“ONLAR YAŞLI DEĞİL KIDEMLİ VATANDAŞ”
Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Halk Eğitim Merkezi’nin 2013-2014 yılı kurslarında yapılan ürünlerin yılsonu sergisine katıldı. Hazırlanan program katılımcılardan tam not alırken, Yaşlı Sağlığı Merkezinde bulunanlar tarafından sergilenen halk oyunu gösterileri büyük alkış aldı. Vali Zahteroğulları’nın ise “Onlar yaşlı değil, onlar kıdemli vatandaş” demesi gülüşmelere neden olurken, uzun süre alkışlandı.
Diğer taraftan ise Halk Eğitim Merkezi çalışanlardan ve yerel sanatçılardan oluşan müzik grubu, Lise öğrencisi Şeymanur Şengül ile türkülerini söylerken, Vali Zahteroğulları ve Eşi Mahire Zahteroğulları da müzik grubuna katılarak ‘Telli Turnam’ şarkısını beraber söylediler.
Bolu Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu tarafından 2013-2014 yılında açılan kurslardan elde edilen ürünler için bir yılsonu sergisi düzenledi.
Düzenlenen etkinliğe Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları ile eşi Mahire Zahteroğulları, Garnizon Komutanı Tuğgeneral İsmail Güneşer, Vali Yardımcısı Ömer Eru, Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu, kursiyerler, Halk Eğitim Merkezi çalışanları ve davetliler katıldı.
Programda Halk Eğitim Merkezi tarafından Yaşlı Sağlığı Merkezi için açılan kurs sonrası halk oyunları kursu alan yaşlıların, gösterisi vardı. Erkekler ve bayanların gösterisi ve hazırladıkları koreografi katılımcılardan büyük alkış aldı. Daha sonra ise yine Yaşlı Sağlığı Merkezi’nin hazırladığı Türk Sanat Müziği Korosu, güzel performansı ile büyük alkış aldı.
Programın devamında ise protokol konuşmalarına geçildi. İlk olarak Bolu Yaşlı Sağlığı Merkezi’nde sosyal etkinliklere katılan 76 yaşındaki İlyas Şengül bir konuşma yaparak, 2008 yılında BOVYAM’a elinde değnek ile geldiğini ama şimdi değneği atıp halk oyunu bile oynadığını ifade ederek, hem Halk Eğitim Merkezi’ne hem de BOVYAM yetkililerine teşekkür etti.
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Bayır da katılımcılara teşekkür ederek, Halk Eğitim Merkezi’nin çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgiler verdi.
Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu ise bu eğitim döneminde 502 kursta 10 binden fazla kursiyeri, il genelinde ise 992 kursta 19 bin kursiyeri ağırladıklarını kaydetti. Bu oranın Bolu nüfusunun % 8’ine denk geldiğini ve bunun büyük bir oran olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Halk Eğitim Merkezi demek ki halka direk nüfus eden önemli devlet kurumlarımızdandır. Diğer taraftan her okulumuzda en az bir folklor ekibi, tiyatro ve şiir ekiplebi kurmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Son olarak söz alan Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları ise emeğin olduğu her yerde o emeğe değer vermek gerektiğini ve bugün onun için burada olduğunu ifade ederek, “ Ben bugün eşimle aranızda bulunmaktan çok mutluyum. Çünkü emeğin olduğu her yerde o emeğe değer vermek gerekir. İktisatta bir teori var. ‘Emek değer teorisi’ diye. Her bir malın yada hizmetin değeri ona sarf edilen emekle ölçülür. Dolayısıyla bu ürünlerin hepsinin değerli olduğunu düşünüyorum. Çünkü hepsinde emek var, alın teri var. Şüphesiz insanın eğitim süresine yeteneğine göre farklı ürünler ortaya çıkabilir ama esas olan bir şey üretebilmektir. Her yaş güzeldir. Denir ki ne kadar yaşadığınız değil, nasıl yaşadığınız önemli. Ne kadar kaliteli yaşadığınız önemlidir. Allah hepimize sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmeyi nasip etsin. Bu şehir, hayat standarttı yüksek, kalitesi yüksek bir şehir olacak. Şehirleşmesiyle, ekonomisiyle, kuruluşlarıyla, insanıyla, insani değerleriyle. Bunun içinde bu şehirde sanatın da kültüründe yeri olacak ve başka şehirlerden farkı olacak. Her gördüğünüz yer şehir değildir. Şehir, şehir kültürü olan yerlere denir ve bu şehirde bir şehir kültürü var. Ben bunu yaşatan arkadaşlarımı da kutluyorum” dedi.
“HAYALİM HER BİR ÖĞRENCİMİZİN BİR UĞRAŞI OLMASI”
Her bir çocuğun bir sanat dalı ile iştigal etmesi için çalışacaklarını ifade eden Vali Zahteroğulları, “Halk eğitim kursları çok önemli bir sosyalleşme aracıdır. Sadece burada üretilen ürünlerle ölçmeyelim bunu. İnsanın bedeninin ve fiziki ihtiyaçlarının karşılanması gibi duygusal ve ruhsal ihtiyaçlarının da karşılanmasına ihtiyacı var. Bizim toplum olarak eksikliğimiz ve keşke yapabilsek ki benim hayalimdir o. Her bir çocuğumuzun bir sanat dalı ile iştigal etmesi, bir enstrüman çalabilmesi ve bir spor dalı ile uğraşması. Sporda kısmen bunu başardık ama sanatta yeterli yapabildiğimizi söyleyemem. Bizim kuşakların kaçırdığı bu fırsatları inşallah bundan sonraki çocuklarımız kaçırmaz. Bu tür kurslarda o açığı kapatmaya çalışıyoruz. Senede yaklaşık 20 bin kişi ve bine yakın kurs hiç az değil. Bunu her yıl devam ettiğini düşünürsek, toplumun her kesiminin, her yaşlı insanımıza, nerde oturursa otursun, toplumsal hangi statüye sahip olursa olsun hitap edecek bir kursumuzun varlığını bilmek te Vali olarak beni mutlu ediyor” dedi.
“ONLAR YAŞLI DEĞİL KIDEMLİ VATANDAŞ”
Vali Zahteroğulları, konuşmasının sonunda ise “Bu arada biz yaşlı vatandaşlarımıza yaşlı değil kıdemli vatandaşlar diyoruz” demesi büyük alkış alırken, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Ben 20’li yaşlardayken 40 yaşındayım falan diyenlere tamam işte yaşamış ne istiyor ki derdim. 40’ı geçince şimdi ileriye doğru kimse yaşlılığı kabul etmez. Gönül hiç yaşlanmaz. Onları bu faaliyetleri nedeni ile kutluyorum. Öğretmenlerini de kutluyorum. Bu arada diğer kurslarda da çok kıymetli el emeği, göz nuru eserler üretilmiş. Her şeyin ekonomik değere dönüşmesi imkansız ama bunları ekonomik değere dönüştürürsek iyi olur diye düşünüyorum. İnşallah bunu Bolu’da kurmayı başarırız.”
Yapılan konuşmaların ardından Sema Özaçar öğretmenliğinde hazırlanan Roman Halk Oyunları Gösterisi yer aldı.
Daha sonra ise müzik dinletisi eşliğinde Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kurslara katılan kursiyerlerin yapmış oldukları ürünler ve eserlerin yer aldığı sergi gezildi. Vali Zahteroğulları ve eşi Mahire Zahteroğulları sergide açılan her standı gezdi ve ürünler hakkında kursiyerlerden bilgiler aldılar.
TELLİ TURNAM TÜRKÜSÜNE EŞLİK ETTİLER
Stantların gezilmesi sırasında Vali Zahteroğulları ve Eşi Mahire Zahteroğulları, yerel sanatçılardan oluşan ve solistliğini Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Şeymanur Songül’ün yaptığı Türk Halk Müziği gurubunun yanına giderek türkülere eşlik ettiler. Gruptan, Telli Turnam şarkısını isteyen Vali Zahteroğulları ve Eşi Mahire Zahteroğulları, bu türküye de eşlik ettiler ve solist ile birlikte söylediler.