilik”
Din ve vicdan özgürlüğü, Dinin bizzat devlet eliyle yürütülmesi. Din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılmaması .”Laiklik”
Milletin sahip olduğu siyasi, sosyal ve askeri alandaki kurumların değiştirilmesi “İnkılapçılık” ilkeleriydi Atatürk’ün.
Takvim, saat ve ölçü ayardaki değişiklikler, sağlık alanında yapılan düzenlemeler, şapka kanunu, Türk kadınına verilen haklar ,kılık kıyafet değişikliği ve tekke, zaviyelerin kapatılması. “Sosyal Alanda Yapılan Değişiklikler”
1924 Anayasasının kabul edilmesi, Cumhuriyetin ilanı, saltanatın ve halifeliğin kaldırılması, çok partili döneme geçiş denemesi. ”Siyasal Alanda Yapılan Değişiklikler”
Güzel sanatlarda yapılan değişiklikler, Türk Dil ve Tarih Kurumunun kurulması, öğretimin birleştirilmesi, üniversitede ki reformlar, harf devrimi, millet mekteplerinin açılması, medreselerin kapatılması. Eğitim Alanında Yapılan Yenilikler”
Türk ceza kanunu “mecellenin” kaldırılması, şeriyeye mahkemelerinin kapatılması, yeni anayasanın kabulü “kanuni asasi”, medeni kanunun kabulü. “Hukuk Alanında Yapılan Yenilikler”
- ve 2. Kalkınma planının yapılması, ticaret ve sanayi odalarının kurulması, örnek teşkil edecek çiftliklerin kurulması, aşar vergisinin kaldırılması, İzmir iktisad kongire, yarım kredi kooperatiflerinin kurulması , kobataj ve sanayi teşvik i kanunları “Ekonomik Alanda Yapılan Yenilikler”
Atatürk İlke ve İnkılapları; memleketimizin gelişmesini hedef alan, muasır medeniyetler mertebesine ulaşmasını sağlayan önemli atılımlardır. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Milleti Dünya milletleri arasında önemli bir saygınlık ve bütün Dünya’nın takdirini kazanmıştır . “Ne Mutlu Türküm Diyene” M.K Atatürk.
“Atatürk adı insana; yüzyılın büyük insanlarından birinin tarihi başarısını, Türk Milletine ilham veren liderliğini, modern dünyaya açık ileri görüşlü anlayışını ve bir askeri lider olarak kudret ve yüksek cesaretini hatırlatmaktadır” John F.KENNEDY.
Bilgilerinizi tazelemek, uygulamalarda yapılan hataya zaafların farkındalığınızın açık olması amaçlı yazdım bu yazımı.
Görüşleriniz, görüşlerim ile belirgin ayrığınız var ise, tartışmaya açığım!
Hoşça Kalın! Atatürk ilke ve inkılaplarına sahip çıkalım!
09/11/ 12014