KURBAN BAYRAMI’NDA SAYGI VE SEVGİYLE DOLUP, PAYLAŞIM İLE TAŞALIM.
Dini bilgilerle donanmış alim, bilim adamlarının bayram ve bayramlar konusunda ki; anlatımları kuşkusuz daha doyurucudur. Yazacaklarım da alim ve bilim adamlarının gösterdikleri yolu ışık görerekten, kendi duygu ve düşüncelerimi aktarmaya çalışacağım.
Hayatımızın; yardımlaşma, paylaşma, dayanışma, sevgi, saygı ve hoş görünün bütünleştiği, el ele olduğu önemli ve özel günlerdir bayramlarımız. Her yıl heyecanlı programlar eşliğinde etkinlikler düzenlenir. Anne babamız, yakınlarımız, akrabalarımız, komşu ve düşkünler başköşede olurlar hep, ziyaret edilerek. Adetlerimiz, örflerimiz vardır vazgeçemediğimiz bayramlarda. Büyüklerin elleri öpülür.
Bayramlarda en çok haz ettiğim; bayram sabahı kılınan namaz ve sonrası topluca bayramlaşma ve kurban bayramında farklı olan paylaşma, dayanışma, hoşgörü, sevgi ve saygıdan söz etmek içimi rahatlatır hep.
Sene boyu çalışıldığı için ihmal edilen eş dost, yakınlarımıza kavuşmaya vesile olur bayramlarımız. Hayatımızın insafsız çelişkilerinden soğuma günleridir. Özlem giderme fırsatıdır bayramlar. Hasta, yaşlı ziyareti hatırlama zamanıdır. Gelişen teknolojinin yüklediği sorumluluklarından arınma günüdür.
“Hz. İbrahim (AS) Allah’ın yoluna ”uğruna” oğlu İsmail’i (AS) kurban etmek istediğinde, İsmail (AS) razı olmuştur . Allah, oğluna bedel kurban için koç göndermiştir. Hz. İbrahim (AS) koçu kurban ederek Allah’a olan borcunu ödedi. Hz. Adem (AS) çocuklarından biri de öyle yapmamış mıydı?
Kurban bayramı, Hicretin ikinci yılından itibaren kutlanmaya başlandı. Günümüze kadar erişmesi ne mutlu. İslam aleminin ve tüm insanlığın gözü aydın olsun bu kutlu günde.
Kurban bayramında üç görevimiz vardır. Birincisi; teşrik tekbirlerini getirmek. Bayramlar tekbir getirilerek anlam kazanır. İkincisi; bu gün bayram namazı kılmak vacip olan görevimizdir. Üçüncüsü ise; kurban kesmektir. Gücü yeten her kadın, erkeğin kurban kesmesi vaciptir.
Kurban bayramını kutlarken ki görevlerimiz; Kurban kesemeyenlere kurban etinden pay dağıtmak. Dargınları barıştırıp yetimleri ve öksüzleri unutmamak. Yalnızlıkları paylaşıp gönüllerini okşamak. İhtiyaç sahiplerine maddi ve manevi yardım etmek. Kara bulutlarda dolaşan bayrama bakışları değiştirmek. Bayramları “tatil anlayışı” ile bütünleştirenleri uyarmak. Yeni yetişen nesillere, bayram kavramını kazandırmak olmalıdır. Görevlerimizi yerine getirirken de; saygı, sevgi ve hoş görüyü elden bırakmamak, bizi daima yüceltir.
Bu gün kutlanan bayramlar, eski bayramlar kadar sevinç, coşku, yardımlaşma, paylaşımcı olmadığı dikkati çekmektedir. Bunun için suçlu aramaya gerek yoktur. Arkamızda bıraktığımız izlere bakmamız yeterlidir.
Çevremizde kol gezen ilkellikleri ve savaşları sona erdirmek için; bayramları vesile sayıp barışın, dostluğun davet edilmesi ne güzel olur. Müslüman ve onurlu insan olmak; güzel olan her şeyi isteyip ve sahip olmayı zorunlu kılmaktadır.
Tüm müslüman aleminin Kurban bayramı mübarek olsun!
Hoşça Kalın! Bayramsız Kalmayın!
İsmail ALTOK
Bayram haftası güzel bir yazı olmuş tebrikler bu vesileyle şimdiden bayramınızı kutluyorum iyi bayramlar…