UNUTULMAYA YÜZ TUTAN DEĞERLER….
Sercan SEZEN’in Kaleminden…
UNUTULMAYA YÜZ TUTAN DEĞERLER….
AMA RASİM
Boluluların 7’den 70’e bildiği bir mahalli sanatçıyı Bolu’nun unutulmaz isimlerinden Âmâ Rasim’i Tanıyalım..
Ama Rasim Bolu denince ilk akla kişidir aslında .. Ölümünün üzerinden 11 yıl gibi uzun bir süre geçmesine rağmen hala sevilerek dinlenen gençler arasında popülerliğini korumus kendine has kendine özgü bir müzik tarzı olmasına rağmen İLGİSİZLİKTEN dolayı unutulmaya kaybolmaya mahkum edildi…..
Yerini kendi boşluğunu dolduramayacak Boluyu Bolu kültürünü ve Bolu’luyu tüm ekranlarda Köçeklik kültürüne sahipmiş gibi lanse eden kendini iki üç şarkıyla Popstar zanneden kişilere bıraktı..Değerli büyüğümüz Mengen ve Bolu’nun değişilmez starı AMA RASİM’i bir kez daha sevgi ve rahmetle anıyoruz…
Mengen Aşçılık Meslek Lisesi
OKULUMUZUN TARİHÇESİ
Okulumuz, 1981 yılında ilki yapılan, Mengen Aşçılar ve Turizm Festivalinde aşçılar tarafından açılan “Aşçılık Okulu İstiyoruz” pankartıyla filizlenen fikirlerin hayata geçirilmesi çabaları ve dönemin Bolu Valisi Adnan DARENDELİLER’in katkıları ile il özel idaresi tarafından 1982 yılında temeli atılmış 1985 yılında eğitim öğretime başlamıştır.
Aşçılık okulumuz festivallerimizin ilçemize kazandırdığı mesleki okul olarak 36 öğrenci ile eğitime başlamış ve 1992 yılında da 13 kişilik ilk mezunlarını vermiştir.
Okulumuzun ismi, 2002 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda isim birliğine gitmesi nedeniyle Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri kapsamına alınmıştır. Ancak, Türkiye’nin tek aşçılık lisesi olması sebebiyle isminin başına “Aşçılar” ifadesi eklenerek Mengen Aşçılar Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi olarak değiştirilmiştir.
Bugün okulumuz, 30 dönüm arazi üzerine 9300 m2 kapalı alan içinde 16 derslik, 2 uygulama mutfağı, 1 servis atölyesi, 1 bilgisayar laboratuarı, 1 kütüphane, 1 çok amaçlı salon olarak kurulmuştur.
200 yatak kapasiteli okul pansiyonu 2007 yılındaki bir projeyle 4 er kişilik oda sistemine geçilmiştir. Bu şekliyle 144 kişilik olan pansiyonumuzda, öğrencilerimize banyo ve WC si oda içinde olan modern bir barınma ortamı sağlanarak öğrencilerimizin yaşam standardı artırılmıştır.
Okulumuz bünyesinde 13 oda ve 25 yatak kapasiteli uygulama otelimiz ve 250 kişilik restorantımız halka açık hizmet vermektedir.
Bundan sonraki en büyük hedefimiz; aşçılık mesleğine ara eleman yetiştirme yolunda açtığımız çığırda çıtamızı yükseltmek, orta öğretimi hızlı bir şekilde yüksek öğretime taşıyarak mesleki kaliteye katkıda bulunmaktır. Çağdaş eğitim araç ve gereçleri ile okulumuzu donatarak ulaşmış olduğumuz eğitim kalitesini daha da yükseltmektir. Ayrıca, Türk mutfağı geleneğini hızlı bir şekilde dünya mutfakları arasına taşıyarak uluslararası alanda hakettiğimiz mevkiye yükselmek için katkıda bulunmaktır.
Tarihi Bir Çınarı 26 sene Ayakta zor Tuttuk..!
Kendi adını aşçılarıyla dünyaya duyurmus lezzetli yemekleriyla Nam Salmış Mengen.. Osmanlı Tarihinden Bugüne kendinden Aşçılarıyla bahsettiren Küçük ve Şirin İlçemiz Mengenin son günlerde gündeminden düşmeyen Konulardan birtanesi Aşçılık Mesleği..
Babadan oğula geçmişten bugüne Mengenli bir çok ailenin Geçim ve Gurur Kaynağı olan Aşçılık Mesleğimiz gün geçtikçe birilerinin iştahını kabartmaya başladı..Gün o ki her geçen gün birileri her ilçeye bir aşçılık okulu açarak mengenle özdeşmiş Mengenin Markasını elinden Almaya Çalışıyor..Herkes Kendi yapması Gerektiği işi yapsa daha iyi olmazmı..Mesela Gerede Deriyle Mudurnu Tavukçuluyla Seben Elmasıyla dünyada bir çığır açsa..
Aşçılık Mengenindir bu Meslek Mengenlinindir dedik..İlk Önce Yeniçağa’ya Turuzim Otelcilik Adı Altında bir aşçılık okulu açıldı.. İlk İhanet burada Başladı..
Şimdide Sırada Gerede Var.. Elimizdeki bu markayı herkese açık bir kapı bırakarak kaptıracakmıyız:? İştahları Kabartan ve yolunda emin adımlarla yürüyen bir FAKÜLTE projemiz varken bu işi neden başkalarına yaad edelim ki.. ama..olmadı sahip çıkamadık…
Biz manevi değerlerimize ata mesleğimize markamıza sahip çıkıp benimsemeye başladıkça ya yeni bir okulla etiketimizi düşürmeye çalıştılar yada bölünmüş (duble) yol adı altında yolumuzu kapattılar…! Elimizdeki değerleri bizden almaya calısıyorlar ama basaramayacaklar..!
MENGEN .. MENGEN’Lİ TEPKİLİ…
Kapatılan Türkbeyli Mahallesi yolu ve Okul yolu için halk tepkili.. yetkililerden bir an önce çözüm isteyen çevre sakinleri yolun tehlikeli olduğunu belirterek okulun yolunu soran yabancılara tarih etmekte zorlandıklarını belirttiler..Ki işin en dikkat çekici yanı Bölünmüş yolun kestiği bir çok köyün ve yerleşim biriminin yan yolları yapılırken OKULUMUZUN YOLU KAPALI..!!
MENGEN AŞÇILIK VE TURİZM FESTİVALİ
MENGEN AŞÇILAR VE TURİZM FESTİVALİ Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali 24 Ağustos 1981 yılında Mengen Kaymakamı Ali Cafer AKYÜZ’ ün başkanlığında kurulan komite tarafından başlatılmıştır. Bu komitede yazı işleri müdürü merhum Ziya DİNÇER, İlköğretim Müdürü Erhan GÜRSOY, Halk Eğitim Müdürü Yusuf ALKAN, Mengen Lisesi Müdürü merhum Muhsin ÖZALP, İsmet ŞENTÜRK ilçemiz esnafından Arif ŞİMŞEK, usta aşçılarımızdan demir yolları mutfak şefi Demiray ÇAKIRCIOĞLU ve Aydın YILMAZ olmak üzere 7 kişiden oluşmuştur.
Bu komitede tamamen kendi buldukları kaynaklarla festivali hazırlamışlardır.
1985 yılında Kaymakamlık Makamı Belediye Başkanlığı’ na devretmiştir. Yeni kurulan komiteyle birlikte festival tüzüğü Belediye Meclisi’ nde onaylanarak işleme konulmuştur.
Festivalin Amacı; Dil, din, ırk ne olursa olsun bütün aşçıları bir araya getirmek onların mutfak becerilerini sergilemektir.
1994 yılında 11. festivaldede aşçılarımız kendi rekorlarını kendileri kırarak dünya rekorlar kitabına giren Türkiye’ de ilk defa üretilen 4,5 metre çapında dev tencere içinde 10.000 porsiyon kapasiteli Mengen Pilavı’ nı konuklara ikram etmişlerdir. Gerek dev tencere gerekse tencere içinde pişen pilav o günlerde Türkiye’ nin gündemine gelmiştir.
Festivalimizin esas amacı yöreyi tanıtmak, aşçılık sanatının önemini belirtmek ve Türk mutfağının dünya mutfakları arasındaki yerini almasını sağlamak, yeni yetişen neslin bu mesleğe ilgisini çekmek, aşçıları arasında sanat dayanışmasını arttırmak, gurbetteki hemşehrilerimizi bir araya toplamak, ilçemizde bir bayram yaratmaktır.
BU KADAR İHTİŞAMLI VE ADI VE TARİHİ BÜYÜK FESTİVALİMİZ HERGEÇEN YIL KAN KAYBEDİYOR..
28 senedir yapılan ve son 6 yıldır Uluslar arası boyuta kutlanan festivalimiz yapılan yemeklerle aşçılarımızın şovları ve konserler derken basın ve yayında kendinden söz ettirip naamını dünyanın dört bir köşesinde adını duyuran her yıl normal Mengen nufusunun beş altı katı kadar kişiyi misafir eden festivalimiz her geçen yıl kan kaybediyor.. Dışarıdan onca insan büyük umutlarla geliyor ama hertürlü hayal kırıklığı ..Neden? Aşçılık Festivali diye geliyor.. ne konaklayacak biryer var nede eli yüzü düzgün yemek yenilecek bir yer..
Her yıl Festivalin ilgi odaklarından birisi olan konserler…Heryıl farklı bir ünlü..veya ünlüler eskiden öyleydi çünkü..
DEMET AKALIN ,TUĞBA ÖZAY,FUNDA ARAR,YAVUZ BİNGÖL,NECMETTİN ERBAKAN ,SÜLEYMAN DEMİREL ,EDİP AKBAYRAM ,SAFİYE SOYMAN GÜLŞEN VE BUNA BENZER BİR COOK İSİM…
YUKARDADA GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ..DÜNDEN BUGÜN ÜNLÜLER GEÇİTİYLE MENGEN AŞÇILIK FESTİVALİ.. VE BUGÜNKÜ MENGEN FESTİVALİ..
2012 MENGEN AŞÇILIK FESTİVALİNDEKİ KONUK SANATÇI SULEYMANUO SAİDO ..
KİMDİR BU ? BALKAN SANATÇISIYMIŞ ..
EBRU POLAT… FESTİVAL PROGRAMINA SONRADAN DAHİL EDİLDİ.. ÜSTELİK OKADAR DİNLEYENENİ SOKA UĞRATTI ÇÜNKÜ PLAYBACK CALDI..
VEE FESTİVALİMİZİN AS SANATÇISI RAMAZAN ÇELİK …FESTİVALLERİMİZİN BUNDAN SONRAKİ DEMİR BAŞIYMIŞ… ODA PLAYBACKCILERDEN …
YARIM ASIRLIK MARKA BİR FESTİVALİN HER GEÇEN YIL KÖTÜYE GİTMESİ NE KADAR VAHİM BİR DURUM ÖYLE DEĞİL Mİ? DAHA 3-5 YILA KADAR ÜNLÜ SANATÇI KİTLESİNİ İÇİNDE BARINDIRAN FESTİVALİMİZ BUGÜN SADECE VE SADECE YÖRESEL VE DEVLET RADYO SANATÇILARININ ELİNE KALDI ..YARIM ASIRLIK FESTİVAL SADECE RAMAZAN ÇELİK İLE KUTLANACAK KADAR BASİT Mİ?..
- MANEVİ DEĞERLERİMİZİ BİRER BİRER KAYBEDİYORUZ..
- GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK GÜZEL BİR KÜLTÜR MİRAS İÇİN DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM …
Hepinizi Sevgi ve Saygıyla Selamlıyorum…
Sercan SEZEN
Mengen.Biz Genel Yayın Sorumlusu (Administrator)
sezensercan14@hotmail.com
Kalemine sağlık Sercan Sezen, ara sıra geçmişten geleceğe yolculuk yapmak, daha sonra yapılacakların ışığı olacaktır…..