“CAN VE MAL GÜVENLİĞİ İÇİN YANMAZ KABLOLARIN KULLANIMI YAYGINLAŞTIRILMALI”
Başoğlu Kablo fabrikası Üretim Müdürü Ali Güven Sönmez, madenler, demir çelik ve cam sektörü gibi özellikle yüksek ısının gerektirdiği yerlerde kullanılan pvc, xlp yada kauçuk kabloların yetersiz olduğunu söyledi.
Haber: Elif SARIHAN
Başoğlu Kablo fabrikası Üretim Müdürü Ali Güven Sönmez, piyasada bulunan ve kullanılan kabloların bazı çalışma ortamlarındaki sıcaklığa dayanamadığını belirtti.
Sanayicilere 180, 200 ve 320 derecelere kadar çıkan ortamlarda yanma özelliği olmayan silikon kabloları önerdiklerini kaydeden Sönmez, “Kısa devre anında yüksek akımlara dayanabilen ve bin dereceye kadar görevini sürdürebilen bu kabloların, yangın ihtimali olan alçak gerilim enerji beslemelerinde ve demir çelik sektörü başta olmak üzere cam sanayi, otomotiv endüstrisi ve beyaz eşya sektörü gibi bir çok sektörde kullanılması gerekiyor. Madenler, demir çelik ve cam sektörü gibi özellikle yüksek ısının gerektirdiği yerlerde kullanılan pvc, xlp yada kauçuk kabloları yetersiz kalıyor” diye konuştu.
Türkiye’de bulunan milli saraylar, iş hanları, hastaneler, okullar ve insanların toplu arada yaşadığı mekanlarda ısıya dayanıklı yanmaz kabloların kullanılması gerektiğini vurgulayan Sönmez, yangın esnasında duman çıkartmaması, zehirli gazları ihtiva etmemesi ve alevi bir noktadan alıp diğer noktaya taşımaması nedeniyle kısa devreden dolayı yangın çıkmasının önüne geçilebileceğini kaydetti.
Sönmez, devletin insanların toplu yaşadıkları çalışma yerleri, alışveriş merkezleri ve hastane gibi yerlerde, insanların can ve mal güvenliğini ön plana çıkarması gerektiğine değinerek, “Elektrik Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası gibi teşkilatların yayınlamış olduğu, hatta devletinde çıkarmış olduğu bir takım tebliğler var. Bu tebliğlere kısmen de olsa bir çok yerde uyulmuyor. Bunlara tam olarak uyulması durumunda, teknik olarak araştırılıp hangi ortamlarda ne tür kabloların kullanılacağı profesyonel ve işi bilen mühendislerimizce belirlenmeli” ifadesini kullandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ve Sağlık Bakanlığının iş güvenliği alanında yaptığı çalışmaları takdir ettiğini de sözlerine ekleyen Sönmez, “Bu çalışmaların, özellikle üniversiteleri de içine alan bir komisyonda desteklenerek iyi bir teknik ekiple hızlı bir şekilde şartnamelerinin oluşturup bir standart ve tüzük halinde yayınlanması gerekir. Biz inanıyoruz ki, üzerine düşüldüğünde halledilmeyecek hiçbir mesele yok” şeklinde konuştu.
Maden ocaklarında bulunan elektrik tesisatlarında kullanılması gereken kabloların özellikleri hakkında da bilgi veren Sönmez, şöyle konuştu:
“Madenlerde kullanılacak kablolar her şeyden önce ekspruf olma özelliği taşımalı. Burada kullanılacak kablolar tamamen yasalarla ve uluslararası standartlarla zaten tanımlanmıştır. Bunun yorumunu yok. Madenlerde kullanılacak kabloların özellikle yanmama özelliği ön plana çıkmalı. Yangın esnasında da alevi bir noktadan diğer noktaya yaymaması en önemli özelliklerden bir tanesidir. Biz Türkiye’de silikon ve yanmaz kablolar konusunda iddialı firmalardan birisiyiz. Bir çok yangının elektrik kontağından, trafo patlamasından ya da kısa devreden ortaya çıktığı söylenir. Ama aslında elektrik kontağından yangın çıkmayacak kablolar da var. Özellikle silikon kablolar kullanıldığında ve gerekli ekspruf özellikleri sağlandığında kısa devre altında bu kablolardan yangın çıkmadığını biz yıllardır söylüyoruz. Bu yangın çıkarmayan kabloların da gerekli maden ocaklarında kullanımı gerekir. ”
Kendilerinin yaklaşık bin derece ısıda dahi yanmayan ve alevi taşımayan kablolar ürettiklerini ifade eden Sönmez, can ve mal güvenliği için bu tarz kabloların kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini dile getirdi.