Sarıyer Belediye Meclis toplantısı gündem maddelerinin okunmasından sonra gündem dışı önergeler ile başladı .
Bu önergelerin anlatımında bugün Bolu Geredeli Ak parti Meclis üyesi Hicran Hamza ÇELİKYAY damgasını vurdu.
Sarıyer Belediye Meclisi Ocak ayı toplantısı 1.oturumu gerginliğe sahne olmuş “Başkan Genç’in bir gazeteye verdiği röportajda Sarıyer’in gerçek sorunlarını anlatmadığını ve Sarıyer’de hayata geçirilmeyen projeler için bahane uydurduğunu iddia eden AK Parti Grup Başkan Çelik’in sözleri sonrasında çıkan gerginlik bugüne taşınmamak için tüm yetkiler kullanılıyordu.
OCAK AYI 1. OTURUM
Sarıyer’deki İstinyepark’ta bulunan bir restaurantın önündeki yeşil alanın özel mülkiyetmiş gibi kulanılmaya başlanıldığını, bunun için de CHP’li bir meclis üyesinin aracılık ettiği konusunda duyum aldığını söyleyen AK Parti’li Coşgun, “Bu yeşil alan hangi yasal zemine oturtularak kullanıma verilmiştir. Bu konuda bilgilendirilmek istiyoruz” dedi.
AK Partili Coşgun’un isim vermeden CHP’li meclis üyelerinin tamamını zan altında bırakacak şekilde soru önergesi vermesi tüm meclis üyelerini tedirgin etti. CHP’li Sarıyer Belediyesi ile CHP İlçe başkanlığı’nın bu konuda nasıl bir açıklama yaparak, kamuoyunu ve muhalefet partilerini bilgilendireceği merakla bekleniyor.
Nurettin Çelik, “Köylerin talepleri için üzerimize düşen ne varsa yerine getireceğini dile getirdi.
Çelik, Maslak planları ilgilendiğimiz diğer bir konu. Maslak planlarının 1/500’lük planları çıktı. Şimdi ise 1/1000’lik planları hazırlanıyor bu planlar bir senedir mecliste bekliyor. Bunun nedeni ise CHP’li meclis üyelerinin kendi aralarındaki uyuşmazlığı. Bu konuda CHP’liler farklı düşünüyor ve bu yüzden çıkmıyor. Birde CHP’li İBB Meclis üyelerine sesleniyorum. Bu maslak planlarını oy birliğiyle geçirin. Bu sorunu çözün”
Selçuk Bozkır ise Başkan Genç’in mağdur edebiyatı yaptığını söyledi. Başkan Genç’in söylemlerinin yerel medyada haber değeri taşımadığını ve bu yüzden ulusal medyaya konuşmak zorunda kaldığını belirten Bozkır, “Başkan Genç muhabirin sorduğu tüm sorular kaçamak cevaplar vermiş. Röportaja göre dağ fare doğurmuş sanki. Başkan bir hizmet binası tamamladığını söylüyor. Sayın başkan 290 büyük ölçekli projelerinin olduğunu söylüyor. Nereden çıktı bu sayı anlamış değiliz. Biz bilmiyoruz Sarıyerliler e bilmiyor bu projeleri bir CHP’li çıksın anlatsın” ifadelerini kullandı.
Meclis toplantısı bu görüntülerle son bulmuştu .
OCAK AYI 2. OTURUM
Sarıyer Belediye Meclis toplantısı gündem maddelerinin okunmasından sonra gündem dışı önergeler ile başladı .
Bu önergelerin anlatımında bugün Ak parti Meclis üyesi Hicran Hamza ÇELİKYAY damgasını vurdu.
Bugünün en önemli etkisi bir kadın meclis üyesinin sesinin bu kadar net çıkması ve tüm üyelerin onu dinlemesi olsa gerekir .Modern çağın getirisi olan kadın sesi artık güçlü çıkıyordu.
AK PARTİ SARIYER MECLİS ÜYESİ “HİCRAN HAMZA ÇELİKYAY” KONUŞMA METNİ .
SARIYER KENT KONSEYİNDE TARTIŞMALI TOPLANTI
“Daha önce genel kurulu yapılıp üyelerinin kent konseyinin yapısının belirlendiği Kent Konseyi belirlenen üyeler ile yeni bir toplantı için Sarıyer Nejat Uygur sahnesinde bir araya geldi.
Genel Kurulda Kent Konseyi Başkanı Olarak seçilen Şükrü Genç’in vekili olarak yapılacak kent konseyi başkan vekili seçiminde hararetli bir tartışma yaşandı. Toplantıya katılan bazı kent konseyi üyeleri seçilecek ismen direk bir yerden atama yöntemi gibi bir yöntemle belirleniyor olmasının demokratik ve kent konseyinin yapısına uygun olmadığını isteyen insanların aday olması gerektiğini ve yapılacak bir seçim ile başkan vekilinin belirlenmesini talep ettiler.
Fakat divana başkanlık yapan Sarıyer Belediyesi Başkan Vekili Hüseyin Coşkun bunun bir seçim olmadığını başkanın kendi adına bir vekili seçtiğini ve bunun başkanın takdirinde olduğunu söylemesi salondaki atmosferi daha da gererek tartışmanın büyümesine neden oldu.
Tartışmaların gölgesinde başkan vekili olarak önerilen kişi başkan vekili olarak seçilmiş oldu.”
Sarıyer Halk Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen “Sarıyer Kent Konseyi Genel Kurul Toplantısında gergin anlar yaşandı.
“..Bu toplantı için birçok dilekçe verilmesine rağmen neden geç kalındığı hakkında yöneltilen soruya Sarıyer Belediyesi Meclis Başkan vekili Hüseyin Coşkun ilk kez Kent Konseyinde idari konumda yer aldığını belirterek “bugüne kadar bu konseyin bir iç tüzüğe sahip olmaması önemli bir eksiklik ve bir süredir bu eksikliğin giderilmesi için emek sarf ediliyor’ şeklinde yanıt verdi.
Bu seçim değil atama!
Sarıyer Kent Konseyi Meclis Başkan Vekilliği için yalnızca bir kişinin önerilmiş olması ve oylamaya sunulması tepkilere yol açarak “bu seçim değil atama’’ söylemlerine neden oldu.
Toplantıda başkan vekili ve genel sekreter seçimi, yürütme kurulunun oluşturulması, yönergenin açıklanıp onaylanması konularında önceliğin ne olacağıyla ilgili tartışmalar yaşandıktan sonra genel sekreter ve başkan vekili seçimi yapıldı
Kent konseyi yönetmeliği 11.Madde 4. Fıkra
(4) Kent konseyi başkanının izin, hastalık veya başka bir sebeple görevi başında bulunmadığı hallerde, bu süre içinde kendisine yürütme kurulunun en yaşlı üyesi vekâlet eder.
SORU: Bu durumda haberde adı geçen başkan vekili yürütme kurulu üyesi midir, ayrıca en yaşlı üye midir? (muhtar olarak genel kurul üyesi olabilir, yürütme henüz seçilmemiş, dolayısıyla yürütme kurulu üyesi olmayan biri başkan vekili olarak seçilemez)
Yönetmelik İhlali!
Burada kesinlikle bir yönetmelik ihlali vardır. Kent konseyi çalışması kanun ile ve yönetmelikle belirlenmiş bir yapıdır.
SORU: Hüseyin Coşkun tarafından kent konseyinin bir “iç tüzüğü” olmadığı ifade edilmiş ancak Sarıyer Kent Konseyi resmi sayfasında 9 mart 2011 tarihli bir “iç yönerge” mevcut. Bundan haberiniz mi yok yoksa farklı bir tüzükten mi bahsediliyor?
GEÇMİŞ YILLAR:
- 1. KENT KONSEYİ’NİN ‘KADIN HAKLARI PANELİ’NE BİR KİŞİ BİLE GELMEDİ (12 Eylül 2013)
“Sarıyer Kent Konseyi Kadın Meclisi öncülüğünde düzenlenen ‘İnsan Hakları Bağlamında Kadın Hakları Paneli’ne konuşmacıların dışında hiçbir izleyici gelmeyerek tam bir skandal yaşandı. Kent Konseyi görevlisi Kübra Küçükerden, panel için sosyal medya aracılığıyla duyuru yaptıklarını ancak cep mesajlarını Sarıyer Belediyesi Özel Kalem’in geçilmesi gerektiğini söyledi ve Kent Konseyi’nin özel parası olmadığı için de caddelere pankart asamadıklarını belirtti. Bu arada Belediye’den her zaman cep mesajları geçilerek bu tür etkinliklerin duyurulduğu ancak bu kez kimseye böyle bir mesaj gelmediği öğrenildi.”
bir etkinlik nedeniyle belediye çalışanları konsey toplantısını unuttu..yazmakta
- 2. GERİ DÖNÜŞÜM POŞET UYGULAMASI
Geri dönüşümlü poşet kararı sadece İstanbul değil, TR ningenelinde kent konseylerinin almış olduğu bir karardır. Urla’dan Balikesir’e, Çanakkale ve Gümüşhane kent konseyleri dâhil birçok kent konseyinin yapmış olduğu bu çalışmayı Sarıyer kent konseyinin de yapması zaten bir zorunluluktur. Sarıyer Kent konseyi de yaptı o yüzden başarılı demek biraz komik veya diğer kent konseylerine haksızlık. Sanki ilk Sarıyer kent konseyi buldu bu uygulamayı. Kent konseyi çalışmalarını yukarı taşıyan ve Sarıyer’e diğer ilçelerden daha farklı nitelik kazandıran bir çalışma değildir.
Ayrıca, 7 Mahalleye sordum, sadece 1 tanesi semt pazarında geri dönüşümlü poşet uygulaması olduğunu belirtti. Projeleri kurgulamaktan daha önemli olan uygulanabilirliliğini sağlamaktır. Uygulanmadığı ve denetlenmediği sürece sözde proje ve kararların bir anlamı yoktur.
- 3. BİR STK İLE ÇALIŞMA
Sarıyer Belediyesi Meclis Başkan vekili Hüseyin Coşkun daha önce “Kuzey Ormanları Savunması” ile birlikte çalışıldığını söylemiştir. Kent Konseyi içerisinde yer alması beklenen STK’lar sivil girişimli, politize olmamış, tüm halkı kucaklayan marjinal grupların etkisinden uzak STK’lar olmalıdır. Bir STK’nın sosyal medya hesabında ilginç bir haber bulunmakadır:
KENT KONSEYİ’Nİ ZAHMET ETMEYİN,
SARIYER KENT DAYANIŞMASI ZATEN VAR!
Dün akşam Sarıyer Kent Konseyi genel kurulu adı altında, senaryosu yazılmış bir oyun oynandı. Genel kurulda belediyeye bağlı bir Kent Konseyi oluşturuldu. Geçen Haziran ayında yapılması gereken, ancak 10 Eylül tarihinde başlayan Kent Konseyi genel kurulu 3 ay sonra ancak dün (25 Aralık 2014) bitirilebildi.
Meğer aylarca “yönerge” adı altında, halkın kent yönetimine katılımını sınırlayan, bürokratik ve belediye başkanına bağlı bir yönetim planlanmış. Yani amaç halkın özgürce kent yönetimine katılması, sahip çıkması değil, belediye kararlarına ve uygulamalarına ses çıkarmayacak uyumlu ve sembolik bir kent konseyi.
Maalesef bu ve benzeri haberlerden Sarıyer Kent Konseyi’nin Sarıyer dâhilinde tüm STK’ları kapsayıcı davranmadığı, çağırdıkları STK’ların da memnun olmadıkları ortaya çıkmaktadır.
- 4. www.sariyerkent konseyi.org
Sitede, TUTANAKLAR kısmındasadece 2 giriş var. Biri 9 Mayıs 2012 tarihliSarıyer Kent Konseyi Genel Kurul Tutanağı, diğeri 18 Aralık 2012 tarihliYürütme Kurulu Toplantı Tutanağı. 2013 yılına ait herhangi bir bilgi bulamadım. 2013 yılında kent konseyi ne yaptı toplandı mı?
“PROJELER” kısmı ise tamamen boş bir sayfa, 18 Temmuz 2012 tarihinde şöyle yazılmış: “Bu bölüm hazırlanıyor” 2012’den beri proje hazırlığının bitmediğini görüyoruz. Yani 2012’den beri proje yapılmıyor mu? Öncesinde yapılanlar yok mu? Varsa niye sitede değil?
ÖNERGEDE NE VARDI
SORU1: Sarıyer Kent Konseyi Genel Kurul Seçimine davet edilen STK’lar hangileridir?
SORU2: Yapılan seçim sonrası Sarıyer Kent Konseyi Genel Kurulu kimlerden oluşmuştur? Bu kişilerin temsil ettikleri STK’lar hangileridir?
SORU3: Kent konseyine davet edilen muhtarlar hangileridir?
MADDE 14/A
“Kent konseyi genel sekreteri, belediye başkanı tarafından önerilen üç aday arasından yürütme kurulu tarafından seçilir.”
SORU5: Kent konseyi genel sekreteri seçilmiş midir, belediye başkanı tarafından seçimde önerilen diğer adaylar kimlerdir?
SORU6: Son 5 yıl içerisinde Sarıyer Belediye bütçesinden Kent konseyine yapılan ayni ve nakdi yardımlar nelerdir? Bu yardımlar kent konseyi tarafından ne şekilde kullanılmıştır?
SORU7: Yeni dönemde Kent Konseyi için ayrılan bütçe ne kadardır?
Sonuç olarak;
Sarıyer Belediyesi Kent Konseyini destekleyen, etkin, katılımcı ve şeffaf bir şekilde çalışmasına ivme kazandıran bir konumda olmalıdır. Görülüyor ki Sarıyer Belediyesi kendi yönetimini ile paralel belediyeye bağlı bir yapılanma gerçeklştirmiş oluyor. Kent Konseyi yapılanması Sarıyer’de yaptığımız tüm uyarı ve önerilere rağmen hiç iyi gitmiyor.
Ekim ayında verdiğimiz önergede Kent konseyi başkanının aynı zamanda Belediye Başkanı olmasının kent konseyi ruhuna aykırı olacağından bahsetmiştik. Şimdi de yönetmeliğe aykırı şekilde üstten belirlenmiş bir vekil seçimi dayatılmış.
Kent Konseyinin bundan sonra mevcut yapı ve anlayışla olması gerektiği gibi yönetilemeyeceğini görmekten Sarıyer
Kaynak : http://www.istanbulgazetem.com/ocak-ayi-meclis-toplantisi-sariyer-belediyesi/