Tur operatörleri neden yeşil pazarlamaya uzak duruyorlar?
Dünyanın dev firmaları yeşil pazarlamayı ciddiye alıp kendine çok önemli bir pazar oluştururken, bizim dev firmalar bu pazarı göz ardı ediyor.
Dünya turizm endüstrisinde çevre ve çevrecilik önemli bir unsur olduğundan, dünyanın dev turizm işletmeleri bu konuya çok duyarlı ve hassaslar.
Peki, niçin ülkemizde bu konu önemsenmiyor?
Çevre kirliliği, doğal hayatın zarar görmesi, tüketici eğilimleri, rekabet baskısı ve devletlerin yasal yaptırımları ile dünyada birçok turizm işletmesi bu konuyu ciddiye alarak yeşil pazarlama anlayışını benimsemiş görünüyor.
Ülkemiz de niçin yeşil pazarlama geliştirilmiyor?
Dünyada yeşil pazarlama anlayışı ve fonksiyonlarından biri olan yeşil ürün uygulamaları, ülkemizde niçin yeteri kadar gerçekleştirilmiyor?
Ülkemizde bu konunun üstüne düşülmediğini veriler net ortaya koyuyor. TC. Kültür ve Turizm Bakanlığının oteller için vermiş olduğu yeşil sertifikayı günümüze kadar ancak 24 otel almış.
TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu yasayı 1993 yılında çıkarttı. 2013’e giriyoruz. Yasa çıkalı 20 yıl olmuş. 20 yılda yeşil sertifikayı 24 otelin alması çok olumsuz, değil mi?
Yeşil yıldız sertifikası alan otellerin azlığından şikayet ediyorum ama yeşil pazarlamaya yönelik adım atmış hiçbir tur operatörünü de duymadım.
Tur operatörleri neden yeşil pazarlamaya uzak duruyorlar?
Yeşil pazarlamanın önemi tartışılmaz. Yeşil pazarlama sektörün her kolunda çok önemli olmakla birlikte, bu kollara da ciddi olarak önem kazandırmakta.
Tur Operatörü, konaklama, hava yolu, yiyecek içecek.
Tur operatörü olarak “Travelocity”, “Travel For Good” programını yaparak, bu konuda çok ciddi adım attı.
Dünyanın ilk büyük online seyahat şirketi olan Trevelocity, dünyayı sadece farklı insanların ve ülkelerin bir toplamı olarak değil, birbirini etkileyen, birbirini tetikleyen küresel bir ağ olarak tanınıyor dünyada.
Şirket, seyahat olayını “Seyahat, her defasında dünyayı daha iyi bir yer yapar“ sloganı ile perçinleştirip konuyu misyon edinmiş. Şirket ”Travel For Good programı” dahilinde müşterilerine çevre dostu seyahat çekleri de sunarak, tüm müşterilerini bu konuya teşvik etmiştir.
Travelocity, 2006’dan günümüze kadar yaklaşık 24 bin ağaç dikerek dünyaya yaklaşık 29 bin ton karbon dioksit gazı salınmasına denk gelen oksijen kaynağı yarattı. Şirket, dünya turizm endüstrisinde yaptığı bu faaliyetlerle, yeşil pazarlamayı ne kadar ciddi bir şekilde uyguladığını kanıtladı.
“Voluntourism” ile Travelocity, seyahat edenlere dünyanın birçok yerini görmelerinden daha fazlasını sundu.
Ülkemizde yeşil pazarlamaya adım atarak Travaelocity gibi program yapan dünyayı ve sektörü önemseyen tur operatörleri görmek istiyoruz.