KANDIRDINMI? KANDIRILDIN MI?
Yalan, herhangi bir kişi, topluluk veya kuruma, yanıltmak amacı güdülerek yapılan rol veya doğru olmayan herhangi bir ifadedir. Aldatmak, doğru olmayan, gerçeğe uymayan sözdür.
Sosyal bir davranış olan yalan’ın amacı, başkalarını yanıltmaktır. Bu girişim sözle olabildiği gibi , İLTİFAT, JEST, YAZI ve SUSMAYLA da olabilir. Çevremizde yaşadığımız sosyal toplum içerisinde o kadar çok Yalan sözler konuşuluyorki, insanlar birbirlerinin gözlerinin içine bakarak Yalan’lar söylüyorlar . Yalancılar Yalan sözleriyle anı yada günü kurtarıyorlar sadece, fakat her Yalan konuştuklarında kendi değerini yitiriyorlar aslında. Belki Yalan sözleriyle karşılarındaki insanları kandırdıklarını sanıyorlar. Oysaki kandırdıkları yalnızca kendileridir. Yalan söyleyen kişi çok iyi bir hafızaya sahip olmalıdır, çünkü konuşmasında yalan olan kişi, kendi yalanını kendi açık eder, ama farkına dahi varmaz. Bir insanın Yalan konuştuğu tescillendimi her sözüne yalanmış gibi bakılır ve herzaman kaybedenlerden olurlar. Yalancının mumu yatsıya kadar yanar diye bir ata sözümüz vardır, ama artık o mum yatsıya kalmıyor dikkatli bir dinleyici karşısındakinin Yalan sözlerini hemen farkedebiliyor. Sağlam dostluklar yalansız sağlam temeller üzerine kurulur. Yalan toplumu kemiren en önemli sosyal bir hastalık ifadesidir. Dinler tarihinde de yalanın çok önemli bir yeri vardır. Birçok din yalanı yasaklar, Yalan, aynı zamanda söyleyenin Rızkınıda azaltır, Peygamberimiz şakada olsa Yalan söyleme diyerek Yalan’ın çok kötü bir ifade olduğunu dile getirmiştir. Geleceğimiz, bizlerden sonra dünyanın devamı olan, çocuklarımıza sakın ha! Yalan sözler söyleme, Yalan konuşma dememeliyiz çünkü böyle kurulmuş bir cümle çocuğun aklında öncelikli olarak Yalanın yer etmesine sebep olur. Onun yerine çocuğum her zaman doğru ol, doğruyu konuş , doğruyu söyle demeliyiz.
Peki Yalan hangi durumlarda söylenir , kaç çeşit Yalan vardır birde buna gözatalım istedim, işte kötü bir ifade şekli olan Yalanın çeşitleri.
1-Patolojik Yalanlar. Diğer bir deyişle, söyleyen kişinin gelişimine ve yaşamına zarar veren, onu zor duruma sokan yalanları, patolojik yalanlar olarak adlandırabiliriz.
2-Hayali Yalanlar. Gerçeği iyi değerlendiremedikleri için uydurulanlar.
3-Taklit Yalanlar. Birileri örnek alınarak söylenilen yalanlar.
4-Sosyal Yalanlar. Bunlar en yaygın olan yalanlardır. Bir yere gideceğimiz zaman, gitmek istemiyorsak, “hastayım ” vs deriz.
5-Savunma Yalanları. İnsanlar kendini korumak için yalan söyler.
6-Yüceltilmiş Yalanlar. Başkalarının hayranlığını kazanmak için söylenen yalanlardır.
Yalan her kötülüğün anahtarıdır, Yalan’ sız günler dilerim. Yaradan yüzü kızaranlardan eylemesin.!
Tebrik ederim,Yalan'ı çok güzel işlemişsin.Yalanların çok olduğu yaşamımızda,Hiç olmazsa bizler evlerimizde çocuklarımıza,Yalan söylemenin kötü bir hastalık olduğunu her fırsatta belirtmeliyiz,Bu şekiide yaparsak çocuklar yalan söyleseler bile huzursuz olacaklardır.Unutmayalım ki Anne ,Babalar çocukların aynasıdır.