Rabbin için namaz kıl, kurban kes
Allah’a Yakınlığa Vesile Olan Kurban
“Onların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır; fakat O’na sadece sizin takvanız ulaşır.
Sizi hidayete erdirdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız diye O, bu hayvanları böylece sizin istifadenize verdi. (Ey Muhammed!) Güzel davrananları müjdele!.”(Hac Suresi 37) “Rabbin için namaz kıl, kurban kes”(el-Kevser 108/2) “Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın” (Hz Muhammed Aleyhisselam)
Hamd Âlemlerin Rabbi olan Bizi Yoktan Var eden, Varlığından haberdar eden, Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (sav)’e Ümmet eden Allaha Mahsustur. Efendimiz Hz Muhammed’e ve ashabına Salât ve selamlar olsun. İbadet; Allah’a saygı ile boyun eğmek ve emirlerine itaat etmek demektir. İbadet; saygı ve itaatin en yüksek derecesidir. Böyle bir saygı yalnız Allah’a yapılır. Çünkü, bizi yaratan ve çeşitli nimetler vererek yaşatan O’dur. Öyle ise, saygı ve itaatin en yüksek derecesi olan ibadet, bütün varlığımızı kendisine borçlu olduğumuz Yüce Allah’ın hakkıdır.
Kulluk bilincinin kazanılmasına vesile olan kurban, bencillik ve cimrilik duygularını ıslah eder, cömertlik duygusunun gelişmesine vesile olur.
Kurban, kardeşlik ve yardımlaşma ruhunu diriltir ve devam ettirir. Kişinin Rabbine yaklaşması, günahlarının bağışlanması gibi uhrevi faydalarının yanında, sosyal ve ekonomik birçok yararları vardır. İbadet, sadece Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak için yapılır. İbadetin ruhu niyettir, kalbin bütünüyle Allah’a yönelmesi ve bağlanmasıdır.
Ruhsuz bir beden işe yaramadığı gibi, niyetsiz ibadetin de değeri yoktur. Bu sebeple; ibadetin , hem beden, hem de ruhla yani bütün varlığımızla şuurlu olarak ve samimi bir niyetle yapılması esastır. Allahü Teala’nın emri olan ibadet, dini bir görevdir. İbadetlerimiz, dinimizin temelidir.Bütün dinlerde ibadet vardır ve ibadetsiz bir din düşünülemez.
Peygamber Efendimiz: “Kim imkânı olduğu halde kurban kesmezse, bizim mescidimize yaklaşmasın”buyurarak, gücü yettiği halde kurban kesmeyenleri ikaz etmiş ve kurban kesmeyi teşvik etmiştir. Bir hadis-i şerifte de “Âdemoğlu, kurban bayramı gününde kurban kesmekten daha sevimli bir iş ile Allah’a yaklaşabilmiş değildir” buyurmuş ve kestiğimiz kurbanların kıyamet gününde kurtuluşumuza vesile olacağını bildirerek “Kurbanlarınızı gönül hoşluğuyla kesiniz” buyurmuştur.
Kurban ibadeti, insanlık tarihi ile başlamış ve bütün ilahi dinlerde uygulamada bazı farklılıklar olmakla birlikte var ola gelmiştir. Peygamber Efendimiz (sav), Hicretin 2. yılından itibaren her sene kurban kesmiştir. Ayrıca vefatından sonra da kendisi için kurban kesmesini Hz. Ali’ye vasiyet etmiştir.
Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?
Kurban kesmek, -Akıllı, buluğ çağına ermiş, -Dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip olmak -Ve yolcu(Müsafir) olmayan Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir.
Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 20 miskal (80.18 gr.) altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir, dolayısıyla Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakarlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.
Hangi hayvanlar kurban olarak kesilir? Bu hayvanlar hangi nitelikleri taşımalıdır?
Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. -Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler.
-Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da, deve 5; sığır ve manda 2; koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir.
Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan kuyruklu koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.
Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez.
Kurban;”Yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan” , “ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu şekilde boğazlanan hayvan” demektir.
Kurban ne zaman kesilir?
Kurban, kurban bayramının ilk üç günü bayram namazının kılınmasından, 3. günün akşamına kadarki süre zarfında kesilebilir. Hayvan kesim yerine incitilmeden götürülür, kesilecek zaman da kıbleye karşı ve sol tarafı üzerine yatırılır. “Bismillahi Allahüekber” diyerek kesilir. Ortaklardan birinin sadece et elde etme niyetiyle iştiraki diğerlerinin kurbanını geçersiz kılar.
Vekaletle kurban kestirilebilir mi? Kurbanı, kişinin kendisi kesebileceği gibi, vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise vekâlet caizdir. Vekâlet yoluyla kurban kestiren kişi kendi bulunduğu yerde birisine vekâlet verebileceği gibi, başka bir yerdeki kişi veya kuruma da vekalet verebilir. Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları ile verilebilir.
Kurban eti üç eşit parçaya bölünür
-Bir parçasının kurban sahibi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler tarafından
-İkinci parçanın zengin bile olsalar eş, dost ve akrabaya hediye edilmesi,
-Üçüncü parçanın ise kurban kesmeyen fakir kimselere dağıtılmasını tavsiye ederler.
Kişinin bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin kalabalık olması veya ihtiyaçlarının bulunması halinde kurban etinin kimseye dağıtılmadan evde tüketilmesinde de bir sakınca görülmemiştir Kurbanın etinin ve diğer parçalarının(Deri,Kelle vs. ) satılması veya benzeri şekilde sahipleri için gelir getirici işlemlere harcanması câiz değildir.
Rabbim keseceğimiz kurbanları kabul buyursun..
AREFE GÜNÜ SABAH NAMAZINDA BAŞLAYIP BAYRAMIN 4. Günü İKİNDİ NAMAZINA KADAR DEVAM EDECEK OLAN TEŞRİK TEKBİRLERİNİ HER FARZ NAMAZIMIZIN ARDINDAN SÖYLEMEYİ UNUTMAYALIM..!
Teşrik Tekbiri, “Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi’l-hamd” diye tekbir getirilir ki, buna “teşrîk tekbiri” denir.