EĞİTİM ,SEVGİ İÇEREN UZUN SOLUKLU BİR YOLDUR…. ! 15.03. 2015.
“Ülkede 7-15 yaş arası eğitim mecburi ve parasızdır. Sınıflar ev ortamı gibi rahat dekore edilmiştir. Sınav yoktur. Öğretmenin hazırladığı sorulara göre değerlendirilir.
Eğitim tamamen öğrenme odaklıdır. Müfredat “öğrenme prensiplerine “ göre düzenlenmiştir. Okuma becerileri, bilim ve matematik okur-yazarlığı kadar sosyal bilimler, görsel sanatlar, spor ve pratik becerilerinin gelişmesine önem verirler.
Öğrenciler sınıf içinde dolaşarak öğretmen ve arkadaşlarından bilgi topluyorlar. Arada bir kanepelerine uzanıp dinleniyorlar. Anaokulu ve ilkokul hayatları boyunca oyun oynar ve zevk alarak öğrenirler.
Matematik ve fen derslerinde soyut kavramları öğrenmenin en iyi yolunun müzik, spor ve drama uygulamaları olduğunu düşünür öğretmenler. Dersler öğretmenin inisiyatifindedir. İster dışarı çıkarır oyun oynatır isterse ders yapar. Sınıf kavramı yoktur.
Akademik ve akademik olmayan öğrenme biçimleri arasında kurulan bu denge, çocukların okuldaki mutluluğunu sağlamanın förmülüdür.” (Pasi Sahiberg)
Öğrenciler öğretmenlerine, isimleri ile hitap ediyorlar ve öğle yemeklerini birlikte yiyorlar.
Okul kantinlerinde sadece süt, su ve meyve bulunur. Servis yerine okula yürüyerek ya da bisiklet ile gelinir.
Her öğrenciye öğrenme yeteneğine göre ödev verilir. Öğrenme güçlüğü yerine “öğretme güçlüğü” olan öğretmenleri hizmet içi kurslarına yönlendirilirler.
Okulda ki; bitki bölümü, sınıf ve kütüphanede ki; işler. Bahçe düzenlenmesi, atık toplama ve depolama, mutfak işleri öğrenciler sıra ile yaparlar. Böylece, yeterlilik geliştirdiği gibi, okullarını da benimsiyorlar.
setrabet
Çocuklar okullarını ikinci evleri gibi görürler, öğretmenlerini de anne baba gibi seviyorlar.
Öğretmen olmak kolay değil. Liseden sonra üç aşamalı kabul testlerini, geçmek gerekiyor;
- kitap sınavı ile bilgi araştırma sentez yapabilme, eleştirel açıdan bilgiyi yorumlama, analiz etme yeteneği test edilir.
- Aşama; mülakat aşamasında, kişilik ve karakter yapısı bakımından mesleğe uygunluğu analiz edilir.
3.Aşama;ders anlatma ve ya gurup tartışmasını yönetme, sosyal yönü, konuşma ve sunum, yönetim yeteneği ölçülür.
Bu aşamaların sonunda baş vuruların ancak % 10’u öğretmen yetiştirme programlarına kabul edilir.
Öğretmenlik lisans programında öğrenciler,her yıl birer ay uygulama okullarında ders anlatarak staj yapmak zorundadırlar. Seçtikleri konuya göre,tezli yüksek lisans derecelerine sahip olmaları zorunludur.
Öğretmenler; araştırma tabanlı bir eğitimle sorgulayıcı bakış açısına kazanmaları sağlanır.
Öğretmenlik; saygınlığı ve kutsallığı yüzünden tercih edilen bir meslektir.
Türk kültüründe de bu böyleydi, ama son yıllarda öğretmenliğe seçilen “algı” değişmeye başladı.
Finlandiya’da “yaşam boyu öğrenme” en önemli ilkedir. Yirmi üniversiteye sahiptir.
Devamlı değişen öğrenme tekniklerini zorunlu “ hizmet içi eğitimlerle “ takip etmek zorundadır, öğretmenleri. Çünkü katıldıkları her kursun onları, geliştirdiğine inanırlar.
“Düşük maliyet, kısa okul saatleri ile yüksek akademik başarıyı; bireyselliğe, bağımsızlığa önem veren, öğrencilerine kendi eğitim programlarını kendi düzenleme sorumluluğunu yükleyen eğitim anlayışı ile bol, boş zamanını eğlenerek öğrenmeyi birleştiren Fin Eğitim sistemi” işlerliğini anlatmaya çalıştım. Eğitimde rüya ülkesi….! Finlandiya.
Dört mevsimi yaşamayan küçük, beş milyon, yüz bin nufuslu yarım ada ülkesi.
Eğitim Sistemi hazırlanırken; diğer ülke/ ülkelerin şartlarını dikkate alırsak, eğim sistemimiz “sistemlikten daha da önemlisi; milli olmaktan “ çıkar.
(PİSA)Uluslararası Değerlendirme Programı’na göre, eğitim alanında ki; gelişmişliğimiz , Dünya sıralamasında sondan Meksika’dan sonra ikinciyiz.
Her şeye rağmen, yarınlara umutla bakmamızı sağlayan “Güzel yürekli” öğretmenlerimize, kendilerini devamlı yenileyip geliştiren anne baba ve bireylere selam olsun…!
Sözün özü;
Rüyaları gerçekleştirmenin kısa yolu ,uyanmaktır.”Emerson”
Bir yol bul, ya bir yol aç, ya da yoldan çekil. “Konfüçyüs”
Hoşça Kalın, Eğitimsiz Kalmayın..!
İ.ALTOK Kaynakça; Banu UZKUT ONUK , www.gelecekegitimde.com/Türkiye-finlandiya eğitim-sistemleri .