Kıbele Organik Gübre Ergin Kahveci ile vites artırdı.
Kıbrıscık ta kurulan ve ilçenin büyük beklentisi olan Kıbele Organik Gübre hakkında Türkiye Distribitörü Ergin Kahveci ile görüştük ve Bolu Postası olarak çalışmalar hakkında bilgilendirme rica ettik.
.
Aytekin Bayri – Kıbele Organik Gübre de şu an neredeyiz ? Ürün hakkında genel bir bilgilendirme rica edebilirmiyiz. Bir demümkünse mümkün olduğunca az teknik bilgi olsun .
.
Ergin Kahveci – Kuruluş aşamasını tamamladığımız için ilk iş olarak pazarlamaya ağırlık verdik . Kıbele Organik Gübre Ürünümüzlele ilgili tanıtım çalışmalarına hız verildi. Sektör ile ilgili Bereket TV de reklamlar geçmeye başladı..
.
Ergin Kahveci – Siz ne kadar teknikden kaçalım desenizde ürünün tanıtımı için birazda olsa tekniğe girelim .
.
Analiz değerleri açısından şu an için hayvansal orjinli gübreler açısından ciddi farklar var. Dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntılar; gübrenin kurutma, yarı fermente ve tam fermente olmasıdır. Kurutma ve yarı fermente gübreler, gerek analiz içeiriği ve gereksede topraktaki yarayışlılığa geçme süresi ve yarayışlılık oranı olarak son derece dejavantajlar içermektedir. Aslında köylerde geleneksel olarak yapılan gübre biriktirme ve tarlaya atma yönteminden fazla bir farkı yoktur.
.
Kurutma gübreler, günlük dışkıların seperasyon yoluyla sıkılması ve katı kısmının 1-2 günlük kurutma/fırınlama sistemlerinde kurutularak, paketlenmesidir. Bu yöntem daha çok yumurta tavukçuluğu yapan holding kuruluşlarının dışkıları bertaraf yönteminden başka birşey değildir. Bu şekliyle bir taraftan dışkılardan kurtulunurken bir taraftan da ticaret olanağı yaratılmaktadır.
.
Ancak bu şekliyle piyasaya çıkan ve genelde toz halinde paketlenen gübreler, aşırı koku yayar ve toprağa atıldıktan 40-60 gün sonra yarayışlılığa geçer. Yani toprakta fermente olur. Tabi bu arada ciddi içerik kayıplarına ve toprağın asitlenmesine ve hatta tuzlanmasına yol açar.
Kıbele Etçi tavuk Gübresi ise ülkemizde Broiler gübrelerinden ilk kez üretilen sanayi gübresidir.
.
Proses ( Etçi tavuk yetiştirme koşulları ve dışkıların en az 42 gün zaten kümeste birikmesi ve altlıklı olarak- odun talaşı, çeltik kavuzu- çıkması nedeniyle ) ilk kez benim projemde çözülmüştür. Bakanlığın tek projesidir.
.
Proses tam fermentasyona dayanır. Ayrıca, etçi piliçlerin enerji içerikli yemlerle beslenmesi, dışkılarının ilk çıkış neminin düşüklüğü, etan-metan-amonyak gazlarının ve bunların havayla temasta oluşturudukları reaskisiyonlar nedeniyle, zararlı ürik asit ve tuzlarının hammadde aşamasında yok olması nedeniyle son derece faydalı bir formda işlenmeye gelmektedir. Ph derecesi nötr ve nötre yakın değerdedir. Ayrıca EC değeri 2,6 gibi düşük değerlidir. Prof Dr Aydın Güneş hocanın yaptığı inceleme ve analizlere göre bu değerinin tamamının, Na-Cl- Mg gibi tuzların etkinliliğinden kaynaklanmadığını, gübrenin diğer yararlı iz elementler yönünden zengin olmasınmdan kaynaklandığını ifade etmektedir.
.
Diğer bir önömli husus ise; organik madde içeriğidir.
.
B.Baş ve Yumurta tavuğu gübrelerinde en yüksek içerik 50-55 dir. Ve bunun üstünde olması olası değildir. Kıbelede ise bu oran en az 68 dir. Yapılan 10’na yakın analizde ortalama değer 72,2 olarak bulumuştur. En kötü koşullarda çıkan tek analiz değeri 68 olmuş, diğerlerinde ise 72-74 arasında değişmiştir. Bu durum gübre kullanım miktarlarında yaklaşık 2-2,5 kat daha diğer gübrelerden az miktarlarda kullanım sonucunu doğurmuştur.
Yani dekara maliyet değerleri piyasadaki kimyasal gübrelerde dahil olmak üzere en ucuz maliyetli gübredir. Diğer gübrelerde, gübrenin yarayışlılık oranı 30-35 seviyelerinde iken Kıbele de 60-65 dir. Ayrıca diğer gübreler yılda iki uygulama önerirken bizim önerimiz yılda bir kez kullanımdır.
Diğer bir üstünlük ise gübremizin pelet formunda oluşu ve makine ile atılmaya uygun olmasıdır. Bu durum hem işçilik maliyetlerinde pozitifliğe yol açmakta hemde toz olarak atılan gübrelerde atılırken oluşan uçma-rüzgarla götürülme gibi kayıplara yol açmamasıdır.
Diğer bir öenmli faktör ise Humik ve Fluvik Asit miktarıdır. Madensel kaynaklı leonardit de dahil olmak üzere, sıvı gübrelerde bile bu oran % 50 ler seviyesinde iken bizim gübredeki oran 61,5 dur. Bunun anlamı ise; toprakta bulunan ancak bitkilerce kullanılacak formülasyonlarda olmayan, birikmiş BBE nin kullanıma sokulmasıdır. Yani gübremizin dolaylı faydası da yadsınamaz düzeydedir.
Aytekin Bayri – Sayın Ergin Kahveci Kıbele Organik Gübresi üretimi ve dağıtımı ile ilgili bize vermiş olduğu bilgi için sizlere teşekkür ediyoruz.
Ergin Kahveci – Kıbele Organik Güre sistemimize göstermiş olduğunuz ilgi için biz teşekkür ederiz.
Aytekin Bayri – Kıbrıscığa hizmet için çakılan tek bir çivinin bile yanında olmak bizim görevimiz.
Organiğe ilginin her geçen gün arrtığı günümüzde Kıbele markası her geçen gün değer kazanacaktır.
Sizi böyle başarılı işlerde görmek gerçekten çok sevindirici başarılarınızı takip ediyorum ve daha güzel işlere imza atmanız dileğiyle