ÇOCUĞUM OKULA , MEVLAM KAYIRA…..!
Çocukluğunu yeni tanıyıp yaşayan çocuk , İlkokula başladığında aniden büyüdüğünü sanır . Anne babadan, oyunlardan uzak kalacağını , sorumluluklarını yerine getireceğini… taşımaması gereken yüklerin ansızın yüklendiğini….Anne babada yeni ortama ayak uydurabilmek için çabalar, bu arada. her iki taraf da ortama ısındıklarını zannettikleri sırada ; Ödevler , okula gidiş- gelişler vb. Ufak , taraflar için büyük olan sorunlar … Yeni arkadaşları , öğretmeni ve ebeveynler . Çocuğun bu üçlü arasından sıyrılma yollarını araması . Anne baba , öğretmen ve arkadaşları ile yaşadığı çatışmalar , bir taraftan.
Çocuk sıkılmış içinden çıkılmaz döngüye dönmüştür.
Okul öncesi dönemde çocuğun okula hazırlanıp , okul olgunluğuna erişmesi çok önemlidir. Çünkü : Yukarıda ki sorunların bir çoğunun zamanında kazanması gereken becerilerin kazanılmamasından kaynaklandığı açık bir gerçektir.
Çocuk , çatışma ve uygulamaların üstesinden gelebilmesi için beş gelişim sürecinde, olgunluğa ulaşması gerekir .
Bir: Zihinsel Gelişim Süreci Olgunluğu; bu süreçte kavramları , muhakemeyi , sembolik algıları “matematiksel ifadeleri , kavrama , sınıflandırma , problem çözme , dikkat becerileri”…
İki : Dil Gelişim Olgunluğu ; beş N bir K “ne? , nerede? , neden? , nasıl ?, niçin? ve kim?” zaman eklerini kurallı cümle içinde kullanabilme . Olayları ve öyküleri olaylar sırasına göre anlatabilme.
Üç : Motor Becerileri Olgunluğu ; El, parmak becerilerinin yaşına uygun olması. “ Kalem tutma ve kullanma yeterliliğine sahip olması, bağcık bağlama , kapak açma gibi ince becerilerine kazanmış olması “ . Denge hareketlerini yapabilme. “top yakalama ve tutma”.
Dört : Özel Beceri Olgunluğu ; kendi kendine giyinip soyunması , yemek yemesi , tuvalet beceri ve alışkanlıkları , ayakkabı giyme ve çıkarma…
Beş : Sosyal Beceri Olgunluğu ; “Arkadaş ilişkilerinde aktif olma , sürdürebilme , arkadaşlık inşaa etme , yaşam standartlarını uygulama , sıra bekleme , sorumluluklarının farkında olma , toplumsal kuralları uygulama , oyun oynama ve oyun kurallarına uyma”…
Çocuğun okula hazır olup olmadığını , gereken becerileri kazanıp kazanmadığını çok iyi gözlememiz gerekir. Henüz geç kalmış değiliz.
Çocuğumuzla “yaparak- yaşayarak” öğreneceğimiz ve öğreteceğimiz konular uygulayacağımız kuralların olduğunu unutmayalım….!
İlk deneyimlerin başarılı geçmesi , çocuğun psikolojisi, gelişimi ve gelecek yaşantıları açısından oldukça önemlidir.
Hoşça Kalın , Çocukça Kalın…!
İsmail ALTOK
Eğitici, bilgilendirici yazilarinizdan dolayi teşekkür ve tebrik ederim hocam.