
HER “23 NİSAN’DA” BİZ DE ÇOCUK OLURUZ .
Yıkık döküktü her yanı memleketimin. Üstlerinde başlarında yoktu halkımın . Başsız kalmıştı . İtilaf devletleri fareler gibi kemiriyor yurdunu . Artıklarını da Yunanlılar temizliyordu ,tüm şımarıklığı üzerinde .
Yanıyordu Anadolu . İçten yanıyordu hem de . Söndürülmesi imkansız gibiydi . Daha yeni çıkılmıştı Dünya Savaşından yenik sayılarak .Ne elde kalmıştı ne avuçta . Ağlıyordu bebeler ,neneler dedeler… Kimi babasını ,kimi anasını çoğu da evlatlarını kaybetmişti. Yetim kalmışlardı kısacası her bir taraftan .
Ölüm kusan düşman gemileri sessizce geçiyordu boğazlardan . Sonra İstanbul , canım İstanbul’u işgal ediyordu . Çaresizdi halk . Çektiği eziyetlerin sorumlularını sorgulamadan acizdi. Dedim ya..! Kan ağlıyordu Anadolu . Hiçbir şeyin tadı tuzu yoktu . Tadacak yiyecekte yoktu ya..!
Sıra da İzmir vardı . İngiliz güdümlü Yunanlılar İzmir’e girdiler . Yüzlerce askerimizi , leş kokan ağızlarıyla alay ederek katlettiler . Ah İzmir güzel İzmir..!
Anadolu’ya geçmenin yollarını arıyordu M.Kemal paşa . Padişah tarafından gönderildi Anadolu’ya . Görevli . Bağrına bastı halk ,olanca fakirliğiyle . Gün daha canlı başlıyordu . Horozların ötüşü başkaydı sabahları . Çocukların oynayışları farklı gibiydi sanki. Çabuk doyuyor ,geç acıkıyordu millet . Kurtuluş hazırlığı çabuk başlamıştı .
Amasya’ya gelirken istifa ederek “Sine-i Millete “ dönmüştü artık M.Kemal . Anadolu’daki askeri birliklerin komutanlar , M.Kemal Paşanın silah arkadaşları ;Kazım Karabekir Paşa ,Refet ve Ali Fuat Paşalar ,Rauf Bey ile buluşarak “Amasya Tamimini yayınladılar . Halkın yüzü gülüyordu . Sohbetler canlı kanlıydı artık. İşgalcilere dersleri verilecekti. Yediden yetmişe herkes inandı buna .
Erzurum ,Sivas unutulmamalıydı . Kongreler yapıldı . Geleceğimizi belirleyecek çok önemli kararlar imza altına alındı .
Gelinmişti o zamana artık . O zaman işte şimdiydi . 23 Nisan 1920 Büyük Millet Meclisi açıldı . Tüm zorluklar yenilmişti . Çok büyük gündü bu gün .Ülkemiz B.M.M tarafından yönetilecekti . Kararlar halkın seçtiği mebuslar tarafından alınıp uygulanacaktı . Meclis başkanı seçilen M.Kemal Paşa , bu önemli günü bayram , 1929. 23 Nisanda da bayramı yetim ,öksüz kalan Türk çocuklarına armağan etti. “NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE “ M.Kemal Atatürk . Şiarıyla..!
“Küçük hanımlar , küçük beyler! Sizler hepimizin geleceği , gülü ,yıldızı ,bir mutluluk parıltısısınız . Memleketi asıl aydınlığa boğacak olan sizlersiniz. Kendinizi ne kadar mühim ve kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız . Sizlerden çok şey bekliyoruz.” M.Kemal Atatürk.
Bu bayram, siz çocuklara neden armağan edildiğini anlatan sözlere sahip çıkın. Şimdi tüm Dünya çocuk bayramı olarak kutlanan 23 Nisan Ulusal Eğemenlik Ve Çocuk Bayramınızı gönülden kutluyorum. Bizlerde yanınızda ,siz olacağız .
Hoşça Kalın .. Çocukça Kalın….!
İsmail ALTOK